Είναι μακεδονικής προέλευσης και πριν από αιώνες μετατράπηκε σε περιδέραιο από Αγγλους ευγενείς.Εκτιμάται πως θα «πιάσει» κοντά στις 150.000 λίρες
Το ολόχρυσο στεφάνι με αυθεντικά μακεδονικά στοιχεία (φύλλα και καρποί μυρτιάς και καρπούς) που μετατράπηκε σε περιδέραιο και δημοπρατείται από τον οίκο Κρίστις
Ενα ολόχρυσο στεφάνι μυρτιάς, με αυθεντικά τμήματα μακεδονικής προέλευσης, δημοπρατεί μεταξύ άλλων ο οίκος Κρίστις, στις 26 του μήνα στο Λονδίνο.
Το στεφάνι έχει υποστεί μεγάλη ανακατασκευή, ενδεχομένως και πριν από πέντε αιώνες, όταν μετατράπηκε σε χρυσό περιδέραιο και φορέθηκε στον λαιμό Αγγλίδων ευγενών, μέχρι το 1987 που πουλήθηκε από Αγγλο αριστοκράτη στον οίκο Κρίστις αντί του ποσού των 15.400 λιρών.
«Μοιάζει να είναι μακεδονικής προέλευσης, ωστόσο είναι πολύ πειραγμένο και μάλιστα αρκετά παλιά. Τα πρωτότυπα στοιχεία του, φύλλα και καρποί μυρτιάς, είναι του 4ου π.Χ. και μοιάζουν πολύ με τα αρχαία ελληνικά, μακεδονικά στεφάνια», είπε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος Δέσποινα Ιγνατιάδου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η δημοπρασία είναι σε γνώση της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που έχει στα χέρια του κατάλογο με τα προς δημοπρασία αντικείμενα.
Το χρυσό ελληνιστικό βραχιόλι σε σχήμα σπιράλ με κεφαλές φιδιού στο άκρο του (4ος-3ος π.Χ. αιώνας), που δημοπρατείται επίσης στις 26 Απριλίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καταλόγου, το χρυσό στεφάνι μυρτιάς έχει διάμετρο 21 εκατοστά και από εσφαλμένη πληροφόρηση χρονολογείται στον 3ο – 2ο αιώνα π.Χ. Η αλήθεια είναι πως χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα, καθώς τα στεφάνια του 2ου π.Χ. αιώνα ήταν πιο απλά και απέριττα στην κατασκευή τους. Αποτελείται από τέσσερα μέρη, καμπυλωτού σχήματος εξωτερικά και επίπεδου στη μέσα πλευρά. Τα χρυσά φύλλα μυρτιάς και οι καρποί φαίνεται να είναι προσαρμοσμένα στη «βέργα» με ειδικά στελέχη και στα δύο άκρα υπάρχει κούμπωμα.
«Διατηρήθηκαν τα αυθεντικά μακεδονικά τμήματα, δηλαδή τα φύλλα και οι καρποί, και προσαρμόστηκαν πάνω σε σύγχρονα τμήματα, για να μετατραπεί το στεφάνι σε περιδέραιο. Αυτό έγινε πάρα πολύ παλιά, ίσως και τον 16ο, τον 18ο ή τον 19ο αιώνα. Πρέπει να το δουν από κοντά ειδικοί, για να εκτιμήσουν πότε και πώς έγινε η ανακατασκευή του», μας είπε η κ. Ιγνατιάδου. Η τιμή πώλησής του εκτιμάται στις 100.000-150.000 λίρες, ενώ στα στοιχεία προέλευσής του αναγράφεται «Ιδιωτική Συλλογή, Ελβετία». Η ιστορία του χάνεται στο πολύ μακρινό παρελθόν και οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η προέλευσή του, πού εντοπίστηκε, πότε και από ποιον.
Βραχιόλια
Στην ίδια δημοπρασία θα βγουν επίσης στο σφυρί ένα χρυσό ελληνιστικό βραχιόλι σε σχήμα σπιράλ με κεφαλές φιδιού στο άκρο του (4ος-3ος π.Χ. αιώνας), ένα ζευγάρι βραχιόλια της βυζαντινής εποχής (5ος-6ος μ.Χ. αιώνας), οι άκρες των οποίων καταλήγουν σε κεφάλια κριαριών και επιπλέον φέρουν σταυρό, ελληνιστική επιτύμβια μαρμάρινη στήλη, αρχαία ελληνικά αγάλματα, αγγεία, βυζαντινοί σταυροί, σφραγίδες, λυχνάρια, κ.ά.
Συνολικά θα διατεθούν προς πώληση 397 αντικείμενα, και οι υπεύθυνοι του οίκου Κρίστις ευελπιστούν να συγκεντρώσουν έως και 8.600.000 λίρες (περίπου 10 εκατ. ευρώ). Κεντρική θέση έχει η Συλλογή Groppi, με 107 αντικείμενα, κυρίως σπάνια αιγυπτιακά γυάλινα πλακίδια, τα οποία απέκτησε ο Ακίλε Γκρόπι κατά τον Μεσοπόλεμο.
ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΛΙΚΑ
Από τα αρχαία που αναμένεται να φτάσουν σε υψηλές τιμές είναι ο κορινθιακός μελανόμορφος κρατήρας του 590 π.Χ., ο οποίος διακοσμήθηκε από τον Ζωγράφο του Ντιτρόιτ. Ο κορινθιακός κρατήρας έχει τιμή εκκίνησης 350 έως 550 χιλιάδες στερλίνες. Στη μία πλευρά, φέρει νυφική παράσταση και στην αντίθετη, παράσταση πολεμιστών. Από 30 έως 50 χιλιάδες στερλίνες εκτιμάται ότι θα πωληθεί η αττική ερυθρόμορφη κύλικα του 480 π.Χ. που παριστάνει νεαρό άνδρα να φορά άνθινο στεφάνι και φέρει την επιγραφή «Ο παις καλός» (ο νέος είναι ωραίος). Εκατό έως 150 χιλιάδες στερλίνες δίνουν οι Κρίστις ως τιμή εκκίνησης για αργυρό πινάκιο από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών. Τέλος, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, είναι όμως όμορφη, η θεατρική μάσκα ελληνιστικής περιόδου που εκτιμάται πως θα κινηθεί ανάμεσα σε 8 και 12 χιλιάδες στερλίνες.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να παρέμβει και να διεκδικήσει μονάχα όσα αρχαία έχουν αμφισβητούμενη προέλευση μετά το 1970 (συνθήκη UNESCO). Αλλά πρέπει να διαθέτει αποδείξεις ότι έχουν εξαχθεί παράνομα από το έδαφός μας ή έχουν κλαπεί.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος