Ταινίες για την Αφρική στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

levkos_gamos_jann_turner
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά το επιτυχημένο αφιέρωμα στον ελληνικό Εμφύλιο, η Ταινιοθήκη μάς ταξιδεύει, με φιλμ από Τυνησία, Μαρόκο, Αιθιοπία, στην αφρικανική ήπειρο

Σκηνή από την ταινία, «Λευκός γάμος» της Γιαν Τάρνερ, επίσημη πρόταση της Νοτίου Αφρικής για τα Οσκαρ του 2010

Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στις ταινίες του εγχώριου κινηματογράφου με επίκεντρο τον ελληνικό Εμφύλιο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλη επιτυχία. Σε αντίθεση με περασμένα αφιερώματα σε ελληνικές ταινίες, το συγκεκριμένο, εν μέρει εξαιτίας της πολύπλευρης κρίσης που περνάει η ελληνική κοινωνία, έφερε τον κόσμο στις αίθουσες της Ταινιοθήκης.

Και οι δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που οργανώθηκαν γέμισαν ασφυκτικά (ειδικά η πρώτη, που εγκαινίασε τις προβολές, μετατράπηκε σε έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τη σχέση του έργου του με τον Εμφύλιο). Οι προβολές (μέχρι και αυτές της δύσκολης Κυριακής της 12ης Φεβρουαρίου συγκέντρωσαν 60 θεατές), έκοβαν καθημερινά εισιτήρια, ενώ οι περισσότεροι σκηνοθέτες ήταν παρόντες στις προβολές των ταινιών τους.

Τώρα, ένα άλλο εγχείρημα της Ταινιοθήκης θα μας ξεναγήσει στην άγνωστη στη χώρα μας αφρικανική κινηματογραφία. Η 1η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως την ερχόμενη Τετάρτη, σε συνεργασία με τις πρεσβείες και τα επίτιμα προξενεία των αφρικανικών χωρών στην Αθήνα, θα κάνει πρεμιέρα με το «Ολα καλά» της Αγκολέζας Πόκας Πασκοάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 περίπου ταινίες, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας αλλά και τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων, πολλές εκ των οποίων βραβευμένες σε φεστιβάλ. Ταινίες από την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία θα μας ταξιδέψουν στην αφρικανική ήπειρο.

Τη νέα του ταινία με τίτλο «Ελκυστική ψευδαίσθηση», την οποία γύρισε μέσα σε 15 ημέρες στην Αθήνα με πρωταγωνιστές αποκλειστικά Νιγηριανούς μετανάστες, θα παρουσιάσει στα πλαίσια του αφιερώματος και ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου.

Αντα Δαλιάκα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.