Πασχαλινή εβδομάδα στην Εθνική Λυρική Σκηνή

ethniki_lyriki_skini_fouayie
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η εβδομάδα θρησκευτικής μουσικής ξεκινά σήμερα (5/4) και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου.

Οι καλλιτεχνικές δυνάμεις της Λυρικής ενώνουν τις δυνάμεις τους για έξι μουσικά απογεύματα με έργα θρησκευτικού χαρακτήρα κορυφαίων συνθετών, όπως των Βιβάλντι, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μπαχ, Μέντελσον και Χέντελ.

Η εβδομάδα θρησκευτικής μουσικής ξεκινά σήμερα (5/4) και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου.

Απόψε, το γυναικείο τμήμα της Χορωδίας της ΕΛΣ θα παρουσιάσει αποσπάσματα έργων ρομαντικών συνθετών. Συγκεκριμένα, των Ροσίνι, Ντ’ Αντί, Κουί, Μητρόπουλου, Μπραμς και Μέντελσον.

Το ραντεβού με το κοινό είναι καθημερινά στις 6 το απόγευμα, στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια και η είσοδος είναι για όλους ελεύθερη (5-9 Απριλίου).

Η εβδομάδα θρησκευτικής μουσικής θα κορυφωθεί με την καθιερωμένη Πασχαλινή συναυλία με έργα Αντόνιο Βιβάλντι, Γκαμπριέλ Φορέ και ‘Ααρον Τζέι Κέρνις.

Ο Αντόνιο Βιβάλντι μέχρι τα μέσα στου 20ού αιώνα ήταν όνομα γνωστό μονάχα σε πολύ λίγους. Παρότι αρκετοί γνωρίζουν ότι υπήρξε παπάς, στη συνείδηση των περισσότερων έχει καταγραφεί ως συνθέτης κοσμικής μουσικής. Κι όμως, δεν είναι λίγα τα έργα θρησκευτικής μουσικής που συνέθεσε. Το Στάμπατ Μάτερ («Στέκει η Μήτηρ τεθλιμμένη») που θα ακουστεί στο θέατρο Ολύμπια είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα.

Το Ρέκβιεμ (Λειτουργία εις κεκοιμημένους) είναι ένα από γνωστότερα έργα του Γάλλου συνθέτη Γκαμπριέλ Φορέ. Δεν γράφηκε για συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά σύμφωνα με τον συνθέτη «από ευχαρίστηση, αν μου επιτρέπεται να πω κάτι τέτοιο!». Ως δάσκαλος χορωδίας αλλά και οργανίστας, ο Φορέ αναζητούσε ένα θρησκευτικό χαρακτήρα διαφορετικό από το κοσμικό ύφος των Ιταλών και το μεγαλεπήβολο των Γερμανών συναδέλφων του.

Ο Αμερικανός συνθέτης ‘Ααρον Τζέι Κέρνις έγραψε το Musica Celestis 1990. Αρχικά είχε μορφή κουαρτέτου εγχόρδων, σύντομα όμως αναπτύχθηκε σε σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων. Το σύντομο λυρικό έργο μοιάζει να εξερευνά «ουράνιες αρμονίες».

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία της Μ.Τετάρτης κυμαίνονται από 15 έως 45 ευρώ.

Mε αφορμή τα θρησκευτικά έργα που θα παρουσιαστούν στην Πασχαλινή Συναυλία, o καθηγητής Μάνος Στεφανίδης και ο υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΛΣ, Νίκος Ξανθούλης, επιχειρούν μια διάλεξη-ταξίδι, στην πνευματική ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, στις 17:00 στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

Πηγές: kathimerini / ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.