Ο Βιμ Βέντερς στην «Άλλη θάλασσα»

wim_wenders
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς εκδήλωσε ενδιαφέρον για να ολοκληρώσει το κύκνειο άσμα του καλού του φίλου Θόδωρου Αγγελόπουλου,

που έμεινε στη μέση λόγω του τραγικού θανάτου του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη.

Σεν ένα διάλειμμα του τιμητικού αφιερώματος που έγινε στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στην 60ή Μπερλινάλε όπου προβλήθηκε η ταινία του “Το λιβάδι που δακρύζει”, ο Βέντερς που συνδεόταν με βαθιά φιλία με τον αξέχαστου Θόδωρο Αγγελόπουλου, συζήτησε με την σύζυγό του, την Φοίβη την προοπτική να φέρει σε πέρας στο σελιλόϊντ την “Άλλη θάλασσα” σε συνεργασία με την κόρη του, την Ελένη Αγγελοπούλου , πολλά υποσχόμενη σκηνοθέτη.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο δημιουργός της διάσημης ταινίας “Τα φτερά του έρωτα” είχαν την ίδια οπτική για το σινεμά, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα – εξ ου και το “ποιητής των εικόνων” χαρακτηρισμό που είχαν αποδώσει παγκόσμια στο δικό μας Θόδωρο Αγγελόπουλο- και έκαναν αγώνα για την υποστήριξη της εθνικής ταυτότητας των κινηματογραφιών της Ευρώπης.

Μάλιστα, καιρό πριν είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις 31 Μαρτίου Διεθνές Συμπόσιο και αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος κατά την διάρκεια των εργασιών θα συνομιλούσε με τον Βιμ Βέντερς για την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση , για τις τέχνες και τον κινηματογράφο, ενώ θα προβαλλόταν και η ταινία του το “Βλέμμα του Οδυσσέα”.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί ούτως η άλλως στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου και ο Βιμ Βέντερς θα έρθει στην Αθήνα για να μιλήσει για τον μεγάλο απόντα που θα είναι παρόν με τις σπουδαίες ταινίες του που θα προβληθούν. Ερχόμενος εδώ ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης, που σήμερα μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Βερολίνο μαζί με τη σύζυγό του Ντονάτα Βέντερς θα οριστικοποιήσει τις συζητήσεις με την Φοίβη Αγγελόπουλου και την κόρη της για το πότε θα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Άλλωστε το ίδιο είχε κάνει ο Βιμ Βέντερς το 1955 με τον Μικελάντζελο Αντονιόνι και το “Πέρα από τα Σύννεφα”.

Όσο για την “Άλλη Θάλασσα”, είναι μια αλληγορία για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κεντρικός ήρωας ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με την πολιτική, ο οποίος πρέπει να επιβλέψει την φυγάδευση παράνομων μεταναστών από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προς την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Τον επιχειρηματία υποδύεται ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.