«Νεφέλες» στην Επίδαυρο

nefeles_yannis_mpezos_aleksandros_milonas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την αριστοφανική κωμωδία σε σκηνοθεσία Μαστοράκη στις 13 και 14 Ιουλίου. Ματαιώνεται η παράσταση «Τρωίλος και Χρυσηίδα»

Εν αναμονή του προγράμματος των φετινών Επιδαυρίων από το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει την πρώτη καλοκαιρινή του παραγωγή, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, με τις οποίες κατεβαίνει στην Επίδαυρο.

Η σπαρταριστή αριστοφανική κωμωδία θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη στο θέατρο του Πολυκλείτου, στις 13 και 14 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Αριστοφάνης, που πίστευε ότι οι «Νεφέλες» είναι από τα καλύτερα έργα του (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Διονύσια του 423 π.Χ. όπου κι απέσπασε τρίτο βραβείο), το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το ξαναπαρουσιάσει στο κοινό. Το κείμενο που μας σώζεται έως σήμερα είναι η δεύτερη εκδοχή.

Γρίφος

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος μέσα σ’ ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Η κωμωδία σατιρίζει τους σοφιστές της Αρχαίας Αθήνας και ιδιαίτερα τον Σωκράτη, που διαφθείρει υποτίθεται τους νέους με τη διδασκαλία του, παρ’ όλο που ο Σωκράτης δεν δίδαξε ποτέ τη σοφιστεία.

Το όνομα του έργου οφείλεται στις Νεφέλες (τις νεφελώδεις δηλαδή ιδέες της φιλοσοφίας), τις οποίες, κατά τον ποιητή, ο Σωκράτης θεωρεί θεές, μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα, και μ’ αυτές αντικαθιστά τους θεούς της πόλης.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Κ. Χ. Μύρης, τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Μαστοράκης, τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος, την κίνηση ο Φωκάς Ευαγγελινός, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης, τη μουσική διδασκαλία η Μελίνα Παιονίδου.

Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάνια Τρύπη, Λαέρτης Μαλκότσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιωργής Τσουρής.

Και μπορεί το Εθνικό Θέατρο να είναι το πρώτο που έγκαιρα ανακοίνωσε την καλοκαιρινή του παραγωγή (αναμένεται η ανακοίνωση της δεύτερης), ταυτόχρονα όμως βρίσκεται και στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη ματαίωση μιας παράστασής του, για λόγους που δεν ευθύνεται το ίδιο. Ετσι, ματαιώνεται η παράσταση «Τρωίλος και Χρυσηίδα» για τη θεατρική περίοδο 2011?2012 λόγω προβλήματος υγείας του σκηνοθέτη Οσκαρας Κορσουνόβας.

Το Εθνικό Θέατρο θα διερευνήσει τη δυνατότητα παρουσίασης της παράστασης τη θεατρική περίοδο 2012?2013 εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος και χρόνος.

Τέλος «Η αυλή των θαυμάτων» και «Του Κουτρούλη ο γάμος» συνεχίζονται κανονικά στην Κεντρική Σκηνή (και σκίζουν), ενώ η παράσταση του έργου «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Το πρόγραμμα του 2012 θα ανακοινωθεί προσεχώς». Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση στο προφίλ του στο Facebook το Ελληνικό Φεστιβάλ κάνει μια προσπάθεια να ενημερώσει τους φίλους του για το φετινό του πρόγραμμα και τη σχετική ανησυχία που έχει εκδηλωθεί εξαιτίας της καθυστέρησης.

Στην αντίστοιχη αγγλική μετάφραση της ανακοίνωσης δίνεται ένα ακόμα στοιχείο, ότι το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Κοντός ψαλμός…

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.