Όπερα και Ψυχανάλυση από την Εθνική Λυρική Σκηνή

psychanalysi_ehtniki_lyriki_skini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ψυχανάλυση είναι το κοινό στοιχείο των τριών σύγχρονων έργων

(φωτό )Από αριστερά: Έλενα Μαραγκού, Βούλα Αμιραδάκη, Μαρία Κόκκα, Γεωργία Ηλιοπούλου.

Η ψυχανάλυση είναι το βασικό θεματικό στοιχείο των τριών μονόπρακτων έργων σύγχρονης όπερας που θα παρουσιάσει- σε ενιαίο σκηνικό- η Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο “Ολύμπια” στις 21 και 23 Ιουνίου. Τα δύο εξ’ αυτών, ο “Διωγμένος” της Ευαγγελίας Τόνια και “Ο Φρόιντ για εκείνη” του Ιωσήφ Βαλέτ, επελέγησαν μέσω διαγωνισμού για “νέο έργο όπερας Ελληνα συνθέτη” τον οποίο διοργάνωσε για πρώτη φορά η ΕΛΣ σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Το τρίτο έργο, η “Παλίρροια” του Μπόρις Μπλάχερ γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο.Την ορχήστρα της σύγχρονης όπερας της ΕΛΣ διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

«Οπερα και ψυχανάλυση συνδέθηκαν άρρηκτα σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Από την “Ηλέκτρα” του Ρ. Στράους- συνεχίζει- και την “Προσμονή” του Σένμπεργκ ως τα έργα του Μπρίτεν και του Μπέρτουισλ, αλλά και τα σκηνικά εγχειρήματα συνθετών όπως ο Γιάννης Χρήστου,, το μουσικό θέατρο αναδείχθηκε σε προνομιακό μέσο αναπαράστασης των νέων πεδίων στην κατανόηση του υποκειμένου που άνοιξε η ψυχανάλυση. Η σκηνή του ασυνειδήτου αναζήτησε και βρήκε στην σύγχρονη όπερα ένα χώρο για να ξεδιπλωθεί, ενώ από την άλλη, η ψυχανάλυση ασχολήθηκε εκτενώς με το οπερατικό ρεπερτόριο, αλλάζοντας δια παντός τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε»

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης σημειώνει πως, κεντρικό ζητούμενο της παράστασης είναι η θεατροποίηση ψυχικών διαδικασιών. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Βούλα Αμιραδάκη (“Διωγμένος”), Μαρία Κόκκα, Ελενα Μαραγκού (“Ο Φρόιντ για εκείνη”), Γεωργία Ηλιοπούλου, Νίκος Στεφάνου, Διονύσης Τσαντίνης, Πέτρος Σαλάτας (“Η παλίρροια”)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.