Εκδηλώσεις Ποίησης απο την Εταιρεία Συγγραφέων

vivlio_fyllo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πυκνώνουν οι ποιητικές εκδηλώσεις καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21η Μαρτίου

Με μουσικές ποιητικές βραδιές και με αναγνώσεις πολιτικής ποίησης, λόγω της κρισιμότητας των καιρών, ετοιμάζεται να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων. Έχουν προγραμματιστεί:

Τετάρτη 21 Μαρτίου, Bacaro (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11), 8 μ.μ.: Μουσική βραδιά «με πυξίδα την ποίηση». Η Αλίκη Καγιαλόγλου θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα γνωστών ποιητών. Συνδιοργάνωση Εταιρεία Συγγραφέων και Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Τετάρτη 21 Μαρτίου, Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνη (Ι. Δραγούμη 9-11, Κοζάνη), 8.00 μ.μ.: Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη των ποιητών Γιάννη Βαρβέρη και Αργύρη Χιόνη, μελών της Εταιρείας. Συνδιοργάνωση Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, λογοτεχνικό περιοδικό «Παρέμβαση», ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Λαϊκό Πανεπιστήμιο «Γεώργιος Παρακείμενος», Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο, με τη συμμετοχή της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πέμπτη 22 Μαρτίου, Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), 7.30 μ.μ.: Σε μια εκδήλωση «πολιτικής-ποιητικής διαμαρτυρίας», μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων θα διαβάσουν πολιτικά ποιήματα, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αντιστασιακού ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Παρασκευή 23 Μαρτίου, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) (Σορβόλου 24), 6.00 μ.μ.: Οι ποιήτριες Μαριγώ Αλεξοπούλου, Ηρώ Νικοπούλου και Αθηνά Παπαδάκη, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, θα διαβάσουν ποίηση στους νέους του κέντρου.

Παρασκευή 30 Μαρτίου, Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), 7.00 μ.μ.: Εκδήλωση αφιερωμένη στη Σαπφώ και την ποίησή της. Θα διαβαστούν μεταφρασμένα ποιήματά της Σαπφούς, και θα παρουσιαστούν μελοποιημένα έργα της. Συνδιοργάνωση Εταιρεία Συγγραφέων και Μουσείο της Ακρόπολης.

Αποκορύφωμα των εφετινών ποιητικών εκδηλώσεων είναι η πορεία-διαμαρτυρία «Άλλη διαμαρτυρία, με όπλο την ποίηση, ενάντια στην κρίση», την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει ελληνική καταγωγή και ξεκίνησε από μια ιδέα του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το 1998, η Εταιρεία Συγγραφέων υλοποίησε την ιδέα του και θέσπισε την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση που έκανε ο Βασίλης Βασιλικός (τότε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO), καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης».

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.