Ο Ρασούλης άφησε τη βιογραφία του

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Ο Μανώλης Ρασούλης με την αντισυμβατική ματιά, που προηγήθηκε της εποχής του και σε όλη του τη ζωή  υποστήριζε τις αξίες  αυτοβιογραφείται…

Αφού κατάφερε να σταθεί στα πόδια της- όχι ότι ο πόνος της καταλάγιασε – η αγαπημένη του μοναχοκόρη, η Ναταλίτσα του, σκαλίζοντας τα συρτάρια του της ήρθε σε επαφή με την  ιδιαίτερη και τόσο γενναία  ψυχή του πατρός της  . Σκόρπιες ιδιόχειρες σελίδες που την αποτυπώνουν, “μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού όπου εκείνος έβρισκε παρηγοριά, όταν σκεφτόταν ότι κάπου σε κάποιο καμαράκι  κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά” όπως έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης.

“Ναι, ο πατέρας μου είχε γράψει τη βιογραφία του. Την βρήκα στα προσωπικά του αντικείμενα” δήλωσε η Ναταλία Ρασούλη στην “Avecnews”, πολύ συγκινημένη, αφού  “ο θάνατος του πατέρα  της γίνεται όλο και πιο βαρύς κάθε μέρα” κι ας πέρασε ένας χρόνος από την αποφράδα εκείνη ημέρα.

“Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: “΄Ακουσον μεν, πάταξον δε”. Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι τους τίτλους pigs- οκνηρός -άσωτος κ.λπ.. που μας φόρτωσαν γενικεύοντας κάποιοι από τα βόρεια. Υπάρχει μια Ελλάδα μες στην Ελλάδα . Όπως υπήρχε μια Γερμανία από το 1933 έως το 1945″.

Ο Μανώλης Ρασούλης , που τάραξε τα νερά με την “Εκδίκηση της γυφτιάς” υπήρξε ανέκαθεν προφητικός,  γύρισε την πλάτη σε κάθε “συγκυριακή αρπαχτή” και άφησε ” το στίγμα ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου ανθρώπου”, όπως έγραψε η Ναταλία Ρασούλη, που έκλεισε στην καρδιά του την Ελλάδα.

“Αχ Ελλάδα σ΄αγαπώ/ και βαθιά σ΄ευχαριστώ / γιατί μ΄έμαθες και ξέρω/ ν΄ανασαίνω όπου βρεθώ/ Να πεθαίνω όπου πατώ/ και να μην σε υποφέρω…

“Αυτό το τραγούδι ήταν το μέστωμα πολλών απόψεων και ιδεολογιών που είχε ο πατέρας μου” είχε πει η κόρη του αξέχαστου Μανώλη Ρασούλη παλιότερα σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή της  στην

22045_1331482441605_1067310264_1059698_7953666_n” Avecnews”.

“… και να τα γκαγκαρώσω, κάποια στιγμή, (και δεν είμαι από πέτρα ούτε αθάνατος) να υπάρχει τουλάχιστον ένα site, όχι απολίθωμα, αλλά σαν ημερολόγιο ενός τύπου που προσπάθησε να βιώσει και να αντιληφθεί την αντίστιξη της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. Μπας και κανένας άλληλος μάθει κάτι από αυτό και κάνει μέσα του ένα βζνννγκ” έγραφε ο Κρητικός με τη μεγάλη ψυχή και τους αγωνιστικούς στόχους , που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με στίχους που τάραζαν αυτούς που εφησύχαζαν.

Η βιογραφία του Μανώλη Ρασούλη θα εκδοθεί προσεχώς  από τον “Ιανό”, όπως μας ενημέρωσε η αγαπημένη του μοναχοκόρη η Ναταλία.

Ο Μανώλης Ρασούλης, που σημάδεψε το νεώτερο πολιτισμό μας ήταν σε δημιουργική έξαρση μέχρι την τελευταία στιγμή παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε . “Είμαι άνεργος και αχρήματος” είχε γράψει στην επιστολή που άφησε στον ομότεχνό του Λευτέρη Παπαδόπουλο πριν μας αφήσει. 

” Οι σκέψεις του ήταν καταχωρημένες στο ημερολόγιό του , στα χαρτιά του και αυτά βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας” λέει στην “Αvecnews” η Ναταλία Ρασούλη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.