Μέσα στο «Πλοίο» με το Νίκο Κούνδουρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Συνεχίζει να αντιστέκεται ο Νίκος Κούνδουρος. Από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες σκηνοθέτες που αντιπροσώπευσε επάξια το εγχώριο σινεμά σε όλο τον κόσμο, ακολουθεί την ταξιδιάρα κρητική ψυχή του, που ποτέ δεν λάθεψε.

Αυτό τον καιρό   βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ της νέας του πολιτικής ταινίας, που δεν έγινε όμως με χρήματα, από τον κορβανά του Ελληνικού λαού, αλλά από τους “Φίλους του Νίκου Κούνδουρου”. Με το βλέμμα πίσω από το φακό ο σπουδαίος δημιουργός της Έβδομης Τέχνης ακολουθεί το πλοίο “Ναόμι” που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια… 

“Διαπραγματεύεται ένα θέμα τόσο σύγχρονο, όσο και τα σχετικά γεγονότα γύρω από το θέμα Παλαιστίνη -Ισραήλ” αναφέρει στην “avevnews” ο Νίκος Κούνδουρος σε ένα διάλειμμα.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από μία αληθινή ιστορία. Σύμφωνα πάντα με τον σπουδαίο σκηνοθέτη, ένα φορτηγό πλοίο με το όνομα “Ναόμι” είχε προσαράξει σε κάποιο λιμάνι στη μύτη της Πελοποννήσου απέναντι ακριβώς από το Αλγέρι. Η δήλωση στο λιμεναρχείο και όλα τα σχετικά έγγραφα αναφέρανε, ότι  ότι το φορτηγό κουβαλούσε στάρι από μια οργάνωση του Παναμά. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε, ότι μέσα στο στάρι υπήρχαν τελευταίου τύπου πολεμικά υλικά, τα οποία έστελναν ομάδες Ισραηλιτών  από τον Παναμά στους συντρόφους στη Χάιφα. Το ίδιο συνέβη στο πέλαγος και με ένα άλλο ρωσικό πολεμικό πλοίο το οποίο οι Ισραηλινοί κατέσχεσαν. Η ιστορία αυτών των πλοίων αποτελεί και το μύθο της νέας ταινίας του Νίκου Κούνδουρου.

“Το πλοίο από τον Παναμά φέρνει πολεμικό υλικό στους Ισραηλινούς για να εξοπλιστούν στον αιώνιο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων. Είναι γνωστό, ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο σημείο να απαγορεύεται η μεταφορά κεραμιδιών , γυλιού και υλικού για το χτίσιμο των καταυλισμών, αφού κατάσχουν τα πλοία , ακόμα και αυτά που φέρνουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως και αυτό που στέλνει η Ελλάς κάθε χρόνο. Ισραήλ κατά Παλαιστινίων, Παλαιστίνιοι αμυνόμενοι προσπαθούν να βρουν λύση  και  στο κέντρο της ιστορίας υπάρχει ένα πλοίο το οποίο δανείζει και τον τίτλο στην ταινία” περιγράφει στην “Avecnews” ο Νίκος Κούνδουρος.

Στη διανομή της ταινίας δεν υπάρχει ούτε ένα γνωστό όνομα. Αυτό έγινε βάση σχεδίου του σπουδαίου σκηνοθέτη, ο οποίος όπως μας αποκάλυψε “δεν ήθελε να αναμείξει γνωστά ονόματα , γιατί ήθελε οι συμμετέχοντες να είναι ψυχροί, αντικειμενικοί και πειστικοί.”

Τα γυρίσματα έγιναν  στην Πελοπόννησο σε ένα κάστρο που έχουν εγκαταλείψει οι Βενετσιάνοι, και ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.