Η Ρωσική Μουσική Σχολή των «Πέντε» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

kratiki_orchestra_athinon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συναυλία αφιερωμένη στη Ρωσική Μουσική Σχολή των «Πέντε»

Στην Αγία Πετρούπολη, το β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα, πέντε νεότατοι, φιλόμουσοι άνδρες με διαφορετικές επαγγελματικές επιδιώξεις, συγκρότησαν μια παρέα, με συνδετικό κρίκο την κοινή τους αγωνία για τη διαμόρφωση μιας εθνικής, ρωσικής μουσικής σχολής, απελευθερωμένης από τα δυτικά πρότυπα. Τα τρία πιο εξέχοντα μέλη της εν λόγω «Ομάδας των Πέντε», οι Αλεξάντερ Μποροντίν, Μόντεστ Μούσοργκσκι και Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ εμπνέουν στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το πρόγραμμα της συναυλίας που θα διευθύνει στις 4 Μαΐου (στις 20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο μόνιμος αρχιμουσικός της Βύρων Φιδετζής.

Ως έργα αναφοράς της Εθνικής Ρωσικής Σχολής έχουν, άλλωστε, καταγραφεί η ημιτελής Τρίτη Συμφωνία του Μποροντίν, η συμφωνική σουίτα «Αντάρ» του Ρίμσκι-Κόρσακοφ (εμπνευσμένη από τον άραβα ποιητή και πολεμιστή του 6ου αι. μ.Χ Αντάρ Ιμπν Σαντάντ) και ο κύκλος του Μούσοργκσκι «Τραγούδια και Χοροί του Θανάτου» για την ερμηνεία του οποίου, συμπράττει ως σολίστ με την ΚΟΑ ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Ο συγκεκριμένος κύκλος αποτελεί καρπό της συνεργασίας του συνθέτη με τον ποιητή, μακρινό του εξάδελφο και επιστήθιο φίλο του Αρσένι Γκολένισεφ-Κουτούζοφ με την σκληρή απεικόνιση του θανάτου να βρίσκεται στο κέντρο της δημιουργίας του Μούσοργκσκι.

Τα τρία πρώτα τραγούδια γράφτηκαν στο διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 1875 ενώ το τέταρτο τραγούδι γράφτηκε αργότερα, τον Ιούνιο του 1877. Ο συνθέτης σκόπευε να συμπληρώσει τον κύκλο και με άλλα τραγούδια αλλά δεν πρόλαβε. Λίγο μετά τον θάνατό του, ο Γκλαζουνόφ και ο Νικολάι Ρίμσκι- Κόρσακοφ έκαναν μια πρώτη απόπειρα να ενορχηστρώσουν τα «Τραγούδια». Τα επόμενα χρόνια τη δική του ενορχηστρωτική εκδοχή κατέθεσε- το 1962- ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και αργότερα, το 1983, ο ρώσος συνθέτης Εντισον Ντενίσοφ, την ενορχήστρωση του οποίου ακολουθεί η συναυλία της ΚΟΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.