«Το ξύπνημα των νεκρών» στο Από Μηχανής Θέατρο

apo_michanis_theatro_eisodos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το έργο του Ίψεν που κυκλοφόρησε στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 1899 θα παρουσιάσει η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 22 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις.

«Δεν πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι – να δημιουργώ το ένα έργο μετά το άλλο – μέχρι τη μέρα του θανάτου μου». Όταν έδινε αυτά τα λόγια ο Ίψεν στον Ρούμπεκ δεν γνώριζε ότι το «Το ξύπνημα των νεκρών» θα ήταν το κύκνειο του άσμα – ο Επίλογος σε μια μακρά σειρά έργων που ακολουθούσαν το ένα το άλλο σε απόσταση αναπνοής από το «Κουκλόσπιτο» κι έπειτα: τα περίφημα δραματικά του πορτρέτα.

Η προχωρημένη του ηλικία, αντί να λειτουργήσει ανασταλτικά, διόγκωσε τη φαντασία, το μυστήριο και τη διάθεση του για ακραίο πειραματισμό και μείξη των πιο ετερόκλητων ειδών – σε αυτό το έργο συνδυάζονται αλχημικά το οικογενειακό δράμα, ο νατουραλισμός, με την οριακή ποιητικότητα και τα ριζοσπαστικά «ονειρικά δράματα του Στρίντμπεργκ. Το έργο, που κυκλοφόρησε στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 1899 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα του Ίψεν, θα παρουσιάσει η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί (+,Χ) στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 22 Απριλίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Ρούλας Πατεράκη.

O Άρνολντ Ρούμπεκ, διάσημος γλύπτης και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της Νορβηγίας έχει βρεθεί σε ένα παραθαλάσσιο σπα μαζί με τη σύζυγό του Μάγια. Η σχέση τους περνάει κρίση. Η Μάγια παρασύρεται από έναν βάναυσο κυνηγό, τον Ούλφχαϊμ, σε ένα ανοδικό ταξίδι γεμάτο πάθος προς την κορυφή ενός γειτονικού βουνού. Ο Ρούμπεκ από την άλλη αναγκάζεται να αποτινάξει την ψυχρότητα και τον κυνισμό του, όταν συναντάει μια όμορφη γυναίκα από το παρελθόν του, την Ειρήνη. Ξυπνώντας μέσα του μνήμες ενός άλλου εαυτού, πόθους και αναγκάζοντάς τον να έρθει αντιμέτωπος με τη δημιουργική του δύναμη, η Ειρήνη τον οδηγεί στη βουνοκορφή. Το «Ξύπνημα των νεκρών» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με ρηξικέλευθες ερμηνείες όπως αυτή του Μπομπ Ουίλσον.

Στην παράσταση τα σκηνικά επιμελείται η Λίλη Πεζανού, τα κοστούμια η Άση Δημητροπούλου, τα βίντεο ο Γιώργος Σκεύας και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. Ερμηνεύουν οι Άκις Βλουτής, Γιώργος Γιαννώτας, Δέσποινα Γκάτζιου, Γιώργος Ντούσης, Ρούλα Πατεράκη, Σαράντος Ρηγάκος και Τασία Σοφιανίδου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.