“Έφυγε” ο συγγραφέας Τονίνο Γκουέρα

tonino_guerra
Facebook
Twitter
LinkedIn

Προτού καλά καλά κλείσουν δυο μήνες από τον θάνατο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (Τρίτη 24 Ιανουαρίου)

και να που ένας εκ των στενότερων συνεργατών του, ο συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Τονίνο Γκουέρα, άφησε στην Ιταλία την τελευταία πνοή του.

Ηταν 92 ετών και η υγεία του τους τελευταίους μήνες ήταν κλονισμένη. Μάλιστα παρότι τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν ζήτησε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στη Σανταρκάντζελο Ντι Ρομάνια, έξω από τη Μπολόνια.

Η συνεργασία του Γκουέρα με τον Θ. Αγγελόπουλο αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ των Κανών (μοιράστηκε ανάμεσα στον Γκουέρα, τον Αγγελόπουλο και τον Θανάση Βαλτινό).

Εν συνεχεία, η σχέση Αγγελόπουλου – Γκουέρα ξέφυγε της συνεργασίας. Είχαν γίνει οι απόλυτοι φίλοι. Συνεργάσθηκαν επίσης στη συγγραφή των σεναρίου στο «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» (Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ των Κανών), στο «Βλέμμα του Οδυσσέα», στον «Μελισσοκόμο», στο «Τοπίο στην ομίχλη», στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού», στην «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρίζει» και στη «Σκόνη του χρόνου».

Εκτός των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου, ο Γκουέρα είχε επίσης συνεργαστεί στο σενάριο ταινιών πολλών καταξιωμένων σκηνοθετών της Ευρώπης, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι («Και το πλοίο φεύγει», «Αμαρκορντ» κ.α.), ο Μικελάντζελο Αντονιόνι («Η νύχτα», «Η περιπέτεια», «Η κόκκινη έρημος» κ.α.), ο Αντρέι Ταρκόφσκι («Νοσταλγία») και οι αδελφοί Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι («Καλημέρα Βαβυλωνία» κ.α.)

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.