Τολμηρές παραστάσεις, εικαστικές προτάσεις και μουσικά αφιερώματα από την «Πειραιώς 260» και το Μέγαρο έως το Κυκλαδικής Τέχνης και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
(φωτό) «Ο τροβαδούρος» του Βέρντι θα παρουσιαστεί από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο στις 10, 12, 13 και 14 Ιουνίου
Αρκετά «φτωχότερο» (συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές) σε ξένες παραγωγές το Φεστιβάλ Αθηνών. Στην «Πειραιώς 260» φιλοξενούνται είκοσι δύο παραγωγές (σε πέντε χώρους), με το «Hans was Heiri» των Τσίμερμαν και Ντε Περό» να ανοίγει την αυλαία (8 Ιουνίου).Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το «Auto Run» της ομάδας «Klokworks» της Μαριάννας Καβαλλιεράτου (18 Ιουλίου). «Η κόλαση είναι εδώ» εξηγεί ένας έκπτωτος άγγελος, σε ένα σκηνικό στρωμένο με ψωμιά, ανοικτό σε συνειρμούς και σε ζωντανό διάλογο με τη σύνθεση, «Oι επτά τελευταίες λέξεις του Χριστού στο σταυρό», του Χάιντν, στο «Gοlgota picnic» του Ροντρίγκο Γκαρσία που προκάλεσε την οργή των γαλλικών θρησκευτικών οργανώσεων. Η φλαμανδική κολεκτίβα «De ΚΟΕ» πιστεύει ότι το «Βρίζοντας το κοινό» του Πέτερ Χάντκε δεν έχει χάσει καθόλου την επικαιρότητά του, μέσω της διασκευής και σκηνοθεσίας του Πέτερ Βαν ντε Εεντε.
Το ανελέητο παιχνίδι σαγήνης και εξουσίας, που ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ αποδίδει εξαιρετικά στο «Δεσποινίς Ζυλί», αποδίδεται από την Κέιτι Μίτσελ και τον θίασο της Σαουμπίνε μέσα από το βλέμμα του τρίτου προσώπου: της λιγομίλητης μαγείρισσας Κριστίν. Με την «Επιστροφή του Οδυσσέα» (βασισμένο στο έργο του Κλάουντιο Μοντεβέρντι) σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση του Ντάβιντ Μάρτον, η Σάουμπινε αποδεικνύει το εύρος των δραστηριοτήτων της.
Το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, την άρια-ποταμό πάνω στην ασίγαστη μνήμη ενός ερωτικού πάθους που οδήγησε στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία -της πατρίδας, της κοινωνικής τάξης, του εραστή- σκηνοθετεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός κι ερμηνεύει μια «χορωδία» από γυναίκες ηθοποιούς. Από τους ανδρειότερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος μετατρέπεται -στην τολμηρή εκδοχή της Λένας Κιτσοπούλου- σε σύμβολο της αντιηρωικής ελληνικής πραγματικότητας του 2012, στην παράσταση «Αθανάσιος Διάκος: Η επιστροφή». Τον μύθο του «ιππότη της κατηφούς μορφής», του «Δον Κιχώτη», ανασυνθέτει η παράσταση των «Blitz», επιχειρώντας να εντοπίσει τη μοναξιά αυτού του προσώπου που κυνηγάει χίμαιρες. Τρεις ηθοποιοί αποπειρώνται μια σκηνική έρευνα και μια ανασκαφή σ’ ένα ερειπωμένο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού, υπό τον τίτλο «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12», σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην «Πρώτη ύλη», με φόντο τη διάψευση όλων των προσδοκιών, επιχειρεί έναν αναστοχασμό πάνω στην προσωπική, αλλά και την ελληνική ταυτότητα. Ενα μοναδικό ταξίδι-κατάδυση στη μουσική σούφι προτείνουν οι αδελφοί Ταμπέτ από την Τυνησία, με το «Rayahzone», ενώ με τον ειρωνικό τίτλο «Ολα καλά» (Tout va bien) ο Αλέν Μπιφάρ επανέρχεται δριμύτερος στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, «Γυμνά Χέρια» ο Λευτέρης Βογιατζής «συναντά» τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Επτά οι παραγωγές στο Ηρώδειο κι αυτή που ξεχωρίζει είναι το «Continu» της Σάσας Βαλτς. Από ελληνικής πλευράς το αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου, «Εχε γεια, πάντα γεια» αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή του προγραμματισμού.
Η μουσική προσαρμογή και η μετάπλαση της δραματουργίας της κλασικής όπερας του Βέρντι φέρνουν την Αΐντα στη σύγχρονη εποχή ως νεαρή Ελληνίδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο «Yasou Aida!» που «εκτόξευσε την Αΐντα στο 2012» (Ι.Μ. Κακογιάννης). Το λιμπρέτο του Πιέτρο Μεταστάζιο για την «Ολυμπιάδα» παρουσιάζει η κορυφαία «Venice Baroque Orchestra», ως συρραφή από άριες 16 συνθετών, με επικεφαλής τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).
Ηρώδειο
Ιούνιος
10, 12, 13, 14 Εθνική Λυρική Σκηνή / Τζουζέπε Βέρντι, «Ο τροβαδούρος» (Μουσική)
15 Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης / Εργα Ραβέλ, Χατζή, Πουλένκ Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ (Μουσική)
22, 23 Συναυλία-Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη / «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός». Στ. Βαμβακάρης, Γ. Κότσιρας, Δ. Ζερβουδάκης, Σ. Παπάζογλου κ.ά. (Μουσική)
28 Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Εργα Καλομοίρη, Προκόφιεφ, Τσαϊκόφσκι. Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος (Μουσική)
Ιούλιος
5 Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Εργα Βέμπερ, Μότσαρτ, Ντβόρζακ. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής
8 Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου / «Εχε γεια, πάντα γεια» Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάκης (Μουσική)
11 Σάσα Βαλτς / «Continu» (21.30) (Χορός)
Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Ιούνιος
29, 30 Neukollner Oper / Yasou Aida! Μουσική προσαρμογή-Διεύθυνση: Χ. Γωγιός. Λ. Ζερβάνου, F. Martino, S. Kilic, Αρ.Ρακόπουλος κ.ά. (Οπερα)
Ιούλιος
Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής
1 Neukollner Oper / Yasou Aida! Μουσική προσαρμογή-Διεύθυνση: Χ.Γωγιός. Λ.Ζερβάνου, F.Martino, S.Kilic, Αρ. Ρακόπουλος κ.ά. (Οπερα)
Κυκλαδικής Τέχνης
Εως 30/9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με έργα του Γιάννη Κουνέλλη με υλικά από παλαιοπωλεία της Αθήνας
Εως 19/9 ΕΚΘΕΣΗ με γλυπτά του Ελβετού διάσημου καλλιτέχνη Ούγκο Ροντινόνε. Στο επίκεντρο βρίσκονται επτά νέα γλυπτά φτιαγμένα με γνώμονα το συγκεκριμένο χώρο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Εκθεση Εντι Φέργκιουσον
Ιούλιος
3,4 Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής / Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Ο βαφτιστικός». Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου (Μουσική)
10 MusicAeterna / Εργα Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής (Μουσική)
12 Μπαλέτο της Οπερας Περμ / Ιγκόρ Στραβίνσκι, «Οι γάμοι» (χορογραφία Γίρζι Κίλιαν) – «Πετρούσκα» (χορογραφία Νίκολο Φόντε) (Χορός)
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς)
Μάιος
31.5 – 29.07 Εκθεση του Εντι Φέργκιουσον. Επιμέλεια: Πάολο Κολόμπο
Ιούνιος
9 Αφιέρωμα Κλωνάρη – Θωμαδάκη / «Πυρκαγιά του Αγγελου» (Δρώμενο)
Ιούλιος
«Η Ολυμπιάδα»
5,6,7 Θέατρο Σημείο – Νίκος Διαμαντής / «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς» (Θέατρο)
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ιούνιος
8 Venice Baroque Orchestra / «Η Ολυμπιάδα» Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Μουσική) Από μηχανής θέατρο
Ιούνιος
11, 12, 13 Ομάδα Timbre4 – Κλάουντιο Τολκατσίρ / «Tercer Cuerpo» (Θέατρο). Η ιστορία ενός παράλογου εγχειρήματος από το ανερχόμενο ταλέντο του αργεντίνικου θεάτρου
Πόρτα
Ιούνιος
14, 15, 16, 18, 19, 20 Ομάδα Grasshopper – Δημήτρης Καραντζάς / Ερρίκου Ιψεν, «Ο μικρός Εγιολφ». Θ. Κούκιος, Μ. Οικονόμου, Ι. Πιατά κ.ά. (Θέατρο)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
Ιούνιος
8, 9, 10, 11 Τσίμερμαν & ντε Περό / «Hans was Heiri» (Δρώμενο)
10, 11 Δημήτρης Λιγνάδης / Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλια». Δ. Λιγνάδης, Στ. Γουλιώτη (Θέατρο)
10, 11, 12 Ομάδα De KΟΕ – Πέτερ Βαν ντε Εεντε / Πέτερ Χάντκε, «Βρίζοντας το κοινό» (Θέατρο)
14, 15, 16 Αλί & Χεντί Ταμπέτ / «Rayahzone» (Χορός)
15, 16, 18 Εταιρεία Θεάτρου Sforaris – Γιάννης Καλαβριανός / «Γιοι και κόρες». Αν. Ελεφάντη, Μ. Κοσκινά κ.ά. (Θέατρο)
16, 17 Ροντρίγκο Γκαρσία / «Gοlgota Picnic» (Θέατρο)
18 Γιώργος Σκεύας / «Γυμνά χέρια», Ενα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Λ. Βογιατζής (Προβολή)
21, 22 Schaubuhne Berlin – Κέιτι Μίτσελ / Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «Δεσποινίς Ζυλί» (Θέατρο)
22, 23, 24 Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Σίμος Κακάλας / «erofili sinopsis». Ελ. Μαυρίδου, Δ. Κούζα, Δ. Λαρεντζάκη (Θέατρο)
23, 24 Schaubuhne Berlin – Ντάβιντ Μάρτον / «Η επιστροφή του Οδυσσέα» (Θέατρο)
23, 24, 25, 26, 30 Δημήτρης Παπαϊωάννου / «Πρώτη ύλη». Δ. Παπαϊωάννου, Τ. Λίσενφελτ (Χορός)
27, 28 Βραδιά Ελληνικού Χορού Γεωργία Βαρδαρού / Hardcore Research on Dance (22.00) Ομάδα χορού Αμάλγαμα – Μαρία Γοργία / «Κρυμμένη στους ελαιώνες» (21.00) (Χορός)
28, 29 Ομάδα blitz / «Δον Κιχώτης». Γ. Βαλαής, Αγγ. Παπούλια, Χρ. Πασσαλής, Μ. Τριανταφυλλίδου, Ν. Φλέσσας κ.ά. (Θέατρο)
29, 30 Αλέν Μπιφάρ / «Tout va bien» (Χορός)
8/6 – 18/7 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: «Ευρώπη – κρίση ή δύση;» Νατάσα Σαντρ Χαγκιγκιάν / Οι Καρποί της Εργασίας (2008), Μάικλ Λάντι / Μηχάνημα που Καταστρέφει Πιστωτικές Κάρτες (2010)
8/6-18/7 ΕΚΘΕΣΗ : Μαρία Θάλεια-Καρρά & Ολγα Χατζηδάκη / «A Gathering».
Ιούλιος
1,2,3 Δημήτρης Παπαϊωάννου / «Πρώτη ύλη». Δ. Παπαϊωάννου, Τ. Λίσενφελτ (Χορός)
3,4 Σύλβια Λιούλιου / Διονυσίου Σολωμού, «Ο Λάμπρος, Ζακύνθου αρ. 12». Δ. Παπανικολάου, Ελ. Τοπαλίδου, Μ. Φιορέντζης κ.ά. (Θέατρο)
5, 6 «Οσμωση», Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης.
7, 8, 9 Theseum Ensemble – Μιχαήλ Μαρμαρινός / Δημήτρη Δημητριάδη, «Insenso» (Οπερα). Ν. Μουρούζη, Μ. Ναυπλιώτου, Ηλ. Νικολούζου, Θ. Τζήμου κ.ά.
7,8 Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ – Ιρις Καραγιάν / «Μητέρες» (Χορός)
9, 10 Σάκης Παπακωνσταντίνου / «La Commune Grecque» (Θέατρο)
12, 13, 14 Ελλη Παπακωνσταντίνου / «Κουαρτέτο Βόυτσεκ». Αρ. Ξάφης, Φ. Παπαδόδημα, Τηλ. Μούζας κ.ά.
14, 15, 16 Λένα Κιτσοπούλου / «Αθανάσιος Διάκος – Η επιστροφή». Ν. Καραθάνος, Γ. Περλέγκας, Ι. Μαυρέα, Λ. Κιτσοπούλου, Εμ. Κολιανδρή, Γ. Κότσιφας κ.ά. (Θέατρο)
17, 18 Ομάδα KLOKWORKS – Μαριάννα Καβαλλιεράτου / «Auto Run» (Χορός)
Αντιγόνη Καράλη
akaral@pegasus.gr