“H Mυστική Πολιτεία” στο Café Voltaire

i_mystiki_politeia_cafe_voltaire
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Κάντιανη, το φανταστικό χωριό της Βιργινίας, της ηρωίδας του θεατρικού Αναλογίου ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Απ’ το βιβλίο της Ελένης Μπιρμπίλη “Το φθινόπωρο των θαυμάτων”)

μπορούμε να φανταστούμε πως βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάπου ανάμεσα στη Σούγια και τη Παληόχωρα, κοντά πάντως στο Μεγάλο Φαράγγι, και οπωσδήποτε απάνω απ’ το Λιβυκό. 

Χαμένη ανάμεσα στο Λευκά Όρη, αιώνες απομονωμένη, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια των γυμνών βουνών που της που στέκονταν αγέρωχα δεξιά κι αριστερά της και την προστατεύουν από δυνατούς αέρηδες. Η μοναδική αρτηρία που την συνέδεε με τον έξω κόσμο, άγνωστο και επίφοβο για τους αυτόχθονες, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας το ’70, ήταν ένα φιδογυριστό μονοπάτι, που διέσχιζε ένα δάσος από ασπάλαθους και μυρτιές, καταλήγοντας στα πρώτα σπίτια του χωριού, διασπαρμένα στην πλαγιά των Κεντρίων. Κάτω απ’ το χωριό βρίσκεται θαμμένη η μινωική πόλη – κράτος, η Καλλισσώς, όπου στο προϊστορικά χρόνια, βασίλεψε μια γυναίκα.

Η Βιργινία, που παρακολουθούμε τον ταραχώδη και μαρτυρικό βίο της, από το 1960 ίσαμε σήμερα, συναντιέται με την προϊστορική βασίλισσα (συναπάντημα μ’ ένα γυναικείο ειδώλιο, σε μια μοναχική ανασκαφή) κι έτσι η γυναικεία μοίρα δένει τις άκρες της κι ένας κύκλος ενώνεται σε δυο καίριες στιγμές της ανθρωπότητας, μια περίοδο 3.500 χρόνων που την οριοθετεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Και οι αρχαία βασίλισσα, ιέρεια η και θεά των παλαιότατων μητριαρχικών κοινωνιών, επιστρέφει σε μια μέρα που, συμπτωματικά οι σημερινοί την γιορτάζουν ως ημέρα της γυναίκας. Και εμείς επισημαίνουμε αυτή την επιστροφή υπογραμμίζοντας το νόημα και τη σημασία που περιέχουν οι πανάρχαιοι μύθοι και οι σύγχρονοι μυθοπλάστες.
Το αναλόγιο γίνεται την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, στο Μεταξουργείο στις 8.30 μ.μ. (τηλ. και έχει είσοδο 10 ευρώ, με ποτό.

Η επιλογή των αποσπασμάτων από το βιβλίο των 670 σελίδων έγινε από την ομάδα και σ’ αυτό βοήθησε και η συγγραφέας. Την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Χατζηδάκης με τη βοήθεια όλων και ιδιαίτερα του Δημήτρη Ξηρού. Την σύνθεση του μουσικού θέματος και του τραγουδιού έκανε ο Μάκης Καραντωνίου. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν απ’ την Ελένη Μπιρμπίλη.

Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί με σειρά αλφαβητική: Βάσια Αργέντη, Χαριτωμένη Γκουράσα, Βάνα Ζάκκα, Νικήτας Μαργετάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Θοδωρής Τούμπανος. Κιθάρα παίζει ο συνθέτης και τραγουδάει ο Παναγιώτης Παπαιωάννου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.