Δύο εκατομμύρια ευρώ θα μοιρασθεί το ελεύθερο θέατρο για την τρέχουσα σεζόν (2.015.000 για την ακρίβεια), μετά την ανακοίνωση των σχετικών επιχορηγήσεων από την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η δημοσιοποίηση που έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι κλείνει μια μακρά περίοδο προβλημάτων και γκρίνιας, μια περίοδο ανασφάλειας και προστριβών ανάμεσα στους ανθρώπους του θεάτρου και την πολιτεία. Οχι ότι λύνει κάθε διαφωνία – μην ξεχνάμε ότι οι επιχορηγήσεις αφορούν στη χρονιά 2011-2012, αφού για την προηγούμενη (2010-2011) δεν δόθηκαν καθόλου χρήματα στο θεάτρο από το ΥΠΠΟΤ. Το ποσό των 2.015.000 ευρώ μοιράσθηκε σε εξήντα επτά (67) θιάσους ή ομάδες για την παραγωγή ογδόντα εννέα (89) παραστάσεων.
Συνολικά αίτηση για επιχορήγηση έκαναν εκατόν πενήντα πέντε θίασοι (155) για την παραγωγή διακοσίων σαράντα δύο (242) παραστάσεων τις οποίες και εξέτασε η επιτροπή.
Μοιρασμένες σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες οι επιχορηγήσεις έδωσαν προτεραιότητα στις νεανικές ομάδες και σε αναμεταξύ τους συνεργασίες καθώς και στα εκτός Αθηνών σχήματα. Της λίστας με τα θέατρα πολλαπλών παραγωγών ηγείται το Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου – με 95.000 ευρώ – και έπονται η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου (70.000) καθώς και οι εταιρείες Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου, Χώρος και Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη και Μνήμη από τα Χανιά, που έλαβαν από 50.000 έκαστο. Συνολικά δόθηκαν 750.000 ευρώ.
Στα θεατρικά σχήματα ηλικίας έως 5 χρόνων μοιράστηκαν 365.000 ευρώ, σε εκείνα από 5-10 ετών 360.000 και σε όσα είναι πάνω από 10 χρόνια το ποσό των 455.000 ευρώ. Τέλος οι τέσσερις ομάδες για παιδιά μοιράστηκαν 85.000 ευρώ. Από τους παλιούς ο Θόδωρος Τερζόπουλος (Αττις) και ο Λευτέρης Βογιατζής (Νέα Σκηνή) έλαβαν από 60.000 ευρώ και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός 55.000 ευρώ, ενώ το Θέατρο Τέχνης επιχορηγήθηκε για μία μόνο παράσταση («Ο δρόμος περνά από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη) με το πόσό των 30.000 ευρώ.
Τα ποσά αναμένεται να δοθούν σε δύο δόσεις – η πρώτη ως το καλοκαίρι και η δεύτερη ως το τέλος του 2012. Η επιτροπή, με το τελικό της σχήμα – Δημήτρης Τσατσούλης (πρόεδρος), Δήμητρα Κονδυλάκη (αντιπρόεδρος) και μέλη τους Κάτια Αρφαρά, Θοδωρή Γκόνη, Αντιγόνη Καράλη, Ειρήνη Μουντράκη και Λίνα Ρόζη – κατέληξε στις επιχορηγήσεις μετά από εξάμηνες τακτικές συνεδρίες: Αρχισε τις εργασίες της στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2011 και τις ολοκλήρωσε τις προηγούμενες μέρες.
Οπως εξήγησε ο Δημήτρης Τσατσούλης, η επιτροπή είχε να διαχειρισθεί την εφαρμογή ενός πιλοτικού Προγράμματος Υποστήριξης της Θεατρικής Τέχνης, το οποίο στην πράξη αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρονοβόρο. Επιπλέον έπρεπε να λάβει υπόψη της δύο βασικούς παράγοντες – το δεσμευτικό ποσόν των 2.000.000 ευρώ και τη δηλωμένη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου «να ενισχυθούν οι νέες θεατρικές ομάδες και δυνάμεις του τόπου».
Τέλος, στη μοριοδότηση των προτάσεων βαρύνοντα ρόλο έπαιξαν παράγοντες όπως η σαφήνεια στη διατύπωση ενός καλλιτεχνικού σκεπτικού στον προγραμματισμό θιάσων ρεπερτορίου, η ενεργός παρουσία υπεύθυνου δραματολογίου, η σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων αλλά και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους αλλά και η επιδεικνυόμενη κοινωνική ευαισθησία που καταγράφεται με συγκεκριμένα μέτρα που ευνοούν κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Σε ό,τι αφορά στο θέατρο για παιδιά και εφήβους, λόγω περιορισμένου κονδυλίου, επελέγησαν μόνον τέσσερις προτάσεις – δύο παλαιότερες και δύο νεώτερες-, με το σκεπτικό ότι πρέπει όχι μόνο να τύχει ειδικής προσοχής αλλά και να επιχορηγείται από ειδικό, ανεξάρτητο λογαριασμό.
«Δεν στηριζόμαστε επαγγελματικά από κανέναν θίασο», τόνισε ο Δημήτρης Τσατσούλης αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προηγούμενες επιτροπές που «σιτίζονταν από τα θέατρα», εννοώντας ότι συνεργάζονταν μαζί τους με μεταφράσεις, διασκευές κλπ. Με τον τρόπο αυτόν θέλησε να υπογραμμίσει την αντικειμενικότητά των αποφάσεων της επιτροπής. Ξέχασε όμως ότι «και οι κρίνοντες κρίνονται….».
Διαβάστε την πλήρη λίστα των επιχορηγήσεων
Πηγή: Το Βήμα