«Οξω απ’ την παράγκα» στο Βεάκειο

kostas_kazakos_karagiozis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί την παράσταση «Οξω απ’ την παράγκα» με κλαρίνα, βιολιά και τις φιγούρες να γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι φιγούρες

Εχουν περάσει 39 χρόνια από τότε που ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετούσε τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ως «Καραγκιόζη» στην περίφημη παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Τριάντα εννέα χρόνια μετά, ο Καραγκιόζης έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με την εξουσία. Αυτήν τη φορά τον οδηγεί το «Ξυπόλητο Τάγμα», ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρουσιάζει τη λαϊκή όπερα «Οξω απ’ την παράγκα», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και κείμενο Τάσου Κώνστα. Στον Καραγκιόζη δίνει σάρκα και οστά επί σκηνής ο Τάκης Βαμβακίδης, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου, στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά.

Η παράσταση «Οξω απ’ την παράγκα» φιλοδοξεί να έχει τη δική της ιδιαίτερη και μοναδική ταυτότητα, στα μουσικοθεατρικά και καραγκιοζοπαιχτικά δρώμενα. Κι αυτό γιατί αποτελεί μια σύμπραξη της τέχνης του Θεάτρου Σκιών (με μπερντέ και φιγούρες), της υποκριτικής (με τον Καραγκιόζη και την παρέα του έμψυχους επί σκηνής) και της μουσικής (με την κλασική ζωντανή ορχήστρα, αλλά όχι με κλασικά τραγούδια), όλα αυτά ενωμένα σε ένα αδιαίρετο σύνολο. Σ’ αυτή την ξεχωριστή δημιουργία, οι φιγούρες γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι φιγούρες, ο μπερντές βγαίνει στο σανίδι και με ζωντανή, επί σκηνής, μουσική, γίνεται ένα με το κοινό.

Με ποια αφορμή; Χρέη πνίγουν τον Καραγκιόζη μέσα στο πανί και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στο «εξωτερικό» (έξω από το πανί). Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τη σημερινή πραγματικότητα και της κλείνει σκωπτικά το μάτι. Ο λαϊκός θυμόσοφος έρχεται αντιμέτωπος, μέσα και έξω από το πανί, με το παρελθόν του, το παρόν του και το μέλλον του. Συναντάει τους προγόνους του, τους επιγόνους του, τους φίλους του και τους εχθρούς του. Αντιστέκεται στην πείνα, τη φτώχεια, στα χρέη και σε κάθε κατακτητή. Σκαρφίζεται, σχεδιάζει και υλοποιεί τη «λύτρωσή» του, τη «λύτρωσή» μας. Φωνάζει «Οξω απ’ την παράγκα!» σε καθετί που σκιάζει τη σκιά του.

Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί έναν Καραγκιόζη «ανένταχτο και αγανακτισμένο», σε μια «επίκαιρη, κοινωνική σάτιρα για μικρούς και μεγάλους». Στήνει μια παράσταση με «ψυχή βαθιά, με όργανα, κλαρίνα και βιολιά και λόγο δυνατό, νοσταλγίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Ολα αυτά είναι τα ”πλούτη” μας σε μια φτωχή Ελλάδα», τονίζει. Μια παράσταση «ψυχής και καρδιάς», που «μπερδεύει μουσική, υποκριτική και Καραγκιόζη, εμπνευσμένη από το σήμερα, πατώντας όμως στο χθες της ελληνικής παράδοσης και στην αλήθεια του ελληνικού, αριστοφανικού θεάτρου. Το φινάλε έρχεται, το έργο ολοκληρώνεται μοδηγώνταςμ το κοινό σε ένα ελεύθερο, λαϊκό γλέντι».

Το «Ξυπόλητο τάγμα» είναι Αστικός Μη Κερδοσκοπικός (λόγωμ βέτο που άσκησε ο Καραγκιόζης παρά τις αντιρρήσεις της Αγλαΐας!) Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε εν μέσω κρίσης (μεταξύ μεσοπρόθεσμου και δεύτερου Μνημονίου) από τη σύμπραξη καλλιτεχνών από τους χώρους του Θεάτρου Σκιών, της Υποκριτικής και της Μουσικής, αυτοδιαχειριζόμενος σε στάση και πρακτικές (όσο το επιτρέπει ο Μπαρμπα-Γιώργος), και ο οποίος φτιάχτηκε με σκοπό να «ταράξει τον πασά και τους βεζίρηδες της ελληνικής κοινωνίας».

«Το τάγμα μας ξεκίνησε μ’ αέρα στα πανιά του/μαζί του φέρνει όνειρα μ’ όλη τη φαμελιά του»/«Αέρα και ερχόμαστε χειμώνα-καλοκαίρι, αμπάριζα να πάρουμε του πλιάτσικου τ’ ασκέρι», μας συστήνονται έμμετρα οι δημιουργοί του.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Βαβαρούτα, Γιάννης Ζουμπαντής, Βασίλης Τσιπίδης, Τάκης Βαμβακίδης. Οι καραγκιοζοπαίχτες Αθως μανέλλης, Τάσος Κώνστας, Χάρης Μπιλλίνης. Και οι μουσικοί: Γιώργος Τζώρτζης, Σωτήρης Μαργώνης, Κώστας μουμουλιάκας, Μίλτος Χρυσανθίδης, Solis Barki, Νίκος Σουλιώτης, Παναγιώτης Μπουζέας, μημήτρης Κατσούλης (σε έκτακτες εμφανίσεις Νίκος Φιλιππίδης).

Περιοδεία

Το «Ξυπόλητο Τάγμα» και η παράσταση «Οξω απ΄ την παράγκα» επιθυμούν να ξανακάνουν τον Καραγκιόζη δημοφιλές θέαμα, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για το κοινό κάθε ηλικίας, περιοδεύοντας στην Ελλάδα. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 2 Ιουλίου στο Βεάκειο. Επόμενα ραντεβού: Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου (4/7), Green Theater Νεμέας (14/7), Ορεστιάδα (25/7), Πτολεμαΐδα (26/7), Στυλίδα (1/8), Αρτα (22/8).

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.