Ο Μιχαήλ Σακελλαρίου Ευεργέτης της Ακαδημίας

michael_sakelariou
Facebook
Twitter
LinkedIn

O Μιχαήλ Σακελλαρίου είναι ο γηραιότερος ακαδημαϊκός και ο «νεότερος» όπως λένε πολλοί, εκτιμώντας το σπινθηροβόλο, ανοικτό και προοδευτικό μυαλό του.

Ο διαπρεπής ιστορικός, ακαδημαϊκός από το 1983 και πρόεδρος της Ακαδημίας το 1992, συμπληρώνει φέτος τα 100 χρόνια του.

Το βιογραφικό του είναι γεμάτο με διακρίσεις, τίτλους, δημοσιεύσεις, έργα, συμμετοχές σε ξένους και ελληνικούς οργανισμούς, αλλά και μια απομάκρυνση από την έδρα Ιστορία του ΑΠΘ στα χρόνια της χούντας.

Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα θα τον ανακηρύξει κατά την πανηγυρική συνεδρία, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την Πέμπτη 22 του μηνός, στις 7 μ.μ., σε ευεργέτη, για τη δωρεά μεγάλου χρηματικού ποσού με σκοπό την ίδρυση ιδρύματος που φέρει το όνομά του και της συζύγου του, που ήταν η αρχαιολόγος Αγνή Ξενάκη.

Το «Ιδρυμα Αγνής και Μιχαήλ Σακελλαρίου» θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ερευνών του Κέντρου Ερεύνης της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών και του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του οποίου ιδρυτής και διευθυντής (1979-1992) ο Μ. Σακελλαρίου.

Στην ίδια συνεδρία, θα τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (στο οποίο ο Μ. Σακελλαρίου υπηρέτησε ως διευθυντής ερευνών στα χρόνια 1954 -’59), για το έργο που επιτελεί από το 1930 και αφορά στη συγκέντρωση, έρευνα και τεκμηρίωση στοιχείων ιστορικής παράδοσης, καθώς και στην έκδοση μελετών σχετικών με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Φέτος θα απονεμηθεί το Αριστείο Θετικών Επιστημών στον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάλλη, πρόεδρο του Τμήματος Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

ΟΜΙΛΙΑ

Λόγω της επετείου, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Η δημοκρατική αρχή: επιγέννημα της Ελληνικής Επανάστασης»

Δ. Ρουμπούλα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.