Η «Οπερα της Βαλίτσας» με τους τραγουδιστές της ΕΛΣ βγαίνει εκτός του θεάτρου «Ολύμπια» και παρουσιάζει το έργο του Τζάκομο Πουτσίνι
Με την «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της «Οπερας της Βαλίτσας» με το σωματείο «Διάζωμα»
Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, αλλά και αρχαία θέατρα, δημοφιλείς όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν… σε μια βαλίτσα. Με τους τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Οπερα της Βαλίτσας» βγαίνει εκτός του θεάτρου «Ολύμπια» και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.
Με την «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της «Οπερας της Βαλίτσας» με το σωματείο «Διάζωμα», στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την ελληνική επικράτεια, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας. Οι παραστάσεις θα δοθούν αύριο και μεθαύριο, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης.
Η «Μποέμ», λυρικό έργο σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα «Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή» του Ανρί Μιρζέρ και στο θεατρικό «H μποέμικη ζωή», το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ιλικα.
Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως τον θάνατο της κοπέλας από φυματίωση. Η «Οπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει την «Μποέμ» σαν «μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει να ανταγωνιστεί την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με τη δύναμη της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ισίδωρος Σιδέρης.
Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν τη ζωή των μποέμ. Κεντρικό θέμα του έργου είναι τα νιάτα. Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με τη γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει με τον θάνατο του έρωτα. «Ο Ερως ? Θάνατος, που στην παράστασή μας προσωποποιείται, σαν ένας άλλος μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσά τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους. Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. Η παρουσία του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση», εξηγεί ο ίδιος.
Στην «Μποέμ» η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ισίδωρος Σιδέρης, τα σκηνικά-κοστούμια ο Γιάννης Κατρανίτσας και τη χορογραφία ο Διονύσης Τσαφταρίδης. Μουσική διδασκαλία και συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος. Παίζουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Ελενα Κελεσίδη, Χάρης Ανδριανός, Δέσποινα Σκαρλάτου/Μαρία Κόκκα, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κώστας Ντότσικας, Χρήστος Αμβράζης, Διονύσης Τσαφταρίδης. Με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ