Οι «Μούσες» και η «Ναυμαχία» στο σφυρί

choros_ton_mousson_nikolaos_gyzis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα έργα του Γύζη και του Βολανάκη θα πρωταγωνιστήσουν στις ανοιξιάτικες δημοπρασίες, μαζί με επτά πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

(φωτό) Λεπτομέρεια από τον «Χορό των Μουσών» του Νικολάου Γύζη

Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα φετινά ανοιξιάτικα Greek Sales στο Λονδίνο. Πόσο άραγε θα τα επηρεάσει η βαθύτερη οικονομική ύφεση; Οι δύο οίκοι, Σόθμπις και Μπόναμς, ανακοίνωσαν τους πρωταγωνιστές των δημοπρασιών τους.

Ο περίφημος «Χορός των Μουσών» του Νικολάου Γύζη θα κυριαρχήσει ανάμεσα στα 103 έργα του Greek Sale στις 22 Μαΐου, με τιμή προεκτίμησης προσαρμοσμένη πολύ στην κρίση, 120.000 ? 180.000 ευρώ.

Ο πίνακας, από τη συμβολιστική περίοδο του καλλιτέχνη, ανακαλεί τις μυθολογικές παραστάσεις των ερυθρόμορφων αττικών αγγείων ή των αετωμάτων των αρχαιοελληνικών ναών, σε μια σύνθεση μεγάλης αρμονίας και ρυθμικής συνοχής.

navmachia_tou_trafalgar_konstantinos_volonakisΑπό τη «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Κωνσταντίνου Βολανάκη

Φιλοτεχνημένο το 1897, εκτέθηκε το 1901 στο Μόναχο, το 1928 στη μεγάλη αναδρομική του Γύζη στην Αθήνα στο Ιλίου Μέλαθρον, αλλά και το 2001 στην τελευταία αναδρομική του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με μια μεγάλη πρωτιά «παίζει» ο Σόθμπις, τη «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, που κάνει την εμφάνισή της στη διεθνή αγορά τέχνης για πρώτη φορά στην ιστορία, στο Greek Sale του οίκου, τον Ιούνιο, στη βρετανική πρωτεύουσα. Το έργο, διαστάσεων 104Χ174 εκ., έχει εκτιμηθεί από 243.000 έως 364.000 ευρώ.

Φιλοτεχνημένο κατά τη διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στο Μόναχο, ως πρώτη του καταγραφή αναφέρεται το 1877, όταν κοσμούσε μάλλον την είσοδο του υπουργείου Ναυτιλίας στο Λονδίνο, πριν αγοραστεί από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη του, γύρω στο 1914.

Απεικονίζει με ένταση τη μεγάλης σημασίας μάχη που είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 1805. Επτά ακόμη πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου ? Γκίκα αναγγέλθηκαν για τη δημοπρασία του Σόθμπις, ανάμεσά τους το «Νύχτα έξω από εκκλησία» (1967), δείγμα του ώριμου ύφους του καλλιτέχνη, αγορασμένο απευθείας από τον καλλιτέχνη από τους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη του, και το «Νυχτερινή Υδρα», μία από τις αριστουργηματικές απεικονίσεις του αγαπημένου νησιού του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα.

Προεκτίμηση για το καθένα 97.000 – 120.000 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.