«Η Παγίδα» στο θέατρο «Εliart»

i_pagida_theatro_eliart
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η Παγίδα» θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Εliart», από τις 17 Απριλίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι τον Ιούνιο

Σε ένα κοσμικό χειμερινό θέρετρο, ένας άντρας δηλώνει στον επιθεωρητή της περιοχής την εξαφάνιση της συζύγου του. Ωστόσο, μετά από λίγο εμφανίζεται μια κυρία που συστήνεται ως η σύζυγός του. Ο επιθεωρητής βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: ποιον θα πιστέψει; Τον άντρα που ορκίζεται πως βλέπει για πρώτη φορά αυτήν τη γυναίκα ή μήπως τη γυναίκα που επιβεβαιώνει κάθε στοιχείο της ταυτότητάς της;

Ο θεατής, λάτρης του αστυνομικού έργου ή όχι, μπλέκεται κι αυτός στην «Παγίδα» του Τομά και σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συμμετέχει σε ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού», προσπαθώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει. Το έργο παρουσιάζεται στο θέατρο «Εliart», από τις 17 του μήνα και κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ, μέχρι τον Ιούνιο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη.

«Ακουσα το έργο πρώτη φορά από το θέατρο στο ραδιόφωνο και με εντυπωσίασε. Δεν μπορούσα να σταματήσω να το παρακολουθώ, έπρεπε να το ακούσω μέχρι τέλους», λέει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης. Αλλά και το τώρα, το κείμενο «παρέσυρε» τον θίασο στην πλοκή του. «Οι ηθοποιοί της παράστασης ενθουσιάστηκαν με το έργο. Ολοι μαζί χαθήκαμε στο μυστήριο του Τομά. Αυτό μας βοήθησε να ξεχάσουμε την πραγματικότητα του ζοφερού 2012 στην Ελλάδα που ζούμε και να μεταφερθούμε στο Σαμονί των ελβετικών Αλπεων των περασμένων δεκαετιών, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Αφοσιωθήκαμε στο θέατρο με όλο μας το κέφι».

«Μέσα στην κρίση και την ιδιαίτερα καταθλιπτική περίοδο που διανύουμε αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ένα έργο που μυρίζει θέατρο», προσθέτει η Αννέτα Παπαθανασίου, πρωταγωνίστρια της παράστασης. «Ο Ρομπέρ Τομά μας καθήλωσε. Η ”Παγίδα” είναι ένα πολύ καλά δομημένο έργο, με ποιότητα και σασπένς. Εχει συνεχόμενες ανατροπές και ο θεατής δεν φαντάζεται την εξέλιξη της δράσης και καθόλου το τέλος».

«Η Παγίδα» γράφτηκε από τον Γάλλο συγγραφέα, ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρομπέρ Τομά (1927 – 1989) το 1960 και αμέσως καταξιώθηκε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα αστυνομικά έργα, ξεπερνώντας τις 30.000 παραστάσεις παγκοσμίως, κάνοντας τον Αλφρεντ Χίτσκοκ να αγοράσει τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.

Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στις αρχές τις δεκαετίας του ’60, σε μια εξαιρετική μετάφραση και διασκευή του ιδίου, η οποία κρατήθηκε σε αυτό το ανέβασμα του έργου. Ο Ρομπέρ Τομά που ξεκίνησε την καριέρα του συμμετέχοντας σαν νεαρός ηθοποιός σε θεατρικά έργα και κινηματογραφικές ταινίες, αλλά έγινε γνωστός παγκοσμίως για το συγγραφικό του έργο. Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία έγραψε το σενάριο για πολλές μουσικές κωμωδίες, ενώ παρουσίασε στην τηλεόραση τα περισσότερα θεατρικά του έργα. Τιμήθηκε με το βραβείο «Hachette Prix du Quai des Orfevres» για το θεατρικό του έργο «Οκτώ Γυναίκες Κατηγορούνται», για το οποίο είναι και ιδιαίτερα γνωστός.

Η μετάφραση – διασκευή είναι του Δημήτρη Μυράτ, η σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια της Καλλιόπης Ζαφειροπούλου, η μουσική επιμέλεια της Μαρίας-Χριστίνας Κριθαρά και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν:

Χάρης Σώζος, Αννέτα Παπαθανασίου, Χρήστος Ευθυμίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Κωνσταντίνος Λεβαντής.

«Ελιά»

Με το θεατρικό έργο «Η Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά ξεκινάει τις παραστάσεις η εταιρεία θεάτρου «Ελιά», που ίδρυσαν η Αννέτα Παπαθανασίου και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, στον δικό τους χώρο στον Βοτανικό, στο θέατρο «Eliart».

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.