UrbanDig Project στο Πρώτο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας

urbandig__project_1o_dimotiko_vrefokomeio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το πρώτο δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης ανοίγει ξανά τις πόρτες του και γίνεται ο τόπος μιας ιδιότυπης παράστασης: Η ομάδα «όχι παίζουμε» ταξιδεύει στη φαντασία ενός ορφανού άνδρα που αναζητά την αφετηρία του.

Τον τόπο και την γυναίκα των πρώτων ημερών του. Η ομάδα «παίζει» με το παρελθόν και το μέλλον, με το αρχείο και τη φαντασία. Μια βραδιά μεταμόρφωσης, μια παρέμβαση που επιδιώκει να χρωματίσει διαφορετικά την ωμή πραγματικότητα της περιοχής της Πλατείας Κουμουνδούρου, και το γκρίζο σημερινό τοπίο γενικότερα. Aπό τη 1η Απριλίου έως τις 20 Μαΐου.

Για τη συγγραφή του κειμένου, η ομάδα εμπνεύστηκε από το κτήριο, την πλατεία και το μυθιστόρημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού (1924) από το οποίο και χρησιμοποιεί αυτούσια αποσπάσματα, τηρώντας την αποστολή του UrbanDig Project να συνδέει μυστικά της πόλης με μυστικά της λογοτεχνίας. Σημαντικό μέρος της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια των Imam Baildi σε στίχους Χρήστου Κανελλόπουλου καθώς και τα video των Παύλου Τσιαντού – Δημήτρη Χριστόπουλου

Επιπλέον, η ομάδα σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς φορείς «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού», «Καλειδοσκόπιο», «Comics Lab» και «Heart Not Shoes» οργανώνει στον ίδιο χώρο μια σειρά εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της τοπικής Αφγανικής κοινότητας στον χώρο του Βρεφοκομείου Αθηνών, με θέμα «Η δύναμη της φαντασίας», που είναι και το βασικό θέμα της παράστασης «Λεπίς».

Η παράσταση ανήκει στον θεματικό κύκλο «Ελπίς – Λεπίς» που περιλαμβάνει και την περσινή παράσταση «Ελπίς», η οποία πραγαμτοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Ελπίς») και σχεδιάζεται να επαναληφθεί σύντομα.

Ο κύκλος «Ελπίς – Λεπίς» πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων που παραχωρεί τα κτήρια. Εντάσσεται στο «UrbanDig Project – Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη» της ομάδας «όχι παίζουμε» που από το 2005 συστήνει στους θεατές ανεξερεύνητες αξιόλογες γωνιές και κτήρια της πόλης μέσω επιτόπιων παραστάσεων και παράλληλων δράσεων. Το UrbanDig Project κέρδισε το βραβείο Ιδρύματος Λαμπράκη στο TEDxAthens Challenge 2011 και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Performers: Ανδρέας Μαριανός, Pauline Huguet, Νάνσυ Μπούκλη

Κείμενο: Χρήστος Κανελλόπουλος – Γιώργος Σαχίνης
Κείμενο/στίχοι: Χρήστος Κανελλόπουλος
& αυτούσια αποσπάσματα από το διήγημα
«Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης – Ειρήνη Αλεξίου
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνογραφία: Ρέα Ζέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Imam Baildi
Βίντεο: Παύλος Τσιαντός – Δημήτρης Χριστόπουλος

Στο βίντεο εμφανίζονται: Pauline Huguet,Ειρήνη Αλεξίου, Έλλη Σαχίνη, Αγγελική Λεμονή

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά

Υπεύθυνη σκηνής Ρέα Ζέκκου
Φωτογραφίες: Περικλής Πραβήτας, Ρέα Ζέκκου
Βίντεο trailer: Παύλος Τσιαντός – Δημήτρης Χριστόπουλος

Επιστημονική συνεργασία: Νίκος Σαραφιανός
Συνεργάτες παραγωγής: Χρήστος Τζούτης – Ορέστης Πλακιάς
Βοηθοί παραγωγής: Ευγενία Λινού-Μαρία Τσατσάκη

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Δ/νση: Παλιό Βρεφοκομείο Αθηνών, Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου
Ημέρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήρια: 15 € κανονικό, 8 € μειωμένο-φοιτητικό
Κρατήσεις – Πληροφορίες: 6985069300

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.