«Αρχαιοκαπηλία τέλος» λέει δυναμικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και οργανώνει έκθεση με αυτό τον τίτλο τον ερχόμενο μήνα και ανακτημένα αρχαία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
(φώτο) Tο χρυσό στεφάνι μυρτιάς, που επαναπατρίστηκε το 2007 από το Μουσείο Γκετί
«Αρχαιοκαπηλία τέλος» λέει δυναμικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και οργανώνει έκθεση με αυτό τον τίτλο τον ερχόμενο μήνα και ανακτημένα αρχαία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση -που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- ευελπιστεί να δείξει τις πολύπλευρες διαστάσεις του προβλήματος και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα. Θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Στις έξι ενότητες θα εκτεθούν 170 έργα και αρχειακό υλικό. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Η Αρπαγή της Ιστορίας» θα παρουσιάζονται τα 101 αντικείμενα πρόσφατης αρχαιοκαπηλίας από τη Μακεδονία, πιθανόν από αρχαϊκό νεκροταφείο.
«Αρχαία χωρίς παρελθόν» τιτλοφορείται η δεύτερη ενότητα με κύρια εκθέματα δύο χρυσά στεφάνια υπό σύγκριση: Το στεφάνι βελανιδιάς από την πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στη Βεργίνα και το χρυσό στεφάνι μυρτιάς, που επαναπατρίστηκε το 2007 από το Μουσείο Γκετί. Στην ενότητα «Τόποι χωρίς ιστορία» θα παρουσιαστούν πέντε κλεμμένα κυκλαδικά ειδώλια από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστεί επίσης το πρόβλημα της λεηλασίας αρχαίων αντικειμένων στις ελληνικές θάλασσες.
Μια μακεδονική χάλκινη ασπίδα, ένα άγαλμα ιματιοφόρου άνδρα, πλούσιο αρχειακό υλικό σχετικό με τον πρώτο επαναπατρισμό ελληνικής αρχαιότητας το 1946, αλλά και αναφορές στις διεθνείς συμβάσεις της Χάγης και της UNESCO θα παρουσιαστούν στην τέταρτη ενότητα «Νόστος χωρίς γυρισμό». 56 κατασχεμένα χρυσά νομίσματα θα εκτεθούν στη «Χάλκευση της αρχαιότητας», την πέμπτη ενότητα.
«Μάθε και Σώσε – Ωρα για δράση» τιτλοφορείται η τελευταία ενότητα, στην οποία θα παρουσιαστούν τέσσερις κατασχεμένες αρχαιότητες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (μπρούντζινο άγαλμα «Αλεξάνδρου» σε τύπο δορυφόρου του Λυσίππου, ένα μπρούντζινο κεφάλι αγοριού, μία προτομή φιλοσόφου με συμφυές πόδι-βάση και ένα μπρούντζινο κεφάλι νέου κίβδηλο).
Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος