«Κάποιος θα ’ρθει» στο θέατρο Βρυσάκι

kapoios_tha_rthei_vryssaki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Από 02/03 έως και 08/04 – Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι

Το έργο «Kάποιος θα’ρθει» («Nokon kjem til å komme») του βραβευμένου Νορβηγού σύγχρονου συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσσε)

-που χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Μπέκετ του 21ου αιώνα» και βραβεύθηκε με το βραβείο Ibsen το 2010- παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Κενός Χώρος» και σε σκηνοθεσία από την Ευαγγελία Θαλασσινή στον Χώρο Τέχνης & Δράσης ΒΡΥΣΑΚΙ για δεκαοκτώ (18) παραστάσεις από την Παρασκευή 2 Μαρτίου έως την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, κάθε Παρασκευή και Σάββατο ώρα 9:00μμ και Κυριακή ώρα 8:00μμ.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το έργο γράφτηκε το 1996, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Όσλο την ίδια χρονιά και στην Ελλάδα το 2001 (θίασος ΑΙΩΡΙΑ, Θέατρο Νέου Κόσμου).

Υπόθεση του έργου:

Ένα ζευγάρι επιλέγει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα απομακρυσμένο ερειπωμένο σπίτι δίπλα στο πέλαγος. Ο φόβος ότι θα ‘ρθει κάποιος, στοιχειώνει τα πρόσωπα του έργου και διαταράσσει την σχέση τους. Τελικά ο φόβος τους, ίσως και επιθυμία τους να ‘ρθει κάποιος, πραγματώνεται με τον ερχομό ενός τρίτου προσώπου που θέτει σε δοκιμασία την απόφαση του ζευγαριού να μείνει μόνο του, μακριά από τους άλλους ανθρώπους.

Σκηνοθετική προσέγγιση:

Στο έργο του «Kάποιος θα’ρθει» ο Jon Fosse συνθέτει ένα δραματουργικό σύμπαν όπου κυριαρχεί η παύση, η επανάληψη και η σιωπή ως τρόπος επικοινωνίας των προσώπων. Το πραγματικό κατοικεί στο άρρητο, στο μεταξύ διάστημα των λέξεων στα κείμενα του Fosse. Η «ποιητική» φωνή των χαρακτήρων είναι η φωνή του υποσυνείδητου, που ως μουσική παρτιτούρα έρχεται να αποκαλύψει τα εσωτερικά τοπία τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες και σκέψεις τους.

«… Δουλεύω όπως ένας μουσικός που παίζει το μέρος του, το θέμα και τις παραλλαγές, τις επαναλήψεις… Το «Κάποιος θα ’ρθει» είναι ίσως ό,τι πιο ευχάριστο έχω γράψει, αν και κάποιοι προσλαμβάνουν το κείμενο σαν κάτι πολύ σκοτεινό. Και αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Μόνο τα αποτυχημένα κείμενά μου δεν έχουν αμφισημίες. Τα καλά κείμενα μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σαν ένα γάντι…». Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Jon Fosse στο Afrternoon με τίτλο «Ο Φόσσε, απλός και σύνθετος», 12/5/1996.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Jon Fosse (Γιον Φόσσε)
Μετάφραση: Κατερίνα Σαρροπούλου
Παραγωγή: «Κενός Χώρος»
Σκηνοθεσία: Eυαγγελία Θαλασσινή
Σκηνικά: Aιμιλία Κακουριώτη
Μουσική: Θεμιστοκλής Παντελόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Καραργύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Γεωργίου
Χειρισμός φωτισμού: Νίκος Γεωργίου

Ηθοποιοί:
Αυτός: Μιχάλης Γιαννικάκης
Αυτή: Ειρήνη Αναγνώστου
Άντρας: Δημοσθένης Ελευθεριάδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις: Παρασκευή 2 Μαρτίου έως Κυριακή 8 Απριλίου 2012
Ώρες παραστάσεων : Παρασκευή ώρα 9:00μμ., Σάββατο ώρα 9:00μμ., Κυριακή ώρα 8:00μμ
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό), ατέλειες.
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι: Βρυσακίου 17, Πλάκα
Πληροφορίες: 210 3210 179

Με την υποστήριξη του Kosmos 93,6

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.