Οι Άγιοι του έρωτα – Από τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα μέχρι τον Βαλεντίνο, τον Υάκινθο και τον Άγιο Έρωτα της Κρήτης

Heart gb501611cf 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι Άγιοι του έρωτα – Από τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα μέχρι τον Βαλεντίνο, τον Υάκινθο και τον
Άγιο Έρωτα της Κρήτης

της Μαίρης Παναγάκου

Η θρησκεία έχει μεριμνήσει και για τους ερωτευμένους πιστούς της με τέσσερις Αγίους που γιορτάζουν τρείς φορές κατά τη διάρκεια του έτους.
Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τους ερωτευμένους στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα εορτής του Ακύλα και της Πρίσκιλλας, ένα ζευγάρι ερωτευμένο μεταξύ τους αλλά και με βαθειά πίστη στο Θεό.
Έζησαν μαζί στην Κόρινθο και μοιράστηκαν όλα τα βάσανα και τις πίκρες και δώσανε χρήμα και σώμα, αλλά και την ίδια τους τη ζωή για εκείνους που είχαν ανάγκη, περίπου το 57 μ.Χ..
Ο Άγιος Βαλεντίνος έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυρήλιου Κλαύδιου του Β’,  του επονομαζόμενου “Γότθου”.

Ο Κλαύδιος απαγόρευε τους γάμους των νεαρών υπηκόων του, ώστε καμμία δέσμευση να μην είναι ικανή να κρατήσει τους στρατιώτες του μακριά από το πεδίο της μάχης.
Ένας χριστιανός παπάς όμως στη Ρώμη, ο Βαλεντίνος, αψηφώντας την απαγόρευση του αυτοκράτορα αλλά και τους διωγμούς που υφίσταντο την εποχή εκείνη οι χριστιανοί, πάντρευε κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια.
Η φήμη του σιγά σιγά εξαπλωνόταν στην αχανή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και όλοι οι νέοι έσπευδαν στη Ρώμη και στον “φίλο των ερωτευμένων” όπως τον αποκαλούσαν για να παντρευτούν.
Φυσικά το έμαθε ο Κλαύδιος, ο Βαλεντίνος συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε λιθοβολισμό και αποκεφαλισμό. Εκτελέστηκε το 270 μ.Χ. την ίδια χρονιά που πέθανε από λοιμό και ο Κλαύδιος.
Έτσι ο Βαλεντίνος έμεινε στην ιστορία σαν προστάτης του έρωτα και της αγάπης. Μερικές δεκαετίες αργότερα η Καθολική εκκλησία ανακήρυξε τον Βαλεντίνο Άγιο και καθιέρωσε την γιορτή του την ημέρα του θανάτου του,  στις 14 Φεβρουαρίου, βρίσκοντας στο πρόσωπο του τον ιδανικό εκφραστή και προστάτη του έρωτα και της αγάπης.
Τα λείψανα του φυλάσσονται στην Ιταλία και στην Ιρλανδία.
Μέσα στο πέρασμα των αιώνων η γιορτή εξελίχθηκε και από τον 18ο αιώνα η ανταλλαγή χειροποίητων καρτών και δώρων, είχε γίνει η αγαπημένη συνήθεια στην Αγγλία, την ημέρα των ερωτευμένων.
Οι χειροποίητες κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου κατασκευάζονταν με δαντέλα  και κορδέλες, απεικόνιζαν τον έρωτα, είχαν το χρώμα του πάθους, το κόκκινο, και έτσι αυτή η γλυκιά συνήθεια δεν άργησε να διαδοθεί και στις  Αμερικανικές αποικίες.
Υπάρχει όμως και άλλη απάντηση στην ξενόφερτη αυτή γιορτή. Στην Κρήτη στις 3 Ιουλίου εορτάζεται ως Άγιος των ερωτευμένων και της αγάπης, ο Άγιος Υάκινθος, σε ένα συγκεκριμένο ναό έξω από το Ηράκλειο, ο οποίος είναι και μοναδικός σε ολόκληρο ίσως τον  χριστιανικό κόσμο.
Τέλος στο ορθόδοξο εορτολόγιο στις 25 Ιουνίου γιορτάζεται ο Άγιος Έρωτας!
Έτσι λοιπόν οι Άγιοι του Έρωτα μπορούν να σας προσφέρουν τέσσερις φορές
το χρόνο τη δυνατότητα να δείχνετε στον ή στην σύντροφο, την αγάπη σας
και τον έρωτα σας!
Πρωτοτυπείστε φτιάχνοντας ερωτικά μπισκοτάκια λεβάντας για να τιμήσετε
τον Άγιο Βαλεντίνο!

Ερωτικά μπισκότα λεβάντας
Υλικά
100 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη άχνη
175 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ γλ μπουμπούκια λεβάντας
Τρόπος παρασκευής
1.    Χτυπείστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε
το αλεύρι και τα θρυμματισμένα μπουμπούκια, κρατώντας μερικά για
αργότερα. Ανακατέψτε και ζυμώστε καλά. Τοποθετείστε τη ζύμη σε
αλευρωμένη επιφάνεια και κάντε την ρολό.
2.    Κόψτε το ρολό σε φέτες με το μαχαίρι και πασπαλίστε τες με τα
υπόλοιπα τριμμένα μπουμπούκια λεβάντας. Ψήστε σε προθερμασμένο αερόθερμο
φούρνο στους 160ο έως για 15′-20′, έως ότουν πάρουν
χρώμα και γίνουν τραγανά.
Καλή επιτυχία με πολλή ευτυχία!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.