Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Μπορεί  άραγε ένας  ηλικιωμένος παραπληγικός εκατομμυριούχος να συνυπάρξει με ένα νεαρό  μαύρο και να γίνουν το ελπιδοφόρο δίδυμο της  χρονιάς;  “No more fear “ τραγουδάει το πλήθος στα οδοφράγματα που έστησε   κόντρα στον δικτάτορα Μπεν Άλι.  

Οι ΑΘΙΚΤΟΙ, τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκλονίζουν με το αστείρευτο πηγαίο χιούμορ, τις εξαιρετικές ερμηνείες και την ανθρωπιά τους.

NO MORE FEAR,μια κραυγή απελπισίας, τα όνειρα και οι ελπίδες κυρίως νέων ανθρώπων που δεν άντεχαν την καταπίεση ενός αυταρχικού καθεστώτος, αποτυπώνονται στην ταινία του Μουράντ Μπεν Τσέικ.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ, υπαρξιακό θρίλερ που μιλάει για έναν άντρα σε πλήρη αποσύνθεση, τον οποίο ερμηνεύει υποδειγματικά ο Ίθαν Χοκ δημιουργώντας έναν χαρακτήρα απολαυστικό.

ΕΞΩΤΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΡΙΓΚΟΛΝΤ, μια ομάδα Βρετανών συνταξιούχων επιβιβάζονται για  το ταξίδι της ζωής στη μυστηριώδη Ινδία. Εξωτισμός, έκρηξη χρωμάτων και η αφρόκρεμα της βρετανικής σκηνής με Τζούντι Ντεντς, Μπιλ Νάι,Τομ Ουίλκινσον , Μάγκι Σμιθ.

Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ, o Περσέας επιστρέφει με μια επικίνδυνη αποστολή στον Κάτω Κόσμο για να ανατρέψει τους Τιτάνες και να σώσει την ανθρωπότητα. Δράση και όπλα με τα εφέ να κλέβουν την παράσταση. 

athiktoi

Άθικτοι

των Ερίκ Τολεντανό, Ολιβιέ Νακάς

με τους Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Αν Λε Νι,

ιστορία:To  σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, ο οποίος έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο, επιλέγει για βοηθό του στην καθημερινότητα, τον Ντρις , τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού.

η άποψη μας:Δυο κόσμοι αντίθετοι: ο ένας λευκός και ο άλλος έγχρωμος συναντούνται απροσδόκητα και γεμίζουν την οθόνη και την καρδιά μας με αληθινά συναισθήματα. Η φυσική αναπηρία του ενός συμπληρώνεται από τον αυθορμητισμό  του άλλου και οι δυο μαζί ξαναρχίζουν μια καινούργια ζωή. Κωμική ,αστραφτερή και άκρως συγκινητική η ταινία μιλά για αληθινούς ήρωες και αντιμετωπίζει τη ζωή με ελπίδα, χιούμορ και ποίηση. Η γαλήνια,  υποδειγματική σκηνοθεσία και οι εξαιρετικά άμεσες και εμπνευσμένες ερμηνείες απογειώνουν κυριολεκτικά την ταινία.

γκρο πλαν:στο χιούμορ που αποπνέουν οι ερμηνείες.

best-exotic-marigold-hotel-2Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ

του Τζον Μάντεν

με τους Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ

η ιστορία: Ένα γκρουπ Βρετανών συνταξιούχων αποφασίζουν να `επενδύσουν ` την σύνταξη τους στη λιγότερο ακριβή και φαινομενικά εξωτική Ινδία. Έχοντας δελεαστεί από διαφημίσεις για το πρόσφατο ανακαινισμένο Marigold και έχοντας οραματιστεί μια άνετη ζωή, φτάνουν εκεί και ανακαλύπτουν ότι το ξενοδοχείο αποτελεί πλέον `μια σκιά του εαυτού του`. Αν και το νέο τους περιβάλλον είναι λιγότερο πολυτελές απ’ότι  όλοι περίμεναν, όλοι αλλάζουν για πάντα μέσα από τις κοινές τους εμπειρίες, ανακαλύπτοντας πως η ζωή και ο έρωτας μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή όταν αφήνεις πίσω το παρελθόν.

η άποψη μας: το εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ και η Ινδία με την ιστορία τους μύθους , τα χρώματα και τα αρώματα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους κομψούς συνταξιούχους  Βρετανούς.

Ο απογοητευμένος δικαστής, οι δυο καβγατζήδες, οι ερωτύλοι,  η δύστροπη υπερήλικη Μούριελ που την υποδύεται υποδειγματικά η Μάγκι Σμιθ, αρχικά, θα μείνουν άφωνοι μπροστά στους ρυθμούς της ζωής στην πολύβουη γεμάτη αντιθέσεις Ινδία: Μεθυστική, φιλήδονη, μυστηριώδης. Στα θορυβώδη στενάκια, στους βρώμικους δρόμους, στους πανέμορφους κήπους, στα παιδιά που παίζουν κρίκετ στους δρόμους,

οι νέοι κάτοικοι της Τζα`ι`πούρ θα αφήσουν πίσω το παρελθόν για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ένα πολύχρωμο κεφάλαιο ανοίγει στη πιο γκρίζα φάση της ζωής τους και καταφέρνουν να μας μεταδώσουν ατόφιο το πάθος για τη ζωή. Αστείο και πλούσιο συναισθηματικά.

γκρο πλαν:στις εξαιρετικές ερμηνείες από την αφρόκρεμα της βρετανικής σκηνής.

No20More20Fear200014No more fear

του Μουράντ Μπεν Τσέικ

η ιστορία:Mετά την αυτοπυρπόληση του πλανόδιου πωλητή Μοχάμεντ Μπουαζίζι στην πόλη Σιντί Μπουζίντ, ο λαός της Τυνησίας ξεκίνησε μια επανάσταση που θα έδινε τέλος στην 24χρονη δικτατορία του προέδρου Μπεν Άλι και θα πυροδοτούσε εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, που κωδικοποιήθηκαν ως Αραβική Άνοιξη. Ένας ακτιβιστής στην ταινία αναφέρει:“ Αυτή η επανάσταση δεν είναι το αποτέλεσμα της ένδειας, αλλά μια κραυγή απόγνωσης που αρθρώνεται από μια γενιά πτυχιούχων. 

Δεν είναι το ψωμί ούτε η επανάσταση του γιασεμιού. Τα γιασεμιά δεν φέρνουν το θάνατο, δε δημιουργούν μάρτυρες. Είναι η επανάσταση της πίστης ενός λαού. Ποτέ ξανά δε θα φοβηθούμε αυτή τη νέα Τυνησία!“.

Αυτό το σχόλιο συνοψίζει τον τρόπο σκέψης των Τυνήσιων.

η άποψη μας: Ένα από τα πρώτα και πιο συγκλονιστικά ντοκουμέντα των Τυνήσιων  για τη δημοκρατία  είναι η ταινία  του Τυνήσιου Μπεν Τσέικ.

Αυθεντικό υλικό, σπαρακτικές συνεντεύξεις ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν ελπίζοντας και διεκδικώντας έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Τα οδοφράγματα, οι διαδηλωτές, τα δάκρυα, ο πόνος, οι σφαίρες, το αίμα, γίνονται ορμητικές εικόνες και χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά.

“Δε θα πεθάνω, κι αν πεθάνω, δε θα φύγω πριν αυτός (ο Μπεν Άλι) φύγει.“, ήταν οι τελευταίες λέξεις ενός νεαρού που χτυπήθηκε από σφαίρα, λίγο πριν  ξεψυχήσει. Στο τέλος της διαδρομής του ταραγμένου ταξιδιού ο θεατής θα καταλάβει ότι το “No more fear“ είναι κάτι περισσότερο από μια ταινία. Μια κραυγή απελπισίας και ελπίδας ενός ολόκληρου λαού.

γκρο πλαν: στο θάρρος ενός ολόκληρου λαού.   

           

h_gynaika_tou_pemptouΗ γυναίκα του πέμπτου

του Πάβελ Παβλικόφσκι

με τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Ίθαν Χοκ

η ιστορία:O Αμερικανός συγγραφέας Τομ Ρικς έρχεται στο Παρίσι αποφασισμένος να διεκδικήσει την παλιά του ζωή και να ξανακερδίσει την αγάπη της γυναίκας του και της κόρης του. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε και καταλήγει σε ένα υποβαθμισμένο ξενοδοχείο των προαστίων, αναγκασμένος να δουλεύει σαν νυχτοφύλακας  για να κερδίσει τα προς το ζην . Τότε γνωρίζει τη Μάργκιτ, μια όμορφη αλλά μυστηριώδη ξένη. Η έντονη και παθιασμένη σχέση τους, όμως, δείχνει να πυροδοτεί μια σειρά από ανεξήγητα γεγονότα, σα να υπάρχει μια σκοτεινή δύναμη που να ελέγχει ολόκληρη τη ζωή του.

η άποψη μας: το μυθιστόρημα του αινιγματικού Ντάγκλας Κένεντι μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ο ταλαντούχος Παβλικόφσκι εστιάζοντας στον κεντρικό χαρακτήρα που κυριολεκτικά κινεί τα νήματα.

Συγκρούσεις, αντιθέσεις, συμβιβασμοί αλλά και φιλοδοξίες συνθέτουν την καθημερινότητα του νεαρού συγγραφέα και πάνω από όλα η ανάγκη του να γίνει ο ιδανικός πατέρας για την κόρη που μεγαλώνει μακριά του. 

Ειλικρινής, ευαίσθητος και τρυφερός ο Ίθαν Χοκ με ταινίες και βιβλία στις αποσκευές του κατορθώνει να πάει την ταινία ένα βήμα πιο μπροστά κυρίως χάρη στην ωριμότητά του.

γκρο πλαν:στην αινιγματική κυρία Κρίστιν Σκοτ Τόμας.

WRATH_OF_TITANSΗ οργή των Τιτάνων  3D

του Τζόναθαν Λίμπεσμαν

με τους Σαμ Γουόρθινγκτον, Ρέιφ Φάινς

η ιστορία:Mια δεκαετία μετά την ηρωική του νίκη επί του τερατώδους Κράκεν, ο Περσέας, προσπαθεί να ζήσει μια ήσυχη ζωή ως ψαράς σε ένα μικρό χωριό, έχοντας αναλάβει την πλήρη φροντίδα του μονάκριβου γιου του Ήλιου. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Περσέας όμως, είναι ότι έχει ξεσπάσει μια τεράστια μάχη επιβολής ανάμεσα στους Θεούς που πρόκειται σύντομα να απειλήσει τη ζωή του. Επικίνδυνα αποδυναμωμένοι από την έλλειψη πίστης της ανθρωπότητας, οι θεοί αρχίζουν να χάνουν όχι μόνο την αθανασία τους, αλλά και τον έλεγχο επί των φυλακισμένων Τιτάνων και του τρομερού αρχηγού τους Κρόνου. Ο Περσέας δεν μπορεί να αγνοήσει τη φύση του καθώς ο Άδης, μαζί με τον Άρη, συμμαχούν με τον Κρόνο προκειμένου να αιχμαλωτίσουν τον Δία. Η δύναμη των Τιτάνων αυξάνεται, ενώ οι θεϊκές δυνάμεις αρχίζουν να εξασθενούν …με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος.

η άποψη μας: Περιπέτεια που μας μεταφέρει στη μυθική χώρα των Τιτάνων   με τον Περσέα να έχει ωριμάσει και να μεγαλώνει το παιδί του. Όμως ο πόλεμος τον βρίσκει, δεν έχει άλλη επιλογή και δεν μπορεί να αρνηθεί την καταγωγή του αλλά ούτε και το ρόλο του στο πεδίο της μάχης. Οι σεναριογράφοι επιστράτευσαν όλη την ελληνική μυθολογία με εχθρούς μυθικών διαστάσεων που απαιτούν εντυπωσιακά εφέ και απίστευτες σκηνές δράσης με πολέμους, καταστροφές, τη Χίμαιρα να βγάζει φωτιές και το Κρόνο να εκτοξεύει πύρινες σφαίρες. Επικές σκηνές σε τρισδιάστατη εκδοχή και γνωστούς πρωταγωνιστές να ενσαρκώνουν τους Θεούς και ημίθεους.

γκρο πλαν: στην  σκηνή της τελικής μάχης όπου η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με το Κάτω Κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.