«Λήδα Τασοπούλου …προς ύσταον φως»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας  Μιχαλιτσιάνου

 Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η Λήδα Τασοπούλου: Μια κυρία της σκηνής, μια εξαιρετική δασκάλα που με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε το Ελληνικό Θέατρο , μια υποδειγματική σύζυγος στο πλευρό του Σπύρου Ευαγγελάτου και μια σπουδαία μητέρα.

Σαν φόρο τιμής στη μνήμη της  την Πέμπτη (21 Ιουνίου)  ώρα 8 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου θα παρουσιαστεί στο κοινό το βιβλίο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου  «ΛΗΔΑ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ…προς ύστατον φως»  (Εκδόσεις ERGO).

Xθες η κόρη της Λήδας Τασοπούλου , η πολλά  σκηνοθέτης  Κατερίνα Ευαγγελάτου που οι παραστάσεις της είναι γεγονός σχολίασε με αφορμή την εκδήλωση στο προφιλ της στοFb.

01
«Με μεγάλη συγκίνηση παρουσιάζουμε το λεύκωμα για την μητέρα μου 7 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της…….»

Πρόκειται για μία πολυτελή έκδοση που περιλαμβάνει 200 περίπου φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου ο οποίος αφηγείται την κοινή  πορεία τους στη ζωή και το θέατρο.   Εκτός από τον συγγραφέα, στην παρουσίαση του λευκώματος θα μιλήσουν ο  Κώστας Γεωργουσόπουλος και  ο Δημήτρης Λιγνάδης. Αποσπάσματα από την έκδοση θα διαβάσει η κόρη της Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Σήμερα η «Avecnews» προδημοσιεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το λεύκωμα και τον πρόλογο που έχει γράψει ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

«Το βιβλίο πού κρατάτε στα χέρια σας είναι αφιερωμένο στή θεατρική πορεία της Λήδας, aλλά και στη σχέση μας. Περιλαμβάνει αναμνήσεις από την ιδιωτική μας ζωή και βέβαια από την καλλιτεχνική συνεργασία μας» σημειώνει ο μεγάλος σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός.

09
Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται εκτός από την Αφήγηση του συζύγου της αξέχαστης Λήδας Τασοπούλου περιλαμβάνονται  κρίσεις για τις ερμηνείες της , σκέψεις της για το θέατρο, κείμενα για εκείνην μετά το «ταξίδι» της, παραστασιογραφία.

FOTO_GAMOY

«Ἡ Αφήγηση πού ακολουθεί γράφτηκε, κατά διαστήματα, από τον Ιούνιο του 2006 ἕως τον Απρίλιο του 2008. Γράφτηκε λοιπόν με νωπές τις αναμνήσεις απ’ το «ταξίδι» της Λήδας (12/9/2005) πού με συγκλόνισε. Ἡ Αφήγηση αυτή δεν προβάλλει λογοτεχνικές αξιώσεις. Την έγραψα σαν να απευθύνομαι σε φίλους πού μου ζήτησαν να τούς μιλήσω για τη θεατρική πορεία της Λήδας, την κοινή ζωή μας, τις χαρές και τις πίκρες μας. Προσπάθησα να αποφύγω συναισθηματικές διαχύσεις. Έτσι, ενώ το κείμενο είναι έντονα υποκειμενικό, επεδίωξα να εμφανίζεται νηφάλιο και -κατά το δυνατόν- αντικειμενικό» σχολιάζει στον πρόλογό του ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

AGAYH

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.