«Η καλλιέργεια του καπνού» δώρο στην Εθνική Πινακοθήκη

i_kalliergeia_tou_kapnou_tassos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα μνημειακό έργο, ως προς τη σύνθεση και τις διαστάσεις του, με τις υπογραφές του μεγάλου χαράκτη Τάσσου και της συντρόφου του, επίσης σημαντικής χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου, απέκτησε χθες η Εθνική Πινακοθήκη.

«Η καλλιέργεια του καπνού» είναι ο τίτλος του και αποτελείται από πέντε συνθέσεις που «αφηγούνται» τα στάδια της καλλιέργειας του καπνού, με άνδρες και γυναίκες να καταπιάνονται από το φύτεμα έως τη συγκομιδή και την επεξεργασία. Με μήκος 12,40 μ. και ύψος 2 μ., είναι από τα ελάχιστα ζωγραφικά έργα του Τάσσου, συγκεκριμένα λάδι σε ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο. Τη μνημειακή αυτή σύνθεση συμπληρώνει μια προπαρασκευαστική μακέτα. Πρόκειται για μια ζωγραφική ζωφόρο, έργο το οποίο βρέθηκε τυχαία στο παλαιό κρατικό καπνεργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε για χρόνια παραμελημένο, αλλά ευτυχώς σε καλή κατάσταση, και κανείς δεν το πρόσεξε ή δεν κατάλαβε την αξία του. Ετσι σώθηκε και παραδόθηκε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εντοπίστηκε τυχαία στον χώρο του, όπου υπήρχε από τη δεκαετία του ’60, (φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας της εταιρείας Παπαστράτος), από τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα και Γιώργο Κανελλόπουλο αντίστοιχα. «Σώθηκε επειδή, ευτυχώς, δεν το παρατήρησε κανείς» παρατήρησε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα κατά τη χθεσινή παρουσίαση και παράδοση του έργου, προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Κατά τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, πρόκειται για μνημειακό ζωγραφικό έργο, που συμπληρώνει τα μόλις οκτώ άλλα ζωγραφικά έργα του Τάσσου (1914-2008) και μάλιστα με τη συνεργασία της συζύγου του Λουκίας Μαγγιώρου (1914-2008).

Το έργο, σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, απεικονίζει την καλλιέργεια της θρακιώτικης ποικιλίας «Μπασμάς». «Η οικονομική ευρωστία της εποχής αποτελεί την έμπνευση του έργου» ανέφερε ο υπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.