«Συνένοχοι» στο καμπαρέ Παράδεισος

enas_kapoios_paradeisos_cabaret_paradeisos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στη ζωή του Ζαν Ζενέ αναφέρεται το σκληρό μιούζικαλ της ηθοποιού, με επιρροές απ’ την ταινία «All that jazz», που παρουσιάζεται στην Πάτρα

«Το περιθώριο, η εγκληματικότητα, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είναι οι πρωταγωνιστές του», λέει η Βάνα Πεφάνη για το έργο «Ένας κάποιος παράδεισος»

Υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτόν τον κόσμο; Υπάρχει τιμωρία; Οι «κακοί» βρίσκονται στη φυλακή και οι καλοί δικαιώνονται; Στην πολυτάραχη ζωή του θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ζενέ αναφέρεται το έργο «Ενας κάποιος Παράδεισος», ένα σκληρό σύγχρονο μιούζικαλ με σαφείς επιρροές απ’ την κινηματογραφική ταινία «All that jazz», σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη.

Η παράσταση παρουσιάζεται στην «Ακτή Δυμαίων» στην Πάτρα, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και με την υποστήριξη της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας. «Ο Ζενέ μας ξεναγεί στον κόσμο των ηρώων των έργων του και ταυτόχρονα γίνεται μέρος της ζωής τους» σημειώνει η Βάνα Πεφάνη.

«Το περιθώριο, η εγκληματικότητα, η πορνεία και η ομοφυλοφιλία είναι οι πρωταγωνιστές του. Η πραγματικότητα και η φαντασία του συγγραφέα μπλέκονται τόσο, που αδυνατείς να καταλάβεις ποια είναι ποια. Ο κόσμος του Ζενέ -πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα- γίνεται ο καθρέφτης του κόσμου μας. Μας πληγώνει, μας τρομάζει, μας έλκει και μας απωθεί ταυτόχρονα. Μας αφήνει μετέωρους, με μόνο καταφύγιο τον εαυτό μας».

Η επιλογή να γίνει το πρώτο ανέβασμα του έργου στην Πάτρα δεν «έγινε τυχαία» σημειώνει η ίδια. «Η παράστασή μας βρήκε στην Ακτή Δυμαίων τον ιδανικό χώρο για την πραγματοποίησή της. Το έργο εκτυλίσσεται σ’ ένα λιμάνι, όπου υπάρχει ένα διάσημο σ’ όλο τον κόσμο μαγαζί – καμπαρέ που το λένε Παράδεισο. Ιδιοκτήτρια αυτού του μαγαζιού είναι η μαντάμ Λιζιέν και ζει εκεί μαζί με τον άντρα της και τον εραστή της, τον Ρομπέρ. Σ’ αυτό το λιμάνι φτάνει ένα πλοίο και φέρνει τον Τζο (αδελφό του Ρομπέρ) και τον υποπλοίαρχο Σεμπλόν. Αυτοί οι ξένοι θα ταράξουν την ηρεμία…»

«Ετσι η Ακτή Δυμαίων μετονομάζεται για την παράσταση ”Παράδεισος” και περιμένει το κοινό να το φιλοξενήσει για μιάμιση ώρα. Οι θεατές είναι οι πελάτες του μαγαζιού και ζουν μαζί με τους ιδιοκτήτες του αυτά που συμβαίνουν με τον ερχομό των ξένων. Θα διασκεδάσουν με το μουσικό πρόγραμμα και τα σόου των κοριτσιών, θα συγκινηθούν με χαμένες αγάπες, θα γίνουν συνένοχοι μιας προδοσίας, θα ζήσουν από κοντά την περίεργη ομορφιά του υποκόσμου και θα προβληματιστούν για το πόσο κοντά βρίσκεται στον δικό μας κόσμο. Εξάλλου το καλό από το κακό απέχει μόνο ένα γράμμα» καταλήγει.

Παίζουν: Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Νίκος Νίκας, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βάνα Πεφάνη, Αντρια Ράπτη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κατσής, Σταυρούλα Οικονόμου και ο Γιώργος Στριφτάρης (βίντεο).

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους κάτω των 18 ετών.

Οι συντελεστές

Κείμενο -σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη.
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης.
Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου.
Μουσική τραγουδιών: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.
Στίχοι:Αρης Δαβαράκης.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.