Νταλάρας: Χρωστάω στους ανθρώπους που ζουν στις γειτονιές

yiorgos_dalaras
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μιλά για τις δωρεάν συναυλίες που θα δώσει ξεκινώντας από αύριο στο Νέο Ηράκλειο και τονίζει: Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης

Ο Γιώργος Νταλάρας επιστρέφει στις γειτονιές. Εκεί, στις συνοικίες που μεγάλωσε αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης όπου ζουν και παλεύουν οι συμπολίτες του καθημερινά. Αντί να αφιερώσει τον χρόνο του κάνοντας εμφανίσεις σε κάποιο γνωστό μουσικό χώρο, ο ερμηνευτής επέλεξε να βρεθεί κοντά σε όλον αυτό τον κόσμο που τον αγαπά και τον στηρίζει, χρόνια ολόκληρα, για να του ανταποδώσει, με τον δικό του τρόπο, αυτά τα συναισθήματα.

Ετοίμασε λοιπόν μια μουσική «εξόρμηση» στην Αττική, η οποία θα περιλαμβάνει δέκα συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο, για όσους επιθυμούν να ακούσουν τα τραγούδια του. Η διαδρομή αυτή θα ξεκινήσει το Σάββατο από το Νέο Ηράκλειο και θα συνεχιστεί με συναυλίες στο Κλειστό Γήπεδο Νίκαιας «Ο Πλάτων» (29/2), στο Κλειστό Γυμναστήριο Γ. Κακαούρης στο Ιλιον (5/3), στο Κλειστό Γυμναστήριο Μιχάλη Μαρούτσου στη Δάφνη (10/3), στο Α’ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (17/3), στο Γυμναστήριο Εσπερος στην Καλλιθέα (24/3), στο Κλειστό Γυμναστήριο Καματερού (25/3), στο Κλειστό Γήπεδο «Ανδρέα Παπανδρέου» στο Περιστέρι (30/3) και στο Κλειστό Γυμναστήριο «Π. Νικολαΐδης» στο Κερατσίνι (1/4).

Τι ήταν αυτό που τον έσπρωξε σ’ αυτή τη συμβολική κίνηση; «Το ίδιο που ήταν πάντα. Ηταν κάτι που έκανα έτσι κι αλλιώς από την εποχή που ξεκίνησα. Μπορεί οι νεότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά υπήρχαν μέρες, στη δεκαετία του ’70, που συμμετείχαμε σε πάνω από δύο συναυλίες την ημέρα. Μετά φταίει η μνήμη μου. Δεν είναι μόνο ο τόπος που γεννήθηκα, η Κοκκινιά, αλλά και οι γειτονιές που έζησα παιδί» απαντά ο ίδιος και συμπληρώνει με νόημα: «Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που ζουν στις γειτονιές και η ζωή τους δυσκολεύει κάθε μέρα από την οικονομική κρίση. Αυτό το ελάχιστο έχω γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, το κοινό, τον κόσμο. Γιατί στην εμπιστοσύνη τους και την ανταπόκρισή τους χρωστάω αποκλειστικά τον καλύτερο τρόπο της ζωής μου. Μια και γεννήθηκα στα ίδια μέρη και μεγάλωσα σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες απ’ αυτές που ζουν αυτοί σήμερα, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να το κάνω και θα το ξανακάνω αν χρειαστεί.

Πρωτοβουλία

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συναυλίες αυτές αποτελούν μια εντελώς προσωπική πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος έχει αναλάβει και το σύνολο του κόστους της διεξαγωγής τους. Ο ίδιος παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι παρά το ότι δεν θα υπάρχει εισιτήριο «οι συναυλίες θα είναι καθ’ όλα επαγγελματικές από πλευράς αρτιότητας». Δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει όλους όσοι συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή: τους δήμους για την παραχώρηση των χώρων, τους ιδιώτες χορηγούς, τους μουσικούς, τους τεχνικούς αλλά και τα ΜΜΕ για την προβολή.

Ο Γιώργος Νταλάρας πιστεύει πολύ στη δύναμη του τραγουδιού ιδιαίτερα σε εποχής κρίσης: «Από μικρός έμαθα ότι το λαϊκό τραγούδι, στις δύσκολες εποχές, ήταν στήριγμα, παρηγοριά, ένωνε τους ανθρώπους και τους συντρόφευε στις χαρές και στις λύπες.

Αυτό λοιπόν θέλω και εγώ να πω στους συμπολίτες μου: ότι τους συμπαραστέκομαι στα δύσκολα.

Φυσικά η μουσική είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου, να έρθεις κοντά με τον διπλανό σου, να νιώσεις λίγο καλύτερα, ωστόσο δεν δίνει λύσεις στα πρακτικά προβλήματα. Και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες είναι πολλά, πάρα πολλά… Τι έχει να προτείνει ο Γιώργος Νταλάρας; «Για να βρούμε διέξοδο σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία, λογική, ενότητα και μεγαλοψυχία από όλους.

Οι μόνοι που μπορούν να χάνουν την ψυχραιμία τους είναι οι άνεργοι, οι απολυμένοι, αυτοί που δεν έχουν ελπίδα. Οσο για το τραγούδι, ο Σεφέρης, στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» λέει: «γιατί το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές, που σιγά σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ, που φαγώθηκε απ’ τα μαλάματα το πρόσωπό της».

Ας ανταλλάξουμε τις λέξεις «τραγούδι» και «μουσικές» με «λαό» και «επικλήσεις». Σεμνότητα λοιπόν χρειάζεται, ταπεινότητα, προσήλωση και τραγούδια με ήθος και καλό λόγο, που εξασφαλίζουν αυτή την ομορφιά διαρκείας, που έχει ανάγκη ο κόσμος, ειδικά στις δύσκολες στιγμές του. Τις ίδιες ακριβώς αρετές έχει ανάγκη και ο τόπος».

Στις 7.30 μ.μ.

Ολες οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. Δεν θα υπάρχουν ειδικές προσκλήσεις ή κρατημένες θέσεις. Η χωρητικότητα των αιθουσών θα εξαντλείται με βάση τον χρόνο προσέλευσης του κοινού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.