Πρόταση των ιδιοκτητών ΜΜΕ της επαρχίας για μείωση μισθών και τριετή μαθητεία / Χειμώνας για τα Ραδιόφωνα

media_nea1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ!

Του Γιώργου Ζ.

Μία από όλες τις απόψεις εκρηκτική ραδιοφωνική σεζόν λήγει σε μερικές ημέρες, τον Αύγουστο, όταν τα περισσότερα ραδιόφωνα κατεβάζουν ρολλά. Λουκέτα, μεταβιβάσεις αδειών, απεργίες και άλλα πολλά συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα. Το γεγονός που σημάδεψε περισσότερο τη σεζόν ήταν (φυσικά) η ολική κατάρρευση της ΙΜΑΚΟ, τον Ιανουάριο. Ένα συγκρότημα Τύπου το οποίο διέθετε 3 ραδιοσταθμούς, τον «Derti 98.6», τον «Sfera 102.2» και τον «Nitro 102.5». Καταλυτική στάθηκε η διαδικασία κατάσχεσης που έλαβε χώρα ένα πρωινό στις εγκαταστάσεις της Μαρίνου Αντύπα. Πλιάτσικο, κανονικό. Τα δύο από τα τρία ραδιόφωνα πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών (στην Πειραιώς ο Derti, στην Eurobank ο Nitro) και παραμένουν μέχρι και σήμερα… «ορφανά». Ο «Nitro 102.5» μετράει ήδη κάποιους αποτυχημένους πλειστηριασμούς, με την άδειά του να διασώζεται από το ΕΣΡ – είχε δοθεί στην ΙΜΑΚΟ, μεταβιβάζεται σε θυγατρική της. Ο «Sfera 102,2» ‘αλλαξε χέρια και από την ΙΜΑΚΟ πέρασε στον Γιώργο Πολίτη – το 2006 είχε λάβει χώρα ακριβώς το αντίστροφο. Δηλαδή ο Γιώργος Πολίτης είχε μεταβιβάσει τον «Superstar 98,6» (νυν Derti) στην ΙΜΑΚΟ.

Άλλη μια σημαντική αγοραπωλησία ήταν εκείνη του «Εν Λευκώ 87.7» από τον όμιλο Λυμπέρη – πέρασε στην εταιρεία Frontstage και την (new entry, στον χώρο των media) Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου. Επίσης στις αρχές της σεζόν η Ισπανική SBS πούλησε το 100% των μετοχών του «Λάμψη 92.3» στις Αττικές Εκδόσεις (+ «DeeJay 95.2» και «Rock FM 96.9») έναντι 4.500.000 ευρώ, μετά από πολλές επαφές του Ισπανικού ομίλου ακόμα και με τον ΑΝΤ1 (που διαθέτει τον -παρόμοιου ρεπερτορίου- Ρυθμό 94.9). Τέλος, άλλη μια μεταβίβαση, ήταν αυτή του NRJ Θεσσαλονίκης 98, από τον όμιλο Γιαννίκου σε ένα δικηγορικό γραφείο.

Από λουκέτα, άλλο τίποτε. Ο «Sentra 103.3» δεν κατάφερε να επιβιώσει στη εποχή της κατάργησης της διαφήμισης εταιρειών στοιχήματος παρά τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και προσωπικό. Ο «Ξένιος 94.3», μετά από απόφαση του δήμου Φυλής, τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση, με τους εργαζόμενους να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, και τη συχνότητα 94,3 FM να παραμένει στον δήμο για μελλοντική αξιοποίηση. Δεν έλειψαν όμως και οι πολυήμερες απεργίες: κορυφαίοι ο «Sentra 103.3» και ο «Άρης FM 92.8», ο «Επικοινωνία 94», τα ραδιόφωνα της (πρώην) ΙΜΑΚΟ, τα ραδιόφωνα του ομίλου Κουρή (Love Radio και Orange) κ.α.

Είχαμε, τέλος, μετονομασίες και νέα «μαγαζιά». Οι 93.2 από «Happy» (ελληνικά και ξένα mainstream pop/dance) ξαναέγιναν «Orange» με το γνωστό ρεπερτόριο που έκανε δημοφιλή τη συχνότητα (ξένα mainstream pop/dance). Οι 88.6 απλώς άλλαξαν σε NRJ Athens (από Fresh) διατηρώντας το ίδιο playlist (ξένα mainstream pop/dance) λόγω της κατοχύρωσης του brand name “NRJ” από τον όμιλο Γιαννίκου, για την Ελλάδα. Οι 96.6 από Δίφωνο (έντεχνα), που ήταν μέχρι τον περσινό Ιούνιο, έγιναν «Pepper» (jazz, soul, ethink κ.α.) τον Σεπτέμβριο. Οι 98.9, από Ράδιο 9 μετονομάστηκαν σε «Alpha 98,9» λόγω συγχώνευσης δραστηριοτήτων με την τηλεόραση του Alpha. Αλλαγές είχαμε και στη Θεσσαλονίκη: οι 96.8 από Dallas Radio (ελληνικά pop) έγιναν ξανά Velvet (80’s, 90’s, 00’s και σήμερα) και οι 98 που έγιναν North Radio (ελληνικά pop/λαϊκά) από NRJ.

Πηγή: e-tetradio.gr

Κεδίκογλου και Σκουρλέτης συναντήθηκαν τα προβλήματα των ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. ΕΚΜ Π. Σκουρλέτη.Στη σύσκεψη, που έγινε μετά από πρωτοβουλία του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τέθηκαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τα κρίσιμα ζητήματα της ΕΡΤ και των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της, η αναβάθμισή της και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της.

Επίσης αναφορά έγινε στο ρόλο του ΑΠΕ

Κατά τη συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναφορά στο σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν το χώρο των ΜΜΕ, όπως της δημοσίευσης των ισολογισμών, τα ιδιαίτερα προβλήματα του επαρχιακού Τύπου αλλά και του υπερδανεισμού των μεγάλων τηλεοπτικών και εκδοτικών συγκροτημάτων. Επιπλέον εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης.

Ξεχωριστό θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε ο όρος της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Να ανακληθεί η απόλυση του συνδικαλιστή Ευ. Μουντάκη

Ένωση ΤΕχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας Θράκης

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον συνάδελφο συνδικαλιστή της Ένωσης Τεχνικών Τύπου Θεσσαλονίκης (Ε.Τ.Η.Π.Τ.Θ.) Ευάγγελο Μουντάκη, ο οποίος απολύθηκε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Metrosport», κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας (!) και ενώ ήταν Γενικός Γραμματέας της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Θ.!

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Metrosport», μη λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρή κατάσταση της υγείας του συναδέλφου, την συνδικαλιστική ιδιότητά του και αδιαφορώντας για το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που δικαίωνε τον συνάδελφο και έκρινε παράνομη την απόλυση, επέμεινε στην απόφασή της, θεωρώντας ότι έτσι θα σταματήσει την συνδικαλιστική δράση μέσα στην επιχείρησή της.

Θεωρούμε την απόλυση του συναδέλφου Ευάγγελου Μουντάκη συνδικαλιστική δίωξη και καλούμε την ιδιοκτησία της «Metrosport» να σταματήσει την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστή και να προχωρήσει στην άμεση επαναπρόσληψή του.

Θα σταθούμε δίπλα του στον δικαστικό αγώνα που ξεκινάει, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και θα διεκδικήσουμε μαζί τα εργασιακά δικαιώματα που κάθε μέρα που περνάει εργοδότες και κυβέρνηση κατακρημνίζουν.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χατζηγεωργίου Κων/νος Στεφανίδης Κοσμάς

Κι ο Πάσχος Μανδραβέλης στα «μαλακά» από πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Του επιβλήθηκε τρίμηνη διαγραφή από τα μητρώα της Ενωσης για άρθρο του σχετικά με τις απεργίες και την ΕΡΤ

Μετά την επίπληξη του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για τον Στέλιο Κούλογλου έρχεται η «τιμωρία» του δημοσιογράφου της «Καθημερινής», Πάσχου Μανδραβέλη. Σε αντίθεση όμως με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και ιδιοκτήτη του site TVXS που «έπεσε στα μαλακά» – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, στο συντάκτη της «Καθημερινής», Πάσχο Μανδραβέλη επιβλήθηκε 3μηνη διαγραφή!

Τα παραπάνω γράφει το σάιτ enimerosi24 για τον Πάσχο Μανδραβέλη κι εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να διορθώσουμε -συμπληρώσουμε ότι κι ο Πάσχος Μανδραβέλης έπεσε στα «μαλακά» για τα όσα έγραψε και εξακολουθεί να
γράφει στην «Καθημερινή»… Ο Πάσχος Μανδραβέλης είχε παραπεμφθεί στο ΠΠΣ για άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Μια αδιάφορη απώλεια» που αφορούσε στην απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων ο Μανδραβέλης έγραφε:

«Αλήθεια! Πήρε κανείς είδηση ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουμε ΕΡΤ; Έλειψε σε κανέναν, όχι μόνο η ΕΤ1 (για την οποία κλαίνε πολλοί ότι σαν κλείσει θα χαθεί ο ελληνικός πολιτισμός), αλλά και η ΝΕΤ και η ΕΤ3; Βεβαίως όλοι συνεχίζουμε αγόγγυστα να πληρώνουμε 4,25 ευρώ μηνιαίως για υπηρεσίες που δεν ξέρουμε αν χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα δεν μας λείπουν. Διότι αν μας ενδιέφεραν οι εκπομπές των κρατικών καναλιών, θα υπήρχε κάποια διαμαρτυρία για την έλλειψή τους. Θα κουνιόταν έστω ένα φύλλο στη δημόσια σφαίρα».

Ο Μανδραβέλης σε επιστολή του προς τα μέλη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ τον περασμένο Ιανουάριο, τόνιζε ότι η
δίωξή του «ξεπερνά το εν λόγω άρθρο κι αγγίζει θέματα ελευθερίας του λόγου των δημοσιογράφων» κι ως εκ τούτου «ορίζει ως πρώτο μάρτυρα τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Δημήτρη Τρίμη για να ξεκαθαρίσει αν το συλλογικό μας όργανο θέτει όρια στην ελευθερία των δημοσιογράφων να ασχολούνται κάποια θέματα, όπως είναι οι συνδικαλιστικές πρακτικές στον χώρο μας».

Υ.Γ: Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου αναμένεται να καθαρογραφεί και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί…

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/07/blog-post_19.html

Πρόταση των ιδιοκτητών ΜΜΕ της επαρχίας για μείωση μισθών και 3η μαθητεία

Ήλπιζε, λέει η ΠΟΕΣΥ, πως θα υπέγραφε συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών εφημερίδων. Έλεγε για το καλό,προεκλογικά βεβαίως, κλίμα στις επαφές. Μετεκλογικά αποκαλύπτεται η αλήθεια. Αντιγράφουμε από το blog “Δημοσιογράφοι συμμετέχουν”  της ΕΣΗΕΜΘ: ” Οι ιδιοκτήτες ζητούν τα τρία πρώτα χρόνια εργασίας σε ένα ΜΜΕ της επαρχίας να θεωρούνται… χρόνια μαθητείας και να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων από τον 4ο ως τον 20ο χρόνο, αντίστροφα με τα χρόνια απασχόλησης (δηλαδή, να είναι μεγαλύτερες οι μειώσεις για όσους βρίσκονται στα αρχικά κλιμάκια).

Η κουβέντα γίνεται στο… τι να χάσουμε λιγότερο, με προτάσεις όπως -10% στους μισθούς, κόψιμο επιδομάτων (συζύγου και ωρίμανσης) κι άλλα τέτοια…”. Πρόκειται για του ίδιους εκδότες που λένε στα γραφεία των πολιτικών πως είναι δημοσιογράφοι, πως δεν πρέπει να κοπούν οι κρατικές δημοσιεύσεις, πως θέλουν μερίδιο από την κρατική διαφήμιση…

Όσο για τους καναλάρχες της περιφέρειας, αυτοί το έδωσαν το στίγμα. “Καμία εργασιακή ειρήνη”, όπερ σημαίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών και δουλειά με το κομμάτι.

Η ενημέρωση από τους “Δημοσιογράφους συμμετέχουν”

Επαρχιακός Τύπος: Από το κακό στο χειρότερο

Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε μέσα της επαρχίας. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα και ελάχιστοι ( ως κανένας ) εργοδότες τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ περιορίζεται στο να διαπιστώνει την κατάσταση και να περιγράφει τη ζοφερή εικόνα. Αυτό έκανε, σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. ο πρόεδρος της Ένωσης, Μ. Βοϊτσίδης, όταν ενημέρωσε το σώμα για την τελευταία συνάντηση των Ενώσεων Συντακτών με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών.

“Τα πράγματα είναι χειρότερα κι από ότι φανταζόμασταν”, είπε. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ιδιοκτήτες ζητούν τα τρία πρώτα χρόνια εργασίας σε ένα ΜΜΕ της επαρχίας να θεωρούνται… χρόνια μαθητείας και να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων από τον 4ο ως τον 20ο χρόνο, αντίστροφα με τα χρόνια απασχόλησης (δηλαδή, να είναι μεγαλύτερες οι μειώσεις για όσους βρίσκονται στα αρχικά κλιμάκια).

Η κουβέντα γίνεται στο… τι να χάσουμε λιγότερο, με προτάσεις όπως -10% στους μισθούς, κόψιμο επιδομάτων (συζύγου και ωρίμανσης) κι άλλα τέτοια…

Τελικά, με πρόταση της επόπτριας ΠΟΕΣΥ η συνάντηση θα επαναληφθεί σε έναν μήνα, μήπως και στο μεταξύ βρεθεί κοινός τόπος (αν και δική μας άποψη είναι ότι, με μισθούς της πείνας και κανένα επίδομα, το μόνο που γίνεται είναι περισσότεροι εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας, κάτι που, συνήθως, μόνον ένα αποτέλεσμα έχει -που δεν είναι και το καλύτερο για τη γαλέρα)…

Αύριο το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ θα κάνει την πρώτη του (γι αυτήν τη διετία) εξόρμηση στις Σέρρες. Η διοίκηση διαβεβαιώνει πως θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις στην επαρχία με τους εργαζόμενους, ειδικά καθώς τα μαντάτα από περιοχές της Μακεδονίας δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους εργαζόμενους.

Πάντως, η διαβεβαίωση της διοίκησης ήρθε μετά από επιμονή των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων, οι οποίοι ζητούσαν ενημέρωση μέσω εργασιακών εκπροσώπων, ενώ η διοίκηση επέμενε στη γνωστή τακτική της των προσωπικών επαφών του προέδρου με τους εργασιακούς χώρους.

Η διοίκηση επέμενε πως οι επισκέψεις στην επαρχία “πάντα γίνονταν” και θα συνεχίσουν να γίνονται “από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/07/3.html#more

Μετά την πτώχευση, έρχονται οι τράπεζες στην Ελευθεροτυπία

Ένας χρόνος ακριβώς συμπληρώνεται από τότε που η Χ. Κ. Τεγόπουλος κήρυξε μονομερή στάση πληρωμών απέναντι στους 870 εργαζόμενούς της, ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι. Μόνο που η λιτή ανακοίνωση της διοίκησης δεν το περιέγραφε ακριβώς έτσι.

Της Αφροδίτης Πολίτη

Κάνοντας λόγο για «προσωρινή έλλειψη ρευστού», ζητούσε υπομονή και στήριξη από τους εργαζόμενους μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υπομονή και στήριξη δόθηκε για πέντε ολόκληρους μήνες απλήρωτης εργασίας, έναντι υποσχέσεων για δάνεια και απειλών για λουκέτο.

Η συνέχεια γνωστή: Από τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησαν ταυτόχρονα οι επαναλαμβανόμενες απεργίες και η αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Σήμερα, δύο μήνες μετά την απόρριψη της αίτησης για το 99, με τους εργαζόμενους εξουθενωμένους, διασπασμένους, με πολλούς να έχουν αναγκαστικά επιλέξει τον δρόμο της συναινετικής απόλυσης χωρίς αποζημίωση ή δεδουλευμένα, η αίτηση πτώχευσης που κατατέθηκε στις 26 Ιουνίου φέρνει νέα, αρνητική για τους εργαζόμενους τροπή στην υπόθεση.

Η κατάθεση της αίτησης πτώχευσης έγινε γνωστή εντελώς συμπτωματικά, καθώς οι δικηγόροι μερίδας εργαζομένων προσπαθούσαν να εκτελέσουν ευνοϊκές για τους εργαζόμενους αποφάσεις που είχαν κερδηθεί στα δικαστήρια. Για παράδειγμα, μόλις στις 9 Ιουλίου έγινε δεκτή από το δικαστήριο η συντηρητική κατάσχεση κινητής, ακίνητης περιουσίας και των σημάτων της Χ.Κ.Τεγόπουλος, από 77 εργαζομένους για το ύψος του ποσού που τους χρωστάει (5,43 εκ. ευρώ), ενώ έχουν ήδη κερδηθεί και θεωρητικά μπορούσαν να εκτελεστούν ασφαλιστικά μέτρα. Όμως τις φαινομενικά φιλεργατικές δικαστικές αποφάσεις ακυρώνει η αντίθετη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 6 Ιουλίου και απαγορεύει κάθε είσπραξη ασφαλιστικών μέτρων και ατομικών διώξεων μέχρι τη συζήτηση της αίτησης πτώχευσης στο δικαστήριο, στις 28 Νοεμβρίου.

Πρακτικά, η εταιρεία που επί ένα χρόνο έχει αφήσει απλήρωτους και χωρίς αποζημίωση τόσες εκατοντάδες εργαζόμενους και χρωστάει επίσης σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, κερδίζει πλήρη ασυλία από τις νόμιμες απαιτήσεις τους για άλλους 5 μήνες. Ερωτηματικά επομένως προκαλεί η κατάθεση της αίτησης πτώχευσης από έναν συγκριτικά πολύ μικρό πιστωτή, την εταιρία Eworx που παρείχε υπηρεσίες στήριξης της ιστοσελίδας του enet.gr, η οποία διεκδικεί το ποσό των 47.000 ευρώ. Η κίνηση της Εworx γίνεται παράλληλα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Άλφα Μπανκ, η οποία διεκδικεί επίσης τον τίτλο και το σήμα, ενώ οι απαιτήσεις της φτάνουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το δικαστικό κυκεώνα, με τις φήμες για μεταβίβαση της εφημερίδας σε επενδυτή να οργιάζουν, οι μόνοι πραγματικά χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Παραμένουν απλήρωτοι και αδύναμοι, κερδίζοντας αποφάσεις που δεν μπορούν να εκτελέσουν, ενώ η καταβολή των χρωστούμενων χρημάτων θα αναβάλλεται διαρκώς, με πιθανό κούρεμα ως και 80% μέσα από διαδοχικές νομικές ενέργειες.

Το προφανές συμπέρασμα από αυτή τη μακροχρόνια απεργιακή μάχη, εμβληματική για το χώρο των ΜΜΕ μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων στο Άλτερ, είναι ότι η νομική οδός είναι η λιγότερο συμφέρουσα για τις εργατικές διεκδικήσεις, καθώς συνήθως ευνοεί ιδιοκτήτες και τράπεζες. Ο μαχητικός συνδικαλιστικός αγώνας όταν δεν παραμένει συντεχνιακός αλλά ενώνεται με τις μαζικές εργατικές διεκδικήσεις παραμένει η μόνη ρεαλιστική λύση.

Πηγή: http://www.prin.gr/2012/07/blog-post_1937.html?m=1

Πως θα σωθεί η «Βουλή TV» χωρίς κόστος

Μπορεί το δημόσιο να γλιτώσει 4 εκατ. ευρώ και το Κανάλι της Βουλής να μην κλείσει; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί το πολιτικό σύστημα να αξιοποιήσει την ψηφιακή τηλεόραση και να δεχθεί πως δεν μπορεί να διαχειρίζεται το ετήσιο κονδύλι των 4 εκατ. ευρώ για ένα τηλεοπτικό σταθμό που προοριζόταν να δείχνει τις συνεδριάσεις της Βουλής και κατέληξε να μεταδίδει ντοκιμαντέρ ταινίες και δελτία ειδήσεων αντιγράφοντας το προβληματικό μοντέλο της ΕΤ1.

Το ετήσιο κόστος των 4 εκατ. ευρώ το χρόνο, με 82 εργαζόμενους για το Κανάλι τη Βουλής είναι σαρωτικό και δεν είναι δυστυχώς το τελικό διότι δεν περιλαμβάνονται το κόστος συντήρησης των πομπών της ΕΡΤ όπως και της διαχείρισης του φάσματος. Αρκεί και μόνο να γίνει η σύγκριση με το σχέδιο του Euronews Greece, με 42 εργαζόμενους που θα κοστίζει 5 εκατ. ευρώ. Το κανάλι της Βουλής εκπέμπει χωρίς άδεια με βάση το νόμο 3166/2003 της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία και υποχρέωσε την ΕΡΤ να του παραχωρήσει συχνότητες σε όλη την Ελλάδα, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Στην Αθήνα έχει δύο αναλογικές, την 50 από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού και την 22 από το Κέντρο Εκπομπής Πάρνηθας, ενώ ήδη εκπέμπει ψηφιακά στο μπουκέτο της ΕΡΤ, χωρίς βεβαίως να πληρώνει τέλη χρήσης φάσματος. Επίσης διαθέτει στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη συχνότητα 106,7 στα FM, το οποίο ευτυχώς πότε δεν ενεργοποίησε. Η απήχηση του είναι ελάχιστη και είναι ενδεικτικό πως οι συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών μεταδίδονται από την ΕΤ1 που έχει καλύτερο δίκτυο πομπών στην Ελλάδα.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/07/tv_19.html#more

Πρόταση: Το κανάλι της Βουλής πιίσω στην ΕΡΤ

Η πλέον λογική κίνηση για το πανάκριβο Κανάλι της Βουλής θα ήταν να επιστρέψει στην ΕΡΤ, εκπέμποντας μόνο ψηφιακά μεταδίδοντας μόνο τις κοινοβουλευτικές εργασίες, χωρίς δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ταινίες.. Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, επιτρέπει στους σταθμούς να χρησιμοποιούν λιγότερο φάσμα και να εκπέμπουν μέσω ΕΡΤ (πχ Euronews Greece) ή Digea σε όλη την Ελλάδα.

Το πλεονάζον προσωπικό του Καναλιού (ορισμένοι είναι συνταξιούχοι) θα μπορούσαν να κριθούν εκ νέου από την διοίκηση ΕΡΤ για το να καλύπτουν υφιστάμενες ανάγκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς ορισμένοι βρίσκονται στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοινοβούλιου με απόσπαση. Το κόστος λειτουργίας του θα μειωθεί δραματικά, σε περίπου 1 εκατ. ευρώ. και θα καλύπτεται από την ΕΡΤ, της οποίας και θα αποτελεί δραστηριότητα .

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/07/blog-post_19.html

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.