«Η Κρητικοπούλα» ξανά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

i_chameni_kritikopoula_ethniki_lyriki_skini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Κρητικοπούλα, το ξεχασμένο αριστούργημα του Σπύρου Σαμάρα, που ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα, επιστρέφει στη Λυρική Σκηνή στις 24 Μαρτίου για οκτώ νέες παραστάσεις.

H κωμική όπερα παντρεύει τους παραδοσιακούς ελληνικούς ρυθμούς με την ευρωπαϊκή μουσική και τα βιεννέζικα βαλς. Με απλό τρόπο μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), όμως θεωρείται ότι αφορμή για την σύνθεση του στάθηκαν οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της Μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912/3.

Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης του έργου είναι η όμορφη Κρητικοπούλα Αρετή, η οποία ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες του αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την «πολιτική» αυτή διάσταση, σε πρώτο επίπεδο πλέκεται ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.

«Η Κρητικοπούλα αυθαιρετεί, γιατί περνά πάνω απ’ την ιστορία της ενετοκρατίας. Δε μπαίνει σ’ αυτήν. Περνά σαν συννεφάκι πάνω από τη δύσκολη ιστορική περίοδο και ψάχνει το φως ενός λαμπρού ήλιου. Έχει όπλο της το χιούμορ και σαν την ηρωίδα της, που είναι κορίτσι ντυμένη αγόρι, φοράει στο δράμα της ρούχα κωμικά» σημείωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πέτρος Ζούλιας.

Ο Σπ. Σαμάρας έγραψε την Κρητικοπούλα, έναν περίπου χρόνο πριν από το θάνατό του, ενώ το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η παράσταση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, με τον συνθέτη να επευφημείται στο κατάμεστο θέατρο. Μάλιστα, την πρεμιέρα είχε παρακολουθήσει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Π. Ζούλιας, στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, δημιούργησε μια σχεδόν ονειρική ατμόσφαιρα στη σκηνή του Ολύμπια, βοηθούμενος από τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη, τους φωτισμούς της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, αλλά και τη χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Πηγή: Καθημερινή / ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.