«Τα Φαντάσματα …της Μεσογείου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ta_fantasmata_tis_mesogeiou_i_oi_antikatoptrismoi_tou_parelthontos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάζει την έκθεση του έργου της Μαριάννας Στραπατσάκη «Τα Φαντάσματα …της Μεσογείου ή Οι Αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος». 

Η εγκαινίαση αφιερώνεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων, στις 18 Μαΐου, όπου το Μουσείο παρέχει δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Το έργο της εικαστικού Μαριάννας Στραπατσάκη είναι μια μνημειώδης σύνθεση/βίντεο-εγκατάσταση, που αποτελείται από τέσσερις διαφανείς κυλίνδρους με διπλά τοιχώματα, ένα φύλλο ζωγραφισμένης ανοξείδωτης λαμαρίνας και μια οθόνη μέσα σε κάθε κύλινδρο, καθώς και μία στρώση βότσαλα γύρω από τους κυλίνδρους.

Στο σύγχρονο αυτό έργο τέχνης εμπεριέχονται τα παραδοσιακά υλικά και η σύγχρονη τέχνη, η ακίνητη εικόνα μαζί με το βίντεο. Η καλλιτέχνις επικεντρώνεται στους πολιτισμούς της Μεσογείου, κολόνες του Δυτικού Πολιτισμού και με εικόνες από τον αρχαίο ναό της Αφαίας στην Αίγινα, που προβάλλονται στο βίντεο, καθώς και στα σχέδια της ανοξείδωτης λαμαρίνας, εστιάζει στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, υμνητή του ιδανικού ανθρώπου. Περνά, έτσι, από το συγκεκριμένο στο διαρκές, στην αιώνια διεργασία της γέννησης –θανάτου – αναγέννησης.

Με αυτούς τους συμβολισμούς το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη εναρμονίζεται μέσα στο Μουσείο, ανάμεσα στα αρχαία γλυπτά, ενώ, παράλληλα, υλοποιείται και ένας από τους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, να αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η εικαστικός Μαριάννα Στραπατσάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριάντα τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και Αμερική και έχει λάβει μέρος σε πάνω από πενήντα πέντε ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έργα της βρίσκονται σε πινακοθήκες και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία, Ελβετία και Η.Π.Α.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Αντρέας Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Info

Τοποθεσία Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αίθουσα του Βωμού
Ημερομηνία Εγκαίνια: 17 Μαΐου 2012, ώρα 20:00. Διάρκεια: 17 Μαΐου – 31 Αυγούστου 2012. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: 13:30-20:00, Τρίτη-Κυριακή: 08:00-15:00
Πληροφορίες Τηλ..: 210 8217 724, www.namuseum.gr

Πηγή: culturenow

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.