«Γιοί και Κόρες» στην Πειραιώς 260

yioi_kai_kores_peiraios_260
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ηλικιωμένοι από όλη την Ελλάδα θυμούνται την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους, στην παράσταση του Γ. Καλαβριανού στην Πειραιώς 260

Με υπότιτλο «Περί αναζήτησης της ευτυχίας», η παράσταση «Γιοι και κόρες» παρουσιάζεται σήμερα και τη Δευτέρα στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260

Ο πρόσφατος χαμός του παππού του σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανού έγινε η αφορμή για τη δημιουργία της παραγωγής «Γιοι και κόρες», την οποία η εταιρεία θεάτρου Sforaris παρουσιάζει σήμερα και τη Δευτέρα στην Πειραιώς 260 (κτίριο Ε), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση βασίζεται στο υλικό 80 συνεντεύξεων που πήραν πέντε νέοι ηθοποιοί από νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα, στους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.

Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές τάνγκο στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, ράφτρες της οικογένειας του Κεμάλ, ερωτευμένοι, δολοφόνοι, δίγαμοι…

Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν με φόντο την επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία και μεταφέρονται στη σκηνή με τον κάθε ηθοποιό να ενσαρκώνει τον/την ηλικιωμένο/η με τον/την οποίο/α συνομίλησε. Οι ιστορίες αυτές εκτείνονται χρονικά από το 1940 και την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έως το Ευρωμπάσκετ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004.

Η αφετηρία για τη σύλληψη της συγκεκριμένης ιδέας ήταν ο πρόσφατος χαμός του παππού του σκηνοθέτη, που έζησε όλη του τη ζωή βαρήκοος, μετά τον τορπιλισμό της «Ελλης», στην οποία υπηρετούσε ως ναύτης. Οπως λέει ο Γιάννης Καλαβριανός, «για εμένα η Ελλη είναι ένα πιθανό διαγώνισμα Ιστορίας, για εκείνον ήταν η στιγμή που άλλαξε τη ζωή του, η οποία δεν ήταν πάντα όπως τη γνώρισα εγώ. Μας είναι δύσκολο να δεχτούμε πως οι παππούδες μας δεν γεννήθηκαν ηλικιωμένοι, αλλά υπήρξαν νέοι που θέλησαν να αγαπήσουν, να δουλέψουν, να γνωρίσουν τον κόσμο.

Αν ακούσεις τις ιστορίες της νεότητάς τους αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά οι άνθρωποι αναζητούμε λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα -απλώς σε διαφορετικές στιγμές της επίσημης Ιστορίας-, που αν τα αναγνωρίσουμε, θα οδηγηθούμε γρηγορότερα σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τις προηγούμενες γενιές».

Το παρήγορο μήνυμα σε όλες αυτές τις διηγήσεις ?που αποκτά και μια αναπάντεχη επικαιρότητα? είναι πως η ζωή με κάποιον τρόπο πάντα συνεχίζεται. Σε τελική ανάλυση, όλοι έχουμε τον κοινό στόχο να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Εξ ου και ο υπότιτλος της παράστασης «Περί αναζήτησης της ευτυχίας».

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καλαβριανός, τα σκηνικά-κοστούμια οι Αλ. Μπουσουλέγκα-Ρ. Υφαντίδου και τη μουσική ο Χρ. Χριστοδούλου. Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας-Χριστίνα Μαξούρη. Ερμηνεύουν: Α. Ελεφάντη, Μ. Κοσκινά, Αλ. Μπεζίκη, Κ. Ντέλλας, Γ. Παπαπαύλου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.