Διάσημο “Κοινωνικό Θεατροπωλείο”

koinoniko_theatropoleio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Πρώτο θέμα έγινε στις μεγαλύτερες κυκλοφορίας εφημερίδας της Ευρώπης το “Κοινωνικό Θεατροπωλείο”!

Πρόκειται για τον θεσμό , που εγκαινίασε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ,συνεχίζοντας με συνέπεια την κοινωνική του πολιτική, ενώ δεν είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι μεγάλων ξένων ραδιοφωνικών σταθμών , οι οποίοι περιμένουν μια συνέντευξη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ τον σπουδαίο σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη για να δημοσιοποιήσουν πέρα από τα σύνορα αυτή την κίνηση αλληλεγγύης, που εκφράζεται μέσω της πρώτης των τεχνών.

Ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συσπειρωμένοι απέναντι στις κρίσιμες στιγμές, προτείνουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Και οι θεατές από την πλευρά τους καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. Κατά εκατοντάδες συρρέουν στα ταμεία του ΚΘΒΕ Θεσσαλονικείς και κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας φορτωμένοι με σακούλες από σούπερ μάρκετ, τενεκέδες με ελαιόλαδο και κουτιά απορρυπαντικών στο χέρι . Πολλοί μάλιστα, από αυτούς δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν στην πλατεία να παρακολουθήσουν την παράσταση, αφού γίνεται το αδιαχώρητο.

Ωστόσο, δεν ενοχλούνται. Αφήνουν το περίσσευμα της καρδιάς τους στο ταμείο και φεύγουν ανάλαφροι με ένα χαμόγελο στα χείλη γιατί νιώθουν γεμάτοι…

Ο Σωτήρης Χατζάκης μιλώντας για τον θεσμό του “Κοινωνικού Θεατροπωλείου” σχολιάζει:

“Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. – το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς – ανοίγουμε το “Κοινωνικό Θεατροπωλείο” και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών…”

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει από σήμερα (Παρασκευή) το “Κοινωνικό Θεατροπωλείο”, με το έργο του Χάρολντ Πίντερ “Συλλογή”, που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Χατζηιωάννου, μετάφραση Παύλου Μάτεσι , σκηνικά -κοστούμια Κατερίνας Παπαγεωργίου και μουσική επιμέλεια Μιχάλη Σιώνα.

Στη διανομή παίρνουν μέρος οι: Χάρης Παπαδόπουλος , Γιάννης Καλατζόπουλος , Αμαλία Ταταρέα , Γιάννης Καραμφίλης .

Μια ακόμα σημαντική δράση του ΚΘΒΕ το ” Θέατρο κατ’ οίκων” διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του, με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην θεατρική πράξη καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.