Με Τσίρκο και «Ιππής» το καλοκαίρι

to_megalo_mas_tsirko_ippis_syntelestes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί το έργο του Καμπανέλλη με τη μουσική του Ξαρχάκου και ο Σταμάτης Φασουλής την κωμωδία του Αριστοφάνη

Καμπανέλλη και Αριστοφάνη ανεβάζει το ερχόμενο καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στις φωτογραφίες συντελεστές των δύο παραστάσεων

Σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ» προχώρησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, για τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές.

Η πρώτη είναι «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με την ίδια μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και η δεύτερη οι «Ιππής» του Αριστοφάνη, με γνώμονα «όχι γιατί είναι ο Αριστοφάνης σύγχρονος, αλλά γιατί εμείς είμαστε απελπιστικά και απελπισμένα παλιοί», όπως είπε ο σκηνοθέτης της, Σταμάτης Φασουλής.

«Το μεγάλο μας τσίρκο», είχε προγραμματιστεί από το ΚΘΒΕ για την προηγούμενη χειμερινή σεζόν, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εμπλοκών που δημιουργήθηκαν με τον Κώστα Καζάκο, που θα έκανε τη σκηνοθεσία. Στην καλοκαιρινή περιοδεία την παράσταση σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, ενώ η πρεμιέρα θα γίνει στο τέλος Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους. Τον ρόλο της Τζένης Καρέζη θα ερμηνεύσει η Μαρίνα Ασλάνογλου, του Κώστα Καζάκου ο Τάσος Νούσιας και του Διονύση Παπαγιαννόπουλου στην ιστορική παράσταση του 1973 ο Γιώργος Αρμένης.

«Αν η παράσταση του 1973 ήταν μια κραυγή ευθύνης των συντελεστών της ενάντια στη δικτατορία, παραμένει και σήμερα που η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας ευρωατλαντικής κατάληψης. Οι πολιτικοί είναι πλέον μεταλλαγμένοι -έχουμε πολιτικούς «ζόμπι»- αλλά μεταλλαγμένο είναι και μεγάλο ποσοστό πολιτών», δήλωσε ο Σταύρος Ξαρχάκος που «υπογράφει» και πάλι την εμβληματική μουσική της ιστορικής παράστασης του 1973.

Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» σατιρίζει σκληρά τα ήθη των πολιτικών, τη φαυλότητα της εξουσίας, αλλά και την αφέλεια που συχνά διακρίνει τους πολίτες.

«Ουσιαστικά, το έργο περιγράφει τις ευθύνες των δυο πολιτικών, αλλά και του Δήμου (των πολιτών) που καυχιούνται -ακόμα και σήμερα- με την κολακεία των πολιτικών και συνθέτουν μαζί τους τον φαύλο πολιτισμό μας», ανέφερε ο Σταμάτης Φασουλής που ανέλαβε τη σκηνοθεσία.

Τους ρόλους του Αλλαντοπώλη και του Παφλαγόνα θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Πέτρος Φιλιππίδης και Γιάννης Ζουγανέλης. Τη μουσική γράφει ο Γιώργος Χριστιανάκης, τα κοστούμια σχεδιάζει η Ντένη Βαχλιώτη και τα σκηνικά ο Μανώλης Παντελιδάκης.

Οι «Ιππής» θα κάνουν πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στα μέσα Ιουλίου, θα ακολουθήσει στις 20 και 21 Ιουλίου η παράστασή τους στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και θα συνεχίσουν με περιοδεία.

Ετοιμάζουν επιθεώρηση

Παράλληλα με τις δύο παραπάνω, το Κ.Θ.Β.Ε. αναζητά μια θερινή σκηνή για να παρουσιάσει μία ακόμη παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη, θα είναι πιθανότατα επιθεώρηση, με σκετς από την επικαιρότητα, χορό και τραγούδια. Ακόμη δεν έχουν βρεθεί ο ακριβής τίτλος του έργου, η διανομή και ο χώρος όπου θα ανέβουν οι παραστάσεις, ενώ, όπως είπε ο κ. Χατζάκης, «η παραγωγή ετοιμάζεται εν είδει κοινωνικής προσφοράς στους εναπομείναντες στην πόλη κατοίκους στη διάρκεια του καλοκαιριού». Η παράσταση θα παίζεται όλο το καλοκαίρι σε μόνιμο χώρο, όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ σε αντίθεση με τις άλλες δύο παραγωγές δεν θα κάνει περιοδεία στην υπόλοιπη χώρα.

Πάνε Επίδαυρο

Οι «Ιππής» θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο στις 20 και 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.