Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι: «Γιορτάστε την ατελείωτη χορογραφία της ζωής»

sidi_larbi_cherkaoui
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Χορέψτε για να βρείτε την ειλικρίνεια», γράφει ο διεθνούς φήμης χορογράφος στο μήνυμα για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Χορού

«Γιορτάστε την ατελείωτη χορογραφία της ζωής». Ο διεθνούς φήμης Βελγο-μαροκινός χορογράφος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι υπογράφει το μήνυμα της 29ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.

{youtube}ZtOIUFnZUWM{/youtube}

Sidi Larbi Cherkaoui’s Message, International Dance Day 2012

«Το 2012 εύχομαι σε όλους πολύ χορό. Οχι για να ξεχάσουμε όλα τα προβλήματα του 2011, αλλά αντιθέτως για να τ’ αντιμετωπίσουμε δημιουργικά, να τ’ αποφύγουμε έντεχνα χορεύοντας γύρω τους, για να βρούμε έναν τρόπο να συνδεθούμε ο ένας με τον άλλον και με τον κόσμο, να συνδεθούμε με τη ζωή ως μέρος της αέναης χορογραφίας της. Χορέψτε για να βρείτε την ειλικρίνεια και να τη μεταδώσετε, να την καθρεφτίσετε και να τη γιορτάσετε» καταλήγει στο μήνυμά του.

«Μέσα στον χρόνο, μέσα στους αιώνες, αυτό που διαρκεί είναι κυρίως η τέχνη. Η τέχνη μοιάζει να είναι όλα όσα αφήνει η ανθρωπότητα στους κληρονόμους της – ή μέσα από τα κτίρια ή τα βιβλία ή τους πίνακες ζωγραφικής ή τη μουσική. Ή μέσα από την κίνηση ή τον χορό. Υπό αυτήν την έννοια βλέπω τον χορό ως το πιο σύγχρονο, το πιο ενημερωμένο μάθημα ιστορίας, καθώς βρίσκεται σε μια διαρκή σχέση με το πιο πρόσφατο παρελθόν του και μπορεί να συμβεί μόνο στο παρόν» γράφει στο μήνυμά του.

Πέραν αυτού, «ο χορός, κατά κάποιον τρόπο, δεν αναγνωρίζει σύνορα, όπως κάνουν πολλές άλλες τέχνες. Ακόμα και όταν ορισμένα στυλ προσπαθούν να περιορίσουν τον εαυτό τους ή να εργαστούν μέσα σ’ ένα πλαίσιο, η κίνηση της ζωής, η χορογραφία της κι η ανάγκη για ροή, αυτά αναλαμβάνουν πολύ γρήγορα τα ηνία, επιτρέποντας σε ορισμένα στυλ να σμίξουν με άλλα.

Τα πάντα εμπλέκονται με τα πάντα, φυσικά, κι ο χορός εγκαθίσταται μόνο στον χώρο όπου ανήκει – σε αυτόν του αενάως μεταβαλλόμενου παρόντος. Πιστεύω ότι τον χορό μπορούμε να τον εκτιμούμε ως μία από τις πιο ειλικρινείς μορφές έκφρασης: γιατί όταν οι άνθρωποι χορεύουν, είτε σε μια παράσταση μπαλέτου, σ’ έναν διαγωνισμό χιπ χοπ, σε μια σύγχρονη αντεργκράουντ παράσταση ή απλώς σε μια ντισκοτέκ, τότε αφήνονται ελεύθεροι, κι είναι σπάνιο να πατήσουν στο ψέμα ή να φορέσουν μάσκες. Οι άνθρωποι καθρεφτίζουν ο ένας τον άλλον συνεχώς, αλλά όταν χορεύουν ίσως αυτό που καθρεφτίζουν περισσότερο είναι εκείνη τη στιγμή της ειλικρίνειας.

Κινούμενοι όπως οι άλλοι άνθρωποι, κινούμενοι με τους άλλους ανθρώπους και βλέποντάς τους να κινούνται, μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα τα συναισθήματά τους, να σκεφτούμε τις σκέψεις τους και να συνδεθούμε με την ενέργειά τους. Είναι, ίσως, τότε η στιγμή που μπορούμε να τους γνωρίσουμε και να τους κατανοήσουμε πιο καθαρά».

Τι αποτελεί για τον Τσερκάουι μια παράσταση χορού; «Για μένα μια παράσταση χορού είναι μια γιορτή συνύπαρξης, ένας τρόπος να μοιραστούμε και να παραχωρήσουμε χώρο και χρόνο ο ένας στον άλλον. Εχουμε την τάση να το ξεχνάμε αυτό, αλλά η βασική ομορφιά σε μια παράσταση είναι ότι είναι κυρίως η σύγκλιση μιας μάζας ανθρώπων, που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον κι όλοι μοιράζονται την ίδια στιγμή.

Δεν υπάρχει τίποτα ιδιωτικό σε αυτό: μια παράσταση είναι μια εξαιρετικά κοινωνική εμπειρία. Ολοι μας μαζευόμαστε γι’ αυτό το τελετουργικό, που είναι ο δεσμός μας με την παράσταση, ο δεσμός μας με το ίδιο παρόν».

Το 1982 η Επιτροπή Χορού του Δ.Ι.Θ. ίδρυσε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού για να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, επέτειο του Jean-Georges Noverre (1727-1810), του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Σκοπός του μηνύματος της Παγκόσμιας
Ημέρας Χορού είναι να εορτάζεται ο χορός ως μια μορφή τέχνης χωρίς σύνορα, που ξεπερνά όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά κι εθνικά όρια, κι ενώνει τους ανθρώπους μέσα από την κοινή γλώσσα του.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Πηγή: Έθνος

Επιπλέον υλικό:

Πηγή Video: International Theatre Institute, (c) Eastman, Sadler’s Wells, Lardux Films 2012
Πηγή Φωτογραφίας: UNESCO

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.