“Ερωτικές Θυσίες” απο την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

vassilis_christopoulos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η νύχτα του ανείπωτου έρωτα: Κύκλος «Θυσία» – Η ερωτική θυσία, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Παρασκευή 2 Μαρτίου, 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υπό την μπαγκέτα του αρχιμουσικού Βασίλη Χριστόπουλου ξαναζωντανεύουν τρία αριστουργήματα της μουσικής φιλολογίας του Ρομαντισμού, που αφηγούνται, σχολιάζουν και εν τέλει ταυτίζονται με τις ιστορίες τριών πασίγνωστων ερωτικών ζευγαριών: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Πελλέας και Μελισσάνθη, Τριστάνος και Ιζόλδη. Τρεις διαχρονικές μυθικές ερωτικές ιστορίες με τραγικό τέλος, στις οποίες ο έρωτας σφραγίζεται από το θάνατο αλλά και μέσα από αυτόν βρίσκει το δρόμο προς την απόλυτη ολοκλήρωσή του. Οι Μπερλιόζ, Φωρέ και Βάγκνερ αντίστοιχα, με το ιδιαίτερο ύφος και πρίσμα του ο καθένας, υμνούν με αφοπλιστική συναισθηματικότητα ένα υπέρτατο ανθρώπινο συναίσθημα αντλώντας την έμπνευσή τους από κορυφαία κείμενα όλων των εποχών, που μετουσιώνουν σε μία μουσική γεμάτη πάθος και έκσταση.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει εκτενή ορχηστρικά αποσπάσματα από την Δραματική Συμφωνία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», έργο 17 του Εκτόρ Μπερλιόζ, ένα ρηξικέλευθο και από κάθε άποψη μεγαλόπνοο συμφωνικό έργο, στο οποίο μουσική και δραματικός μύθος γίνονται ένα.

Ο μύθος του Μωρίς Μαίτερλινκ για τον Πελλέα και τη Μελισσάνθη ενέπνευσε τους Ντεμπυσύ, Σαίνμπεργκ, Σιμπέλιους και Φωρέ να συνθέσουν αριστουργηματικά μουσικά έργα. Απόψε το κοινό της Κ.Ο.Α. θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την ευαίσθητη και γεμάτη εσωτερικότητα Σουίτα από τη σκηνική μουσική για τον Πελλέα και Μελισσάνθη, έργο 80, του Γκαμπριέλ Φωρέ.

Η συναυλία θα κλείσει με το Πρελούδιο και τον Θάνατο της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη», ένα έργο που από πολλούς θεωρείται ως η γοητευτικότερη δημιουργία του μεγάλου Γερμανού συνθέτη και παράλληλα μία από τις υψηλότερες κατακτήσεις του Ρομαντισμού.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 20:30. Τρία τέταρτα πριν την έναρξη (19:45), οι κάτοχοι εισιτηρίων για τη συναυλία θα έχουν την δυνατότητα δωρεάν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα από τον Τίτο Γουβέλη.

Το Πρόγραμμα της βραδιάς με μία ματιά:

ΠAP. 2 ΜΑΡ. 20:30
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΕΚΤΟΡ ΜΠΕΡΛΙΟΖ Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αποσπάσματα από την δραματική συμφωνία, έργο 17
ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΦΩΡΕ Πελλέας και Μελισσάνθη, Σουίτα από την ομώνυμη σκηνική μουσική, έργο 80
ΡΙΧΑΡΝΤ ΒΑΓΚΝΕΡ Πρελούδιο και Θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα «Τριστάνος και Ιζόλδη»

Διεύθυνση ορχήστρας Βασίλης Χριστόπουλος

Τιμές εισιτηρίων:
Φοιτητικά – Eκπτωτικά: € 5, Γ Ζώνη: € 10
Β Ζώνη: € 15, Α Ζώνη: € 20
Διακεκριμένη Ζώνη € 25

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.