Έφυγε ο Χρήστος Πάρλας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Για τη γειτονιά των αγγέλων έφυγε χθες τα ξημερώματα ο Χρήστος Πάρλας . Ο σπουδαίος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 χρονών στο  Νοσοκομείο της «Αμαλία Φλέμινγκ»  , όπου είχε εισαχθεί εσπευσμένα λίγες ώρες πριν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Η κατάστασή του δυστυχώς επιδεινώθηκε και εξέπνευσε . Στο πλάι του ήταν η κόρη του από τον γάμο του με την συνάδελφό του  Νανά Σκιαδά .

Ο Χρήστος Πάρλας, από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του , διακρινόταν για την εκπληκτική φωνή του, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει στο θεατρικό χώρο. Ο πρωταγωνιστής δεν σταμάτησε να έρχεται σε επαφή με  τη λειτουργία της αναπνοής, της φωνής και της ομιλίας, ώστε να ενδυναμωθεί η φωνητική του απόδοση πάνω στη σκηνή και να μπορεί να επικοινωνεί με ξεχωριστή άνεση με το μεγάλο κοινό και να ανταποκρίνεται με ευελιξία στις απαιτήσεις κάθε ρόλου.

Γεννήθηκε  στην Αλεξάνδρεια το 1936. Την υποκριτική τέχνη διδάχθηκε στην Αθήνα στη Σχολή  του Κωστή  Μιχαηλίδη. Στο σκηνή ντεμπουτάρισε το 1957. Πέντε χρόνια μετά εμφανίστηκε  και στον κινηματογράφο σε πρώτους ή κύριους ρόλους. Οι πρώτες ταινίες που πρωταγωνίστησε ήταν «Δέκα Μέρες στο Παρίσι» και  «Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος».

Για πολλά χρόνια ο Χρήστος Πάρλας ανήκε στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου όπου έπαιξε βασικούς ρόλους σε έργα του Αρχαίου Δράματος και σε ρόλους από το κλασικό και σύγχρονο δραματολόγιο κι άφησε ερμηνείες που συζητήθηκαν.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων στην προσωπική του ζωή απέφευγε τη δημοσιότητα και ποτέ δεν απασχόλησε τον Τύπο για κανένα λόγο. Τον ενδιέφερε να κάνει καλά τη δουλειά του στην οποία ήταν πάντα  προσηλωμένος .   

Η φιλμογραφία του υπήρξε πολύ πλούσια. Ξεφυλλίζοντάς την θα δούμε τις ταινίες  «Δέκα μέρες στο Παρίσι»,  «Η μικρή ζητιάνα», «Η βίλα των οργίων», «Ο ουρανοκατέβατος», «Φτωχό μου σπουργιτάκι»,   «Ο αλήτης και ο μπάτσος»,

«Κοντά σου γνώρισα την Αγάπη», «Τρικυμία μιας Καρδιάς»,

«Εκείνοι που ξέρουν ν’ αγαπούν», «Πλήγωσες την Αγάπη μου»,

«Μοντέρνα Σταχτοπούτα»,  «Η πρώτη αγάπη»,  «Στη Σκιά μιας άλλης» κ.α.

Αλλά και στη μικρή οθόνη όμως, είχε μεγάλη δραστηριότητα. Έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό μέσα από την πολύκροτη τηλεοπτική  σειρά «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», όπου έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε πρωταγωνιστήσει ακόμα  στις τηλεοπτικές σειρές  «Αμαρτίαι γονέων», «Η κραυγή των λύκων»,  «Καταδίωξη», «Κληρονόμοι» , «Μαντώ Μαυρογένους», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Οι μεγιστάνες» κ.α.

Τη χαρακτηριστική φωνή του ακούσαμε μέσα από μεγάλες διαφημίσεις. Τελευταία έμπαινε στα σπίτια μας από σειρά διαφημιστικών σποτ για λογαριασμό μεγάλης τράπεζας, που είδαμε τον Χρήστο Πάρλα  στο ρόλο του κυρίου διευθυντή.

Η κηδεία του Χρήστου Πάρλα θα γίνει αύριο (Πέμπτη)  5 Απριλίου στις 4 το απόγευμα  από τον Ναό Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.