«Βent» στο «Vault»

bent_karatzias_serman_kakavoulis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στη ναζιστική Γερμανία εξερευνεί το έργο του Μάρτιν Σέρμαν που παίζεται στον πολυχώρο πολιτισμού «Vault»

Το έργο του Mάρτιν Σέρμαν, «Βent», το έχουμε αγαπήσει στην ελληνική σκηνή, από το πρώτο του κιόλας ανέβασμα, το 1982. Πρόσφατα ο συγγραφέας του, Μάρτιν Σέρμαν, βρέθηκε στη χώρα μας, για να παρακολουθήσει τις πρόβες της νέας παραγωγής του, στον πολυχώρο πολιτισμού «Vault», ο οποίος εγκαινιάζει την πρώτη του καλλιτεχνική σεζόν με αυτή την παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Το έργο που παρουσιάζεται ήδη πραγματεύεται την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων στη ναζιστική Γερμανία, μετά την αιματηρή Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (1934). Ακολουθεί τη διαδρομή του Μαξ, ενός απελευθερωμένου σεξουαλικά ομοφυλόφιλου άντρα στο Βερολίνο του 1934, ο οποίος συζεί μ’ έναν χορευτή (Ρούντι) που δουλεύει στο φημισμένο για την εποχή γκέι κλαμπ της Γκρέτα και συχνάζει εκεί παραδομένος στο αλκοόλ, την κοκαΐνη και το ευκαιριακό σεξ. Ενα βράδυ γνωρίζει έναν νεαρό αξιωματικό (Βολφ) και τον πηγαίνει σπίτι, για ακόμα μία ερωτική βραδιά. Το ίδιο βράδυ ο Χίτλερ, με το πρόσχημα της οργάνωσης πραξικοπήματος, αποφασίζει να καθαιρέσει και να απομακρύνει τους ομοφυλόφιλους από τα στρατεύματά του, αφού πρώτα δολοφονήσει πάνω από διακόσια ηγετικά στελέχη των Ες Ες και τους συντρόφους τους. Αποτέλεσμα είναι η σύλληψη του Βολφ…

Το «Bent», πέρα από την γκέι θεματολογία του, είναι ένα «έργο για το παράλογο της εξουσίας. Τι μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα ανθρώπων όταν η μοίρα τους εξαρτάται από τις διαθέσεις κάποιων συνανθρώπων τους, που έχουν στα χέρια τους εξουσία που τροφοδοτείται από το μίσος, τις προκαταλήψεις και τον φανατισμό; Εξετάζει επίσης στα άκρα τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, όταν όλες οι στοιχειώδεις αξίες γκρεμίζονται και εν κατακλείδι θέτει το ερώτημα: Πόσα μπορεί να θυσιάσει κάποιος για να επιβιώσει;» σημειώνει ο Στέφανος Κακαβούλης, ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης.

«Η ασυδοσία, ο εγωισμός, η προδοσία, η υποκρισία, η ανθρώπινη σκληρότητα, η συναισθηματική αναπηρία, η άρνηση της ταυτότητας, η ανάγκη της επικοινωνίας, το ένστικτο της επιβίωσης, η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας, οι τύψεις, οι ηθικές κρίσεις, η φρίκη και ο παραλογισμός του πολέμου, η τρομοκρατία, η συνειδητοποίηση της αλήθειας, είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που θίγονται στο “Bent”», σύμφωνα με τον ίδιο. «Εμφανής σε όλο το έργο είναι η αδάμαστη φύση της ανθρώπινης ψυχής να βρει συντροφικότητα κι αγάπη, παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια, απέναντι στις πιο αντίξοες συνθήκες και μέσα από τους πιο σκοτεινούς δρόμους. Εντέλει το Bent είναι ο θρίαμβος της ελπίδας, της αγάπης και του έρωτα» καταλήγει.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Θεοδοσιάδης, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς, σκηνογραφική επιμέλεια: Δέσποινα Χαραλάμπους, επιμέλεια κοστουμιών: Σίμος Παπαναστασόπουλος, μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης, επιμέλεια κίνησης: Θοδωρής Πανάς. Παίζουν: Δημήτρης Καρατζιάς, Στέφανος Κακαβούλης, Πάνος Μπρατάκος, Θοδωρής Πανάς, Πάνος Ροκίδης, Ιούλιος Τζιάτας, Νικόλας Σουλογιάννης.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.