Σεμινάρια με θέμα την κρίση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

yiorgos_stathakis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει για την ατελέσφορη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, στο Αμφιθέατρο «Παπαρρηγοπούλου», στη Νομική Σχολή.

Συνεχίζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) σειρά σεμιναρίων με θέμα την κρίση. Στα σεμινάρια, τα οποία διεξάγονται κάθε Τρίτη, 7.00-9.00 μ.μ., ιστορικοί, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, προσπαθούν να δουν την κρίση πολύπλευρα, με τα εργαλεία και τη διανοητική πειθαρχία του επιστημονικού χώρου που καλλιεργούν, επιδιώκοντας μέσα από τη συζήτηση με το κοινό να την διερευνήσουν στο σύνολό της. Μακριά από καταγγελίες, πανικό, εκβιαστικά διλήμματα και δημαγωγίες, οι συζητήσεις αποσκοπούν στην πληρέστερη κατανόηση αυτού του κατακλυσμικού φαινομένου που έχει ανατρέψει τις βεβαιότητές μας, ώστε να μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Τις συζητήσεις εγκαινίασε ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξετάζοντας στα ιστορικά συμφραζόμενα της κρίσης.

Την Τρίτη 3 Απριλίου ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναφερθεί στην «ατελέσφορη διαχείριση της ελληνικής κρίσης». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίμης. Κατ’ εξαίρεση το σεμινάριο αυτό θα διεξαχθεί, την ίδια ώρα, στο Αμφιθέατρο «Παπαρρηγοπούλου», στη Νομική Σχολή (Σόλωνος 57).

Θα ακολουθήσουν, τις επόμενες εβδομάδες, οι συζητήσεις:

M. Τρίτη, 10 Απριλίου: «Οι γιατροί του πολιτισμού. Οι φιλοσοφικές αφηγήσεις της ευρωπαϊκής κρίσης». Ομιλητής: Γιώργος Ξηροπαΐδης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

Τρίτη, 25 Απριλίου: «Οι πολιτικές πηγές της κρίσης χρέους». Ομιλητής: Γεράσιμος Μοσχονάς, πολιτικός επιστήμονας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

Τρίτη, 8 Μαΐου: «Η έννοια του λαϊκισμού και οι χρήσεις της». Ομιλητής: Γρηγόρης Ανανιάδης, πολιτικός επιστήμονας, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονίζει η δημοσιογράφος Άντα Ψαρρά.

Τρίτη, 15 Μαΐου: «Ελληνική κρίση και Ευρώπη». Ομιλητής: Σωτήρης Βαλντέν, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.

Τρίτη, 22 Μαΐου: «Η κρίση ως “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”: Κριτικές και αντιστάσεις». Ομιλήτρια: Αθηνά Αθανασίου, κοινωνική ανθρωπολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.
Τρίτη 29 Μαΐου: «Η οικονομική κρίση ως “κρίση του υποκειμένου”: Ψυχοκοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις». Ομιλητής: Γιάννης Σταυρακάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Αναστάσης Βιστωνίτης.

Τρίτη 5 Ιουνίου: «Η ελληνική κοινωνία μπροστά στην κρίση». Ομιλητής: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονίζει η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη.

Τα εννέα κρίση-μα σεμινάρια της άνοιξης του 2012 αποτελούν την πρώτη σειρά σεμιναρίων. Θα ακολουθήσει δεύτερη σειρά το φθινόπωρο-χειμώνα του 2012 και τρίτη την άνοιξη του 2013.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.