Λάκης Παπαδόπουλος: «Μπορεί να ακούσω ένα τραγούδι… και να κλαίω»

lakis_papadopoulos
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Είμαι ροκ και είμαι και ευαίσθητος», λέει ο καλλιτέχνης, που συμπληρώνει τρεις δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι και το γιορτάζει με μια μεγάλη συναυλία, που θα φιλοξενήσει η «Τεχνόπολις» στις 5 Ιουνίου, με καλεσμένους όλους τους φίλους του

Τριάντα χρόνια Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ… Και μπορεί ο ίδιος να έχει διατηρήσει αμείωτο το πάθος, τον νεανικό ενθουσιασμό και την αγάπη του για το τραγούδι, πέρασαν όμως τρεις δεκαετίες από τότε που έκανε το πρώτο δισκογραφικό του βήμα. Κι αυτή η επέτειος ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για γιορτή. Θα το γιορτάσει λοιπόν ο Λάκης Παπαδόπουλος μαζί τους φίλους, τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια, με μια συναυλία που θα δώσει στις 5 Ιουνίου στην «Τεχνόπολις». Κι εκεί θα θυμηθούμε όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια που έχει γράψει ο Λάκης, είτε για τον εαυτό του είτε για άλλους ερμηνευτές. Από τον «Κουρσάρο» και τα «Ησυχα βράδια» μέχρι το «Παλιό παλτό» και το «Για να σ’ εκδικηθώ»…

Συμπληρώσατε αισίως τρεις δεκαετίες στο τραγούδι. Τι γεύση σάς έχουν αφήσει αυτά τα τριάντα χρόνια;

Πολύ γλυκιά γεύση. Ενα ατέλειωτο ταξίδι, μια διαδρομή που συνέχιζε, σαν να έχτιζα τούβλο τούβλο ένα καινούργιο σπίτι. Ενα «σπίτι» βέβαια που δεν έχει τελειώσει ακόμη. Θέλω να βάλω ακόμη κανένα… μπαλκονάκι. Ολα αυτά τα χρόνια δεν μου έχουν αφήσει καμία αίσθηση κούρασης. Γιατί είμαι απ’ αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους που μπόρεσαν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι όταν βγήκε ο πρώτος μου δίσκος δεν πίστευα ότι θα τα κατάφερνα να συνεχίσω για τόσο πολύ καιρό.

Ποιοί θεωρείτε ότι ήταν οι πιο σημαντικοί σταθμοί αυτής της διαδρομής;

Ηταν η απόφαση του Μάκη Μάτσα να βάλει ένα τραγούδι μου, τον «Κουρσάρο», σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Και μέσα από αυτό το τραγούδι ξεκίνησε μια δυνατή ελληνόφωνη ροκ σκηνή. Σταθμός ήταν οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι. Ηταν και η δική μου «άτεχνη» ερμηνεία που άρχισε να κερδίζει έδαφος σιγά σιγά. Πολύ σημαντική στιγμή ήταν η συνεργασία μου με την Αρλέτα, αλλά και η συνάντησή μου με τον μεγάλο Δημήτρη Μητροπάνο, με τον οποίον καθιερώσαμε τα ανδρικά ντουέτα.

Ποιά τα κέρδη και ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες αυτού του ταξιδιού;

Τα κέρδη ήταν πολλά: τραγούδια, συνεργασίες, δημιουργία, συναυλίες, μια όμορφη ζωή. Οι δυσκολίες υπήρξαν κυρίως στην αρχή, γιατί ήμουν κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι υπήρχε μέχρι τότε. Αμφισβητήθηκα από κάποιους μεγάλους καλλιτέχνες, αγκαλιάστηκα όμως και από πολλούς. Επίσης κάποτε δεν μου είχαν δώσει τον Λυκαβηττό για να μην τα… σπάσουμε. Απέρριπταν πολλά τραγούδια μου το ένα μετά το άλλο στη Γιουροβίζιον και στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τα οποία πιστεύω πως είναι στημένα. Παρ’ όλα αυτά δεν απογοητεύτηκα και συνέχισα.

Την καριέρα την κυνηγήσατε ή απλώς προέκυψε;

Η αλήθεια είναι πως προέκυψε. Γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι θα κάνω καριέρα. Ακόμη και τώρα, κοιτώντας πίσω, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να έχω κάνει τόσα πολλά τραγούδια, τόσες συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Αδιάφορος δεν ήμουν, απλώς προχωρούσα πάντα ήρεμα, χωρίς υπερβολές. Ποτέ δεν πίεσα τον εαυτό μου να γράψει. Ποτέ δεν αγχώθηκα.

Στο ρεπερτόριό σας έχετε τραγούδια και πολύ δυναμικά αλλά και πολύ συναισθηματικά. Τι είναι περισσότερο τελικά ο Λάκης Παπαδόπουλος; Ασυμβίβαστος ροκάς ή ευαίσθητος τροβαδούρος;

Είμαι ροκ και είμαι και ευαίσθητος. Η συμπεριφορά μου μπορεί να είναι ροκ -παρότι έχω βαρεθεί πια να το λέω-, είμαι όμως και πολύ συναισθηματικός. Μπορεί να ακούσω ένα τραγούδι και να κλαίω…

Πώς νιώθετε σήμερα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα μουσικά πράγματα;

Λυπάμαι κυρίως τα νέα παιδιά, που δεν έχουν ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και παλεύουν μόνα τους, χωρίς καμία υποστήριξη. Εμείς τουλάχιστον προλάβαμε πιο καλές εποχές.

Τι σας λείπει από το ελληνικό τραγούδι;

Μου λείπουν οι μεγάλοι συνθέτες, οι εμπνευσμένες μουσικές. Η πρωτότυπη μουσική δεν προχωράει.

Περιμένετε με ανυπομονησία τη μουσική σας γιορτή στην «Τεχνόπολις»;

Ε, ναι, βέβαια την περιμένω. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχα κάνει κάποια επετειακή συναυλία. Ηρθε τώρα η στιγμή και ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες που με τόση χαρά δέχτηκαν να συμμετάσχουν.

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θα θέλατε κοντά σας και δεν θα είναι εκεί;

Ενας, μόνο ένας. Ο Δημήτρης Μητροπάνος. Το όνομά του ήταν πρώτο στη λίστα με τους συμμετέχοντες. Δυστυχώς, έφυγε από κοντά μας ξαφνικά.

«ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΜΕ»

Ως πολίτης της Ελλάδας πώς νιώθετε; Νιώθω ότι πέσαμε σε πολύ μεγάλη δυστυχία χωρίς να φταίμε. Εμείς τους φόρους μας τους πληρώναμε. Μας οδήγησαν εκεί όμως κάποιοι κύριοι, από τζάκια, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, κακομαθημένα παλιόπαιδα, σπουδαγμένα στα ξένα κολέγια, που τους έφτιαξαν το «ίματζ» για να κυβερνήσουν. Στις εκλογές ο κόσμος είπε «ενωθείτε παλιόσκυλα και κυβερνήστε». Δεν το έκαναν όμως.

Η ΠΑΡΕΑ

Στη συναυλία θα τραγουδήσουν οι Αρλέτα, Γ. Γιοκαρίνης, Χρ. Δάντης, Γ. Δημητριάδης, Ελ. Δήμου, Γ. Ζουγανέλης, Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Μηλιώκας, Μ. Μητσιάς, Μπλε, Σ. Μπουλάς, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Πουλικάκος κ.ά.

Εισιτήρια προπωλούνται στα Public και στην «Τεχνόπολις» (12 ευρώ).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.