«Hans was Heiri» στην «Πειραιώς 260»

hans_was_heiri_peiraios_260
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το ιδιοφυές καλλιτεχνικό δίδυμο Τσίμερμαν και ντε Περό ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Hans was Heiri»

Η παραγωγή «Hans was Heiri» παρουσιάζεται απόψε και μέχρι τη Δευτέρα στην «Πειραιώς 260»

Ενα από τα πιο συναρπαστικά και ιδιοφυή καλλιτεχνικά δίδυμα των ημερών μας, οι Τσίμερμαν και ντε Περό (Zimmermann και de Perrot), ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών, με την καινούργια του παραγωγή, το «Hans was Heiri».

Η παράσταση παρουσιάζεται απόψε (και στις 9, 10, 11 του μήνα) στο κτίριο της «Πειραιώς 260» (Η). Οι δύο Ελβετοί, ο Τσίμερμαν (ο χορογράφος) και ο ντε Περό (ο συνθέτης), έγιναν γνωστοί για τις γεμάτες χιούμορ, ενέργεια και ευαισθησία παραγωγές τους που συνδυάζουν αριστοτεχνικά τον χορό, τα ακροβατικά, το θέατρο και τη μουσική. Με ένα «μπουλούκι» 40 παράξενων ανθρώπων ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη χωρίς να έχουν μια σταθερή έδρα, παρά μόνο όταν πρόκειται για τις ανάγκες μιας παραγωγής. Για το «Hans was Heiri», λοιπόν, που θα παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ, εγκαταστάθηκαν στη Ζυρίχη και εκεί δημιούργησαν ένα παράδοξο σύμπαν, όπου οι δυο τους μαζί με πέντε ακόμη εξαιρετικούς χορευτές?ερμηνευτές εκφράζουν με μουσική, χορό και ακροβατικά τα ερωτήματά τους για την πραγματικότητα.

Εχοντας την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είμαστε όλοι ίδιοι όταν πρόκειται για τις βασικές μας ανάγκες και επιθυμίες, οι Τσίμερμαν & ντε Περό αναρωτιούνται στο «Hans was Heiri» (μια έκφραση που σημαίνει «τελικά είναι όλοι ίδιοι») αν αποτυγχάνουμε και απογοητευόμαστε ως άτομα επειδή προσπαθούμε συνεχώς να αποδείξουμε ότι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί. Και προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις χτίζοντας το έργο τους από την παρατήρηση των απλών, καθημερινών πραγμάτων που όλοι μας κάνουμε. Εργαλεία τους είναι τα σώματα, η μουσική και τα σκηνικά που διαρκώς μεταβάλλονται (ένα σπίτι που διαρκώς περιστρέφεται θυμίζοντας τεράστιο πλυντήριο ή μια ρόδα που κινείται αδιάκοπα), οι δε χαρακτήρες τους πασχίζουν επί σκηνής να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

Ο κόσμος του «Hans was Heiri» αποτελείται από τετράγωνα που θυμίζουν κλουβιά μικρών ζώων. ‘Η ένα τεράστιο πλυντήριο. Οι επτά χαρακτήρες που βλέπουμε σ΄αυτόν μοιάζουν μεταξύ τους και ωστόσο όλοι τους νιώθουν μόνοι. Ο κόσμος αναποδογυρίζεται διαρκώς, το ταβάνι γίνεται πάτωμα, ανατρέποντας κάθε αίσθηση σταθερότητας. Με τον ίδιο τρόπο, με μικρές ανατροπές, το έργο περνά από το σλάπστικ στο στιγμιαίο δράμα. Ο Ντε Περό είναι ντυμένος ντι τζέι -μια αστεία και νοσταλγική αναφορά στο παρελθόν, καθώς ο ίδιος και ο Τσίμερμαν γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι όπου αυτός έκανε τον ντι τζέι. Με στιγμιότυπα γλυκιάς τρέλας που έχει ωστόσο μια γενναία δόση θλίψης, το έργο καταλήγει στην αβεβαιότητα. Το θέατρο των Τσίμερμαν & ντε Περό μπορεί να είναι χωρίς λόγια, βρίθει όμως συναισθήματος, χιούμορ και τρυφερότητας για τις λεπτομέρειες της ζωής μας και γίνεται τελικά πολιτικό, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο μέσα στην ποιητικότητα που οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής μας δημιουργούν.

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η «Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας» ανοίγει τη μουσική αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών. Η Ορχήστρα θα παρουσιάσει, απόψε, στη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», με επικεφαλής τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, ένα pasticcio (ή pastiche) της γνωστής από το λιμπρέτο του περίφημου ποιητή της Αναγέννησης Μεταστάζιο «Ολυμπιάδας», που η Ιταλία χαρακτήρισε divina («θεϊκή»). Αυτό το γοητευτικό παραμύθι φιλίας, πίστης και πάθους του 18ου αιώνα, που έχει όλα τα συστατικά μιας καθηλωτικής αφήγησης και που το μελοποίησαν οι κορυφαίοι συνθέτες του μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού, αποκτά ζωή ερμηνευμένο από τους μουσικούς της Ορχήστρας. Στην παράσταση της Αθήνας θα συμμετέχει η Φιλαρέτη Κομνηνού, η οποία θα απαγγείλει τα συνεκτικά κείμενα.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Είναι εντυπωσιακό πώς αυτό το ιδιοφυές ντουέτο καταφέρνει να ανακαλύψει και να μας αποκαλύψει τη δική του ερμηνεία της ανθρώπινης φύσης, χρησιμοποιώντας ελάχιστα συστατικά, πετυχαίνοντας όμως το μέγιστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.