Κώστας Τσόκλης: «Τώρα η Σπιναλόγκα…»

spinaloga_kostas_tsoklis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός τόπος της Σπιναλόγκας θα δοθεί για πολιτιστικό δρώμενο και συγκεκριμένα στο ζωγράφο Κώστα Τσόκλη

«…Μια ακόμη ευκαιρία για δημιουργία σε μια κακή όμως ιστορική στιγμή και κάτω από τη συντριπτική σκιά της τεχνολογίας, του μεγάλου νικητή της εποχής μας, που οδήγησε τους κατασκευαστές εικόνων σε αδιέξοδο» γράφει ο Κώστας Τσόκλης στον κατάλογο της νέας του έκθεσης που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου στο μαρτυρικό νησί της Σπιναλόγκας.

Στόχος του καλλιτέχνη είναι να μετατρέψει όλο το νησί σε έργο τέχνης. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός τόπος της Σπιναλόγκας θα δοθεί για πολιτιστικό δρώμενο. Η εικαστική του παρέμβαση γίνεται πάνω στα 85.000 τ.μ, της Σπιναλόγκας με μακρόχρονη ελληνική, ενετική και οθωμανική ιστορία με τίτλο «Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός». Τα έργα συνδιαλέγονται με το νησί-μνημείο και η ιστορία της περιόδου 1904 – 1957 δίνει την αφορμή για δημιουργία.

Τρισδιάστατα έργα ζωντανής ζωγραφικής, επιβλητικές εγκαταστάσεις, κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, performances αφηγούνται ή υπαινίσσονται τη ζωή των απελπισμένων εγκλείστων που αυτοκτονούσαν, ζούσαν παραμορφωμένοι, αλλά δεν έπαυαν να ερωτεύονται, να γεννούν, ν’ αποζητούν την επαφή με τον έξω κόσμο. Στην είσοδο του νησιού ένας μεγάλος σταυρός: «…Ο Σταυρός, ένα σύμβολο μαρτυρίου, μπροστά στην είσοδο του νησιού μετατρέπει αυτόματα σε μνημείο προσκύνησης, που παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το νησί με σεβασμό…», λέει ο καλλιτέχνης.

«…Ο καλλιτέχνης αφ’ ενός μας καλεί να συμμεριστούμε τις συνθήκες διαβίωσης εκείνων που έζησαν αποκλεισμένοι στο νησί από το 1904 μέχρι και το 1957 και αφετέρου μας προσφέρει μια διέξοδο μέσω της τέχνης. Ο τρίτος στόχος του είναι η διατομεακή συλλειτουργία τεχνών και επιστήμης και η ουμανιστική συν-θεώρηση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος που το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα αγκαλιάζει, πέρα από τα εικαστικά, τη μουσική, την αρχαιολογία και την επιστήμη», αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά που επιμελείται της έκθεσης μαζί με τον διευθυντή Μουσείων, Bruno Cora.

O Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε τη μουσική που συνοδεύει τον επισκέπτη στη διαδρομή. H έκθεση που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού – Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, το Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2012.

«Tsoclis, εσύ ο τελευταίος λεπρός».
Σπιναλόγκα
2 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2012

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.