«Μια ζωή την έχουμε» στο Badminton

michales_souyioul
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανδρεάτος, Βέττα, Ζουγανέλης, Ολυμπίου, Τουμπάκη και Τσέρτος παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα με τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ

Γλυκές μελωδίες και νοσταλγικές μνήμες από το παρελθόν θα αναβιώσουν στις 14 Μαΐου στο Θέατρο Μπάντμιντον. Εκεί θα φιλοξενηθεί ένα μουσικό αφιέρωμα στον πολυτάλαντο συνθέτη, στιχουργό και μαέστρο Μιχάλη Σουγιούλ με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών, όπως ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Καλλιόπη Βέττα, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Δέσποινα Ολυμπίου, η Ειρήνη Τουμπάκη και ο Μπάμπης Τσέρτος.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένα τραγούδια του πολυγραφότατου δημιουργού ο οποίος πρωταγωνίστησε στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Ο Μιχάλης Σουγιούλ έγραψε περισσότερα από 700 τραγούδια σε πολλές και διαφορετικές μουσικές φόρμες, από τανγκό, βαλς και ρομάντζες μέχρι δημοτικοφανή και λαϊκά. Τα τραγούδια του επένδυσαν μουσικά 10 κινηματογραφικές ταινίες, όπως οι «Ενα βότσαλο στη λίμνη», «Σάντα Τσικίτα», «Μια ζωή την έχουμε» κ.ά., και 50 θεατρικές επιθεωρήσεις.

Ο Μιχάλης Σουγιούλ θεωρείται ο δημιουργός της σχολής του αρχοντορεμπέτικου καθώς, σε συνεργασία με τον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, δημιούργησε ένα νέο είδος τραγουδιού που συνδύαζε τις δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές με τους λαϊκότροπους στίχους.

Γιάννης Ζουγανέλης, Μπάμπης Τσέρτος και Γεράσιμος Ανδρεάτος θα συναντηθούν επί σκηνής για να τραγουδήσουν κομμάτια του Μιχάλη Σουγιούλ στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος

Τα τραγούδια του ερμήνευσαν πολλοί μεγάλοι τραγουδιστές της εποχής, μεταξύ των οποίων η μεγάλη Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Καίτη Μπελίντα, ο Τώνης Μαρούδας, η Κάκια Μένδρη, η Στέλλα Γκρέκα, η Μάγια Μελάγια, ο Νίκος Γούναρης, οι αδελφές Καλουτά, ο Στελλάκης Περπινιάδης κ.ά. Ποιο απ’ όλα τα τραγούδια του να πρωτοθυμηθεί κανείς; «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Το τραμ το τελευταίο», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Αρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Μια ζωή την έχουμε», «Αλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Ασε τον παλιόκοσμο να λέει», «Μονά-ζυγά», «Σβήστε με απ’ τον χάρτη»…

«Τα τραγούδια εκείνης της εποχής έχουν έναν ρομαντισμό, μια ευγένεια και ένα ήθος που δεν μπορείς να παραβλέψεις» μας λέει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και συμπληρώνει με νόημα: «Ισως ήταν πιο δακρύβρεχτη και πιο συναισθηματική αυτή η εποχή, αλλά τώρα έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο, αυτό της συναισθηματικής απονέκρωσης, γι’ αυτό καλό είναι να τα ακούμε αυτά τα τραγούδια».

Για τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, η συμμετοχή του σε αυτήν τη μουσική βραδιά αποτελεί, όπως ο ίδιος λέει, μια ευκαιρία να ασχοληθεί με την πιο τρυφερή και ρομαντική πλευρά του. Τι είδους κόσμο περιμένει σ’ αυτήν τη συναυλία; «Πιστεύω πως οι περισσότεροι θα είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν συνδέσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους με αυτές τις μελωδίες και δυστυχώς πλέον δεν βρίσκουν πολλές ευκαιρίες να τις ακούσουν.

Πιστεύω όμως πως θα έρθουν και κάποια νέα παιδιά που ψάχνονται μουσικά ή που έχουν γνωρίσει κάποια κομμάτια μέσα από σύγχρονες διασκευές».

«Ομαδική υπόθεση»

Ευτυχής για τη συμμετοχή της στο μουσικό αφιέρωμα δηλώνει και η Δέσποινα Ολυμπίου: «Μου αρέσει πολύ που με προσκάλεσαν για να τιμήσω έναν σπουδαίο δημιουργό. Πάντα απολαμβάνω τα μουσικά αφιερώματα και τη συνύπαρξη με άλλους καλλιτέχνες, καθώς πεποίθησή μου είναι πως το τραγούδι αποτελεί ομαδική υπόθεση»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.