Η ποίηση του Ευάγγελου Γιαννελάκη.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Μαίρης Βασάλου.

Οι λέξεις όρθια δένδρα .Πάθος ,νοσταλγία, πόλεμος και ειρήνη συναισθημάτων  στην ψυχή του ποιητή, που δεν πάτησε τη γη ,αλλά την  χάιδεψε και την έψαξε όντας γεωπόνος στο επάγγελμα. 

‘’Οι Ρίζες’,’ ‘’ Γυμνάσιο Σαπών’’, ’’Γράμματα στην Ανδρομάχη’’…

Ευάγγελος Γιανελλάκης Εκδόσεις Ανεξάρτητος Παρατηρητής’. 

Με μια αναπάντεχη νοσταλγία, παντρεύει το ταξίδι των αναμνήσεων με το τώρα, ενώ  παράλληλα ενορχηστρώνει  εκπληκτικά βιώματα και ιδέες.  Καταγράφει την ίδια τη ζωή ,με τις  ‘Ρίζες’.   Πρώτη απόπειρα για  να αποτυπώσει ότι ένιωθε ο Εύαγγελος  Γιαννελάκης, δίνοντας το ξάφνιασμα αλλά και εκεινη την οδύνη  που σου δίνουν οι στιγμές που δεν επιστρέφουν ….’’ Ορέγουμαι΄.

Ξαπλωμένος στα μαξιλάρια της φιγούρας ,γαντζωμένος στις αναμνήσεις. παιδικό μου δωμάτιο μη με μισήσεις ,,,Στο μνήμα του κι ο Γιώργος ο Ταμπούρας. Τρεις έφυγαν απ ΄τις γυμναστικές επιδείξεις. 

Γυμνάσιο Σαπών

Που αγοράζεις χρόνο πελαργέ; Πως προφταίνεις φίλε μ΄ καλέ;

‘’Εύκολα δε δύνασαι ,δε μπορείς ,να ενώσεις δύο στεριές μακρινές.

Ο Ευάγγελος Γιανελλάκης ,τοποθετεί τις  ‘’νότες’’ του με την ευκολία ενός παιχνιδιού των λέξεων. Μ ΄ εναν εντελώς δικό του ρυθμό. Δύσκολος  δρόμος για να βιώσουν οι λέξεις του πάνω στη σκόνη όχι του παρελθόντος, αλλά του αβέβαιου   ‘’παρόντος ‘’

Και να πως παντρεύει  το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.. ’’Τα λιμάνια διάπλατα, φωτισμένα με περιμένουν τα τείχη σου άπαρτα το γόνο σου προστατεύουν…..

Γράμματα στην Ανδρομάχη.

Ο έρωτας. 

Εδω ο Ευάγγελος Γιαννελάκης,παρουσιάζει μια άλλη γραφή. Τα Γράμματα στην Ανδρομάχη, μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ‘’Ανεξάρτητος παρατηρητής’’, για να μας οδηγήσουν ,εξω από την χοάνη των σκοτεινών καιρών που περνάμε… Εδώ ο ποιητής δεν επιτρέπει την λεηλασία του λογισμού .Λεει στοπ και μας προσκαλεί να γευτούμε τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού.   Στον έρωτα.

Ω λυγμοί των ουρανών΄.

Ω μήτρα των δακρύων΄.

Ω γη των στεναγμών΄.

Ω ανάγκη των καιρών.

Ο ποιητής, ξορκίζει, με την προσφυγή στην μνήμη, τους εφιάλτες του παρόντος και του μέλλοντος .Μεγάλο… αντίδοτο ο Ερωτας. Είναι ‘ο γητευτής ψυχών΄’ όπως αναφέρει στο πρώτο του    βιβλίο στις ‘Ρίζες’ ο Λιβέριος Πετρίδης.   

Λίγα λόγια  για τον ποιητή.

Ο Ευάγγελος  Κ.Γιαννελάκης, γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960.Μεγάλωσε στην Αετοκορφή της επαρχίας Σαπών  όπου τέλειωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Ηθελε να γίνει αρχαιολόγος η γεωπόνος .Έγινε γεωπόνος. Εχει δυο παιδιά  τον Κώστα και την Μαρία και το Γυμνάσιο Σαπών το αφιερώνει σ΄εκείνα. Και οι τρείς ποιητικές συλλογ΄ςες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ‘’Ανεξάρτητοι Παρατηρητές’’.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.