Απόπειρα κλοπής στη Δημοτική Πινακοθήκη στις αρχές του μήνα

pinakothiki_dimou_athinaion_palaio_ktirio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σημαντικά τα έργα που προσπάθησαν να πάρουν και άφησαν τελικά οι δράστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έρευνα

Εναν σχεδόν μήνα μετά τη μεγάλη κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη σημειώθηκε νέο κρούσμα διάρρηξης σε ελληνικό μουσείο. Συγκεκριμένα, στο παλιό κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, στο νεοκλασικό της οδού Πειραιώς 51, όπου στις 6 Φεβρουαρίου έγινε απόπειρα κλοπής έργων τέχνης.

Μια σακούλα με πέντε περίπου έργα μικρών διαστάσεων, που άφησαν οι δράστες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, δημιουργεί την ελπίδα ότι μάλλον δεν θα θρηνήσουμε την απώλεια κι άλλων έργων τέχνης. Αυτό όμως δεν μπορεί κανείς ακόμη να το πει με σιγουριά. Πάντως, οι δράστες «είχαν διαλέξει σωστά» δήλωσε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Αλεξάκος, εννοώντας ότι τα έργα στη σακούλα ήταν σημαντικά.

Εσπασαν το παράθυρο

Το γεγονός, που έγινε γνωστό με μεγάλη καθυστέρηση, έχει ως εξής: Ο δράστης ή οι δράστες λύγισαν χαλύβδινες μπάρες, έσπασαν το παράθυρο και μπήκαν μέσα. Οταν χτύπησε ο συναγερμός και ειδοποιήθηκε η αστυνομία, μέχρι να εντοπιστεί το σημείο της παραβίασης οι δράστες είχαν φύγει πετώντας τη σακούλα με τα έργα. Ερωτηματικά προκαλεί, κατά τον κ. Αλεξάκο, η χρονική στιγμή της απόπειρας, καθώς από τις 25 Ιανουαρίου γίνεται λεπτομερής καταγραφή της συλλογής έργων και άλλων αντικειμένων της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Πολιτισμικού Οργανισμού, των Μουσικών Συνόλων και του Οργανισμού Νεολαίας – Αθλησης. Με το τέλος της απογραφής, αλλά και την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, θα υπάρχουν ανακοινώσεις, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία αυτή φέρνει στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκο, και προβλήματα διοικητικής φύσης στη Δημοτική Πινακοθήκη, όπως η αρχειοθέτηση της συλλογής. «Περισσότερο μας απασχολεί το πώς παρέμειναν οι διοικητικές ελλείψεις τόσον καιρό, παρά η απόπειρα κλοπής» μας είπε. Η συλλογή έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης αριθμεί περίπου 3.000 έργα νεοελληνικής τέχνης. Από το 2010 η Πινακοθήκη έχει μετακομίσει σε δύο ανακαινισμένα νεοκλασικά (έργα του Χρ. Χάνσεν) στο Μεταξουργείο, ενώ στην Πειραιώς παραμένουν τα εργαστήρια συντήρησης και δύο αποθήκες που εξυπηρετούν τα έργα που μπαινοβγαίνουν για συντήρηση. Στο μεταξύ, η Πινακοθήκη έχει μείνει ακέφαλη, αφού η διευθύντριά της Νέλλη Κυριαζή για να αποφύγει την εργασιακή εφεδρεία προτίμησε τη συνταξιοδότηση.

Δήμητρα Ρουμπούλα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.