Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Ηρώδειο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η συγκίνηση περίσσεψε στο Ηρώδειο το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Κι απλώθηκε νωρίς: προτού, ακόμη, αρχίσει το «Κάντο Χενεράλ», η εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη – συνοδευόμενου από μέλη της οικογένειάς του, στελέχη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αγαπημένους του συνεργάτες- προκειμένου να πάρει την θέση του στον θώκο, έκανε τους χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει το ρωμαϊκό ωδείο να σηκωθούν όρθιοι χαρίζοντάς του ένα ολόθερμο, παρατεταμένο χειροκρότημα. 

Ανάμεσά τους, πολλοί εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής: ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Τηλέμαχος Χυτήρης , ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου κ. Γιώργος Λούκος, εκπρόσωποι φορέων, καλλιτέχνες, ξένοι δημοσιογράφοι κτλ. Η συναυλία, σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Λίγο αργότερα, η φωνή του Μάνου Κατράκη που ακούστηκε από τα μεγάφωνα ήρθε να θυμίσει την πρώτη εκείνη παρουσίαση του έργου στην ελεύθερη, πλέον, Ελλάδα το 1975 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στον λαό της Χιλής.

Οι αυθεντικοί ερμηνευτές του «Κάντο Χενεράλ» (Γενικό Τραγούδι), η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής με τη συνοδεία της 15μελούς ορχήστρας υπό τον Λουκά Καρυτινό και των Χορωδιών της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, ερμήνευσαν επιλεγμένα αποσπάσματα καταχειροκροτούμενοι από το κοινό: «Algunas Bestias», «Voy a Vivir», «Los Libertadores», «Amor America», «Vegetaciones».

Σαράντα χρόνια από την γέννηση του έργου και 37 μετά την ελληνική του “πρώτη”, οι δυο τους ήρθαν ν΄αποδείξουν ότι η άνεση, το πάθος και το καλλιτεχνικό ήθος μπορεί να συναγωνιστεί – ακόμη και να ξεπεράσει- το νεανικό “μέταλο”. Θερμό το χειροκρότημα και για τον ηθοποιό Τάσο Νούσια ο οποίος απήγγειλε αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Νερούδα- σε απόδοση στα ελληνικά της Δανάης Στρατηγοπούλου- με τρόπο που πραγματικά ανέδειξε την διαχρονικότητά τους.

Από τις δυνατότερες εικόνες της βραδιάς, η πραγματική κοσμοσυρροή γύρω από τον Μίκη Θεοδωράκη στο διάλειμμα της συναυλίας: όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, να τον συγχαρούν, να τον φωτογραφήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Κι όταν, στο τέλος του προγράμματος, ο συνθέτης σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στη σκηνή προκειμένου να χαιρετήσει τους ερμηνευτές αλλά και το κοινό που τον αποθέωνε, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.