Η μαέστρος και συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την επιτυχία της παρουσίασης του έργου  “ευρίς ώψ”  που έκανε πρεμιέρα στο Σάλτζμπουργκ, το Σάββατο 3 Μαρτίου  2012, η διακεκριμένη συνθέτρια και μαέστρος Κωνσταντία Γουρζή θα βρεθεί και πάλι στη χώρα μας, για να συνοδεύσει ως μαέστρος την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

στις 31 Μαρτίου 2012 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αλλά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 3 και 4 Απριλίου 2012, σε δύο παραστάσεις με δικά της έργα μουσικής δωματίου.

Πιο αναλυτικά, στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στις 31 Μαρτίου 2012, η Κ. Γουρζή θα διευθύνει την Εθνική  Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και θα παρουσιάσει έργα κλασικής μουσικής που έχουν ακουστεί στον κινηματογράφο. Η συναυλία έχει τον τίτλο “H κλασική μουσική πάει… σινεμά” και θ’ ακουστούν, μεταξύ άλλων, το Adagio του S. Barber και ο Καρυοθραύστης του P. Tschaikovsky. 

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 3 και 4 Απριλίου 2012, θα παρουσιαστούν έργα της μουσικής δωματίου με βάση το κουαρτέτο εγχόρδων. Η συναυλία έχει τον τίτλο “Συνάψιες”. Ο ομώνυμος δίσκος “Συνάψιες” κυκλοφορεί από την γερμανική δισκογραφική εταιρεία NEOS, με μεγάλη επιτυχία. 

Στις συναυλίες της Στέγης θα βρεθούν μαζί της επί σκηνής κορυφαίοι σολίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Παρακάτω, σας παραθέτουμε την παρουσίαση των παραστάσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 3 και 4 Απριλίου,  τους συντελεστές, καθώς και σύντομο βιογραφικό της συνθέτριας και μαέστρου Κωνσταντίας Γουρζή. Μια καλλιτέχνιδας 

που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ιδιότητα της συνθέτριας και της μαέστρου, 

μέσα από τη γυναικεία της φύση και αντίληψη. 

Να επισκεπτόμαστε τους επιζώντες ποιητές. / Αν μάλιστα τυχαίνει να μένουμε στην ίδια πόλη / που τους βλέπουμε που και που,

γιατί εκεί που ζούμε ήσυχοι, / βέβαιοι πως ζούνε κι αυτοί – ξεχασμένοι έστω, / εκεί έρχεται το μαντάτο.

. . . . . .

H συνθέτρια Κωνσταντία Γουρζή σμιλεύει τη μουσική της έμπνευση μέσα από τη δυτική της παιδεία και τις ελληνικές της καταβολές. Ο συνδυασμός των διαφορετικών αυτών μουσικών κατευθύνσεων την ωθεί στη συνειδητή διερεύνηση νέων ήχων δουλεύοντας το απόσταγμα αυτής της γνώσης που συνδυάζει τη δυτική με την ανατολική παράδοση. 

Φέρνοντας κοντά ήχους φαινομενικά ξένους μεταξύ τους, προερχόμενους από διαφορετικές πηγές, ανιχνεύει νέα μονοπάτια διανοίγοντας χώρους δημιουργίας 

και έκφρασης μέσα από μια νέα γλώσσα επικοινωνίας. 

Συντελεστές

Asasello Quartet από την Κολωνία

Βασίλης Αγροκώστας: ψάλτης 

Ross Dally: σαζ, τάρχου

Christian Elsaesser : πιάνο 

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Λορέντα Ράμου: πιάνο

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντία Γουρζή

Η παράσταση συνοδεύεται  από προβολή οπτικού υλικού εικαστικών καλλιτεχνών. 

Λίγα λόγια για την Κ. Γουρζή:

Γεννημένη στην Αθήνα με Λευκάδια καταγωγή. Σπούδασε στην Αθήνα πιάνο και σύνθεση. Πήρε δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας από την Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου (1988-1992). Έχει πάρει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ως μαέστρος και ως συνθέτης. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. 

Tο 1990 δημιουργεί δική της ορχήστρα Μουσικής Δωματίου στο Βερολίνο, attacca berlin, την οποία διευθύνει μέχρι το 1996. Έχει δώσει συναυλίες ως μαέστρος και ως συνθέτης στην Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ρωσία, Ισραήλ και Αμερική. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Στρασβούργου, η Ραδιοφωνία της Φρανκφούρτης, Στουτγάρδης και Μονάχου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Κόσμου και του Ισραήλ. 

Ζει στη Γερμανία και διετέλεσε καθηγήτρια στις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες του Βερολίνου (μέχρι το 2007) και του Μονάχου, όπου είναι από το 2002 υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων Μουσικής του 20ου αιώνα. 

Το 2007 δημιουργεί το opus21musikplus με στόχο την παρουσίαση της μουσικής με άλλα είδη τέχνης μαζί, με το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικών σχολείων και υλοποιεί μια άμεση και ουσιαστική επαφή των παιδιών με τη μουσική.

Τον Ιούλιο του 2008 της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο της Christoph und Stephan Kaske-Stiftung και το 2010 διετέλεσε ως μαέστρος και συνθέτης artist in residedence στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Ν. Γερμανίας, στο Πάσσαου.

Κατόπιν παραγγελίας της καθολικής εκκλησίας της Γερμανίας, συνθέτει το κομμάτι της επίσημης εκδήλωσης του γερμανικού κράτους, για τα 10 χρόνια απο την 11η Σεπτεμβρίου 2001,  του οποίου την πρεμιέρα διηύθυνε η ίδια την  ίδια ημέρα, μπροστά σε αρχηγούς κρατών και εκατοντάδες επισήμους, απο όλο τον κόσμο. 

Το 2012 η Κωνσταντία Γουρζή ξεκίνησε μια σειρά συναυλιών ως μαέστρος με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και παράλληλα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Samos Young Artists Festival. 

More info:

www.konstantiagourzi.com

www.opus21musikplus.de

 Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία στην Ελλάδα:

Artway – Technotropon, www.liveartway.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.