Έφυγε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης

Facebook
Twitter
LinkedIn

H καρδιά του Αθηνόδωρου Προύσαλη σταμάτησε να χτυπά χθες το απόγευμα. Από τους καλύτερους καρατερίστες που

είχαμε στο θέατρο υπηρέτησε με επιτυχία το σινεμά και την μικρή οθόνη άφησε την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά της μοναχοκόρης του Εύης, διακεκριμένης θεατρολόγου, στο Αττικό θεραπευτήριο Νέου Ψυχικού, όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό λόγω του καρδιακού προβλήματος που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 86 ετών και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε χάσει το ανεπανάληπτο χιούμορ του , όπως τον απολαύσαμε στα «Εγκλήματα», τη σειρά του Mega που έκανε μια πολύ καλή ερμηνεία και σκόρπισε απλόχερα το γέλιο στα σπίτια όπου έμπαινε..

Την είδηση του θανάτου του ξεχωριστού αυτού ηθοποιού και ανθρώπου έδωσε στην «Avecnews» ο γιος του αδελφού του Ρωμύλος Προύσαλης ο οποίος σχολίασε:

«Παρότι οι ώρες είναι δύσκολες θέλω να επισημάνω τη φροντίδα και την αφοσίωση της κόρης για τον πατέρα». Συντετριμμένες η κόρη και η σύζυγός του Τούλα που για πολλές 10ετίες τον συντρόφεψε στο ταξίδι του στη ζωή.

Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953. Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση. 

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1957 με τις ταινίες «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» και «Της Νύχτας τα Καμώματα». Από τότε και μέχρι το 1973, έπαιξε σε 65 ταινίες. Συνήθιζε να παίζει τον ρόλο του “βαρύμαγκα”, ρόλος που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο ίδιος κάποτε είχε παραδεχτεί, ότι ερμήνευσει όλων των ειδών τους μάγκες.

Με το Νίκο Ξανθόπουλο εμφανίστηκε τουλάχιστον σε 10 ταινίες,

Όπως « Άδικη Κατάρα», «Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί», «Τα Ψίχουλα του Κόσμου», «Η Καρδιά ενός Αλήτη», « Ταπεινός και Καταφρονεμένος» « Ξεριζωμένη Γενιά», « Ένας Άντρας με Συνείδηση», « Φτωχογειτονιά Αγάπη μου», « Αετός των Σκλαβωμένων», « Εσένα Μόνο Αγαπώ».

Δεκάδες ταινίες κι όμως ίδιος θεωρούσε την «Επιχείρηση Απόλλων» ως την καλύτερή του ταινία, , ενώ πίστευε ότι μόνο στο σανίδι αναδεικνύεται το ταλέντο του ηθοποιού.

Περιζήτητος ακόμα και σε νεανικά σίριαλ που έκλεβε την παράσταση. Θυμίζουμε την σειρά «Η γενιά των 592 ευρώ», Εντιμότατοι…κερατάδες», «7 θανάσιμες πεθερλές».

Στην πολυβραβευμένη «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη έπαιξε τον Ιορδάνη και συνάντησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Ταξίδι στα Κύθηρα» και στο «Μετώρο βήμα του πελαργού».

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.