Ο Μάιος φεύγει και πέντε εκπληκτικές ταινίες

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Κωστούλας Τωμαδάκη 

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε παίρνει την εκδίκησή του ξεκοιλιάζοντας τον κριτικό λογοτεχνίας που κατέστρεψε προσωρινά τη φήμη του. Πρεμιέρα 

και για την ταινία του Γιώργου Πυρπασόπουλου που  καταφέρνει με ελάχιστα μέσα να γυρίσει μια από τις πιο αξιόλογες ταινίες της χρονιάς.

Στο ΚΟΡΑΚΙ, η δυσθυμία και το πάθος του Πόε , η μεγαλοφυΐα και ο αλκοολισμός παρουσιάζονται μέσα από τις ιστορίες του. Νοσηρό και γοτθικό με την γνωστή ειρωνεία και πρωταγωνιστή τον Τζον Κιούζακ 

4EVER, o Γιώργος Πυρπασόπουλος, μπροστά και πίσω από την κάμερα ,

πετυχαίνει ένα δύσκολο στόχο. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΙΩΠΗ ,επίκαιρη πολιτική ταινία για τη σκληρότητα του ΟΗΕ στη μετεμφυλιακή Βοσνία.

Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ, μια νέα σκοτεινή εκδοχή του γνωστού παραμυθιού με την Κρίστεν Στιούαρτ στο ρόλο της Χιονάτης. 

KEY LARGO, το θρυλικό κινηματογραφικό ζευγάρι σκηνοθετημένο από τον Τζον Χιούστον. Αξιομνημόνευτη η σκηνή στη μπανιέρα με το πούρο. Κλασσικό φιλμ νουάρ  με γκάνγκστερ, συναίσθημα και ατμόσφαιρα.  

Το Κοράκι

του Τζέιμς ΜακΤίγκ

με τους Τζον Κιούζακ Λιουκ Έβανς, Άλις Ιβ


η ιστορία:To 1849, ένας κατά συρροή δολοφόνος σπέρνει τον τρόμο στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Σύντομα ο Έντγκαρ Άλαν Πόε αντιλαμβάνεται πως οι μέθοδοι του δολοφόνου είναι βγαλμένες από τις ιστορίες του. Καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, η αστυνομία ζητά τη βοήθεια του Πόε. Ο θρυλικός συγγραφέας τρόμου, αρνείται αρχικά, μέχρι που η αρραβωνιαστικιά του πέφτει στα χέρια του δολοφόνου. Ο Πόε συνεργάζεται με ένα φιλόδοξο νεαρό αστυνόμο, σε μια αμείλικτη καταδίωξη για να αποκαλύψουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τους φόνους, πριν είναι πολύ αργά για τη μοναδική του αγάπη.

η άποψη μας:Οι τελευταίες μέρες του μεγαλοφυούς και αλκοολικού Έντγκαρ Άλαν Πόε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αντισυμβατικού θρίλερ “The Raven“. Στους σκοτεινούς δρόμους της Βουδαπέστης  που θυμίζει τη  Βαλτιμόρη του 19ου αιώνα, εκτυλίσσεται η ιστορία με τον σίριαλ κίλερ και ένα ανελέητο κυνηγητό εξελίσσεται στα ιστορικά τούνελ και τις υπόγειες στοές. Η φιλοσοφία και η  λογική ανταγωνίζονται το ένστικτο και τη διαίσθηση. Οι δυο πρωταγωνιστές έρχονται συνέχεια σε αντίθεση για το πώς θα σώσουν το κορίτσι. Συμπαθής, μεγαλοφυής και πονηρός ο Πόε, υπομονετικός και ορθολογιστής ο Φιλντς. Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η σκοτεινή και φωτεινή πλευρά του συγγραφέα. Ο Τζέιμς ΜακΤάιγκ, υπογράφει μια ταινία που θυμίζει ιστορία του Πόε ,αβάσταχτα σκοτεινή και γοητευτική. Ο Τζον Κιούζακ δημιουργεί εκρηκτικές εντάσεις ερμηνεύοντας  την μεγαλοφυή αλλοπρόσαλλη και αινιγματική προσωπικότητα του Πόε.

γκρο πλαν:στη φονική συσκευή με τα γρανάζια και τις τροχαλίες που ξεκοιλιάζει τον κριτικό λογοτεχνίας Ρούφους Γκρίσουολντ.       

4ever 

του Γιώργου Πυρπασόπουλου

με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Monica McShane

η ιστορία: O Aντρέας και η Κατερίνα είναι παντρεμένοι με δύο παιδιά και διατηρούν ένα πετυχημένο αρχιτεκτονικό γραφείο. Με αφορμή μια επαγγελματική συνάντηση βρίσκονται σε ένα πολυτελές θέρετρο του οποίου το αρχιτεκτονικό τους γραφείο είναι υποψήφιο να αναλάβει την ανακαίνιση. Στη παραμονή τους εκεί συζητώντας τον τρόπο για το πώς θα πρέπει να χειριστούν το έργο το οποίο έχουν αναλάβει θα εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση της σχέσης τους. Η ένταση που ακολουθεί θα τους οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη πορεία χωρισμού, εξομολογήσεων και ακροτήτων που είναι πρωτόγνωρη και για τους δύο. Την επόμενη  μέρα και ενώ όλα δείχνουν πως η σχέση τους έχει τελειώσει ο εφιάλτης της νύχτας που πέρασαν θα τους ενώσει ξανά για πάντα. 

η άποψη μας:Μερικά πράγματα είναι καμωμένα για να μη παραβιάζονται αλλά  το ευτυχισμένο και επιτυχημένο ζευγάρι δε θα το λάβει υπόψη του και  θα πατήσει τη λεπτή και κόκκινη γραμμή. Μια σοβαρή κρίση  απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δεκαπεντάχρονη κοινή ζωή   του  Αντρέα και της Κατερίνας. Ο Πυρπασόπουλος στήνει μια παραβολή όχι μόνο για το αρσενικό και το θηλυκό αλλά και για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων . Πλήθος συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα με την κάμερα σταθερή να αποτυπώνει τη δύναμη των καταστάσεων και των διαλόγων.

γκρο πλαν:στον πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη και παραγωγό.

Επικίνδυνη σιωπή

της Λαρίσα Κοντράκι

με τους Μόνικα Μπελούτσι, Ρέιτσελ Βάις

η ιστορία:H Κάθριν Μπόλκοβατς είναι μια αμερικανίδα αστυνομικός, η οποία θα βρεθεί στη χαώδη, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έχει προσληφθεί από μια αμερικάνικη εταιρία, να γίνει μέλος ενός ιδιωτικού στρατού, μέρος  της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Αποστολή τους να συνεργαστούν με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Καθώς αρχίζει να συνηθίζει το νέο της περιβάλλον, η Κάθριν παρατηρεί σημάδια παράνομου εμπορίου σαρκός, με την πελατεία να προέρχεται τόσο από την εταιρία που την προσέλαβε, όσο και από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Όταν θα γνωρίσει μια γυναίκα που ξέφυγε από έναν έμπορο που πουλάει νεαρές κοπέλες σε παράνομους οίκους ανοχής της περιοχής, η Κάθριν θα αντιληφθεί πόσο έχει επεκταθεί το εμπόριο στα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Σύντομα θα ανακαλύψει κάτι που δεν περίμενε ποτέ: ότι ο ιδιωτικός στρατός και τα Ηνωμένα Έθνη είναι βαθιά συνδεδεμένα με τις παράνομες δραστηριότητες που ερευνά και πως δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να τους επιρρίψει ευθύνες για τις δράσεις τους.

η άποψη μας: Σκληρή επίκαιρη ταινία από την πρωτοεμφανιζόμενη Λαρίσα Κοντράκι που αποτυπώνει με τον πιο ανελέητο και σκληρό τρόπο τα εγκλήματα του ΟΗΕ στην μετεμφυλιακή Βοσνία. Συγκλονιστικές σκηνές από το παράνομο εμπόριο σαρκός στις πιάτσες της Ευρώπης όπως τα γνωστά στριπτιζάδικα της Αθήνας και των άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων. Πολιτική ταινία καταγγελίας που ελπίζουμε ότι θα αφυπνίσει συνειδήσεις.

γκρο πλαν:στις `χαμένες` ψυχές που κατακλύζουν την πολιτισμένη Δύση μας, στα θύματα του trafficking  

Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

του Ρούπερτ Σάντερς

με τους Κρίστεν Στιούαρτ, Σαρλίζ Θερόν


η ιστορία:Πριν από δέκα χρόνια, η βασίλισσα Ραβένα σκότωσε το βασιλιά την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Τώρα χρειάζεται μια αγνή καρδιά για να καταφέρει να διατηρήσει την ομορφιά της, αλλά και τη δύναμη της. Και η μοναδική που υπάρχει, φυλακισμένη στο κάστρο τόσα χρόνια, είναι η καρδιά της κόρης του βασιλιά. Το νεαρό κορίτσι , όμως, καταφέρνει να δραπετεύσει και αναζητά καταφύγιο στο Σκοτεινό Δάσος, το οποίο είναι γεμάτο με επικίνδυνα φυτά και δηλητηριώδη ζώα. Τότε η βασίλισσα στέλνει στο κατόπι της το μοναδικό άνθρωπο που μπήκε στο Δάσος και επιβίωσε: ένα θλιμμένο Κυνηγό, τον Έρικ, με εντολή να τη βρει και να τη φέρει. Εκείνος, έχοντας προ πολλού εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για ζωή δέχεται. Όταν όμως βρίσκει τη λεία του, διστάζει. Θα σκοτώσει το όμορφο κορίτσι; Ή θα την εκπαιδεύσει για να γίνει η καλύτερη πολεμίστρια που έχει δει ποτέ το Βασίλειο; Και οι νάνοι πώς θα εμπλακούν στην ιστορία;

η άποψη μας:Μια γνωστή σε όλους ιστορία “ανακαλύπτεται εκ νέου“ και ο σκηνοθέτης Ρούπερτ Σάντερς μας δίνει μια δυναμική εκδοχή της.

Η Χιονάτη είναι διεκδικητική , δυναμική, μια πραγματική πολεμίστρια που ουσιαστικά συμβολίζει την ίδια τη ζωή ενώ η βασίλισσα Ραβένα συμβολίζει το θάνατο που προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο.

Επική περιπέτεια που συνδυάζει μοναδικά την ομορφιά με τη δύναμη.

γκρο πλαν: στους νάνους που συνιστούν το κωμικό ιντερλούδιο της ταινίας. 

Key Largo  (1948)

του Τζον Χιούστον

με τους Χάμφρε`ι` Μπόγκαρτ,Λορέν  Μπακόλ

η ιστορία:O απόστρατος ταγματάρχης Φρανκ ΜακΚλάουντ ταξιδεύει στις ακτές της Φλόριδα, με σκοπό να επισκεφτεί τον πατέρα και τη σύζυγο ενός στρατιώτη του, οι οποίοι διατηρούν πανσιόν σε μια από τις κοραλλιογενείς νησίδες της περιοχής. Όλα τα δωμάτια είναι κατειλημμένα  από περίεργους ενοίκους. Και ενώ το δελτίο καιρού αναγγέλλει τροπική καταιγίδα, ο ΜακΚλάουντ μαθαίνει ότι οι `τουρίστες` δεν είναι παρά μάλη μιας συμμορίας που βρίσκεται εκεί για μια παράνομη συναλλαγή.

η άποψη μας:Με το πιο διάσημο κινηματογραφικό ζευγάρι να πρωταγωνιστεί, το θεατρικό του Μάξγουελ Άντερσον αναδεικνύεται σε μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Η μάχη του Καλού και του Κακού μέσα από μια συμμορία με αρχηγό έναν διεφθαρμένο γκάνγκστερ και από την άλλη την αξιοπρεπή, μαχητικό, Μπόγκαρτ. Κλειστοί χώροι, δυνατές ερμηνείες και θαυμαστή ισορροπία από τον μεγάλο μάστορα του σινεμά Τζον Χιούστον.

γκρο πλαν:στην θρυλική σκηνή της μπανιέρας και στον ηθοποιό Τζέι Ρόμπινσον που ερμηνεύει τον παχουλό με το πούρο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.